De ce esueaza cele mai multe firme? Motive mai putin cunoscute de antreprenori

Articol scris de Alina Demeter, fondatorul canalului de educaţie financiară pentru succesul afaceri – www.alinademeter.ro.

Cu totii auzim si citim in presa despre firme, unele dintre ele nume mari, care esueaza.

In plus conform datelor publicate de ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) numarul acestor firme este in crestere. Astfel in primele 5 luni ale anului 2018:

  • Numarul societatilor comerciale şi PFA-uri intrate în insolventa a crescut cu 11,97% comparativ cu perioada similara din 2017
  • Numarul firmele care si-au suspendat activitatea a fost mai mare cu 30,81% fata de anul 2017,
  • Numarul firmelor dizolvate a fost cu 59,49% mai mare versus perioda precedenta

Esecul unei firme este dureros.  Orice firma are in spate o poveste, multa munca depusa de antreprenor si angajati. Orice antreprenor nu isi doreste ca firma pe care a dezvoltat-o si in care a investit munca si multe sperante sa esueze.

La o prima impresie ne-am gandi caci o firma esueaza pentru ca nu poate sa vanda suficient. Ceea ce poate fi adevarat dar cauza pentru care cele mai multe firme esueaza nu este cel mai adesea faptul ca ele nu reusesc sa vanda. Poate ca pare ciudat dar unele firme esueaza si pentru ca vand sau se extind prea mult fara sa  prevada riscurile. Firmele pot avea chiar profit si cu toate acestea sa intre in insolventa.

Una dintre principale cauze de ce firmele esueaza o reprezinta o planificare defectuoasa, lipsa unui control adecvat al performantei si un Management Financiar defectuos.

Conform lui Ovidiu Neacsu, practician de peste 20 de ani in domeniul insolventei:

”O firma intra in insolventa, in Romania, in primul rand ca urmare a blocajului financiar, determinat de resursele insuficiente financiare de care dispune la un moment dat, de investitiile gresite si de lipsa unei strategii de risc fundamentate pe realitatile din economie. Din experienta noastra, exista lacune serioase in materie de know-how de risc, de educatie economica, in multe firme, de la ultimul angajat pana la director economic, financiar sau patron”,

Cu siguranta ca mediul politic si legislativ din Romania nu  sprijina prea mult firmele, dimpotriva as zice, dar cu toate acestea performanta firmelor nu poate fi lasata in seama mediului politic si legislativ.

Firmele trebuie sa foloseasca strategii de crestere a performantei si de prevenire a riscurilor pentru a se putea dezvolta in ciuda mediului de afaceri dificil.

Cum pot firmele sa implementeze aceste strategii?

Prin doua functii manageriale cheie: Controlling si Management Financiar

De aceea in acest articol voi explica ce reprezinta aceste doua functii  si cum afacerile pot fi mai performante  prin implementarea acestor functii.

Ce reprezinta Controlling

Controllingul  vizeaza planificarea si controlul atingerii obiectivelor firmei.

Controllingul este in responsabilitatea managementului si fiecare manager poate indeplini diverse sarcini de controlling.

Profesionistii financiari (Controlleri, Contabili, Manageri Financiari) au rolul de coordonare a activitatii de Controlling si ajuta managementul cu informatii financiare si non financiare in activitatile de planificare, control si luarea deciziilor pentru

performanta si siguranta financiara a firmei.

Aceste informatii sunt prezentate, cel mai adesea, sub forma unor rapoarte  manageriale care pot cuprinde atat informatii financiare istorice dar si simulari si estimari pentru diferite scenarii viitoare.

Din aceasta perspetiva Controllingul poate fi privit ca GPS-ul afacerii. El ajuta managementul sa planifice drumul spre atingerea obiectivelor dar si sa monitorizeze continuu rezultatele reala ale firmei versus ce s-a planificat.

Ca si GPS-ul care ne poate atentiona ca am depasit viteza la fel si Controllingul prin activitatea de Planificare si Control Bugetar ne atentioneaza diverse riscuri: depasirea bugetului de cheltuieli, venituri sub asteptari, cash insuficient si se pot lua masuri corective. Similar cu GPS-ul care ne semnaleaza rute alternative mai scurte Controllingul poate identifica oportunitati pe care le putem folosi daca avem aceste informatii relevante.

Ce reprezinta Management Financiar

Managementul Financiar se refera la managementul eficient al banilor intr-o firma astfel incat aceasta sa-si atinga obiectivele propuse. Include aspecte ca atragerea fondurilor de finantare precum si planificarea si controlul acestor fonduri  atat pe termen lung cat si pe termen scurt.

Managementul Financiar este o functie in responsabilitatea Managerului Financiar.

Printre obiectivele Managementului Financiar amintim:

  • Maximizarea profitului
  • Maximizarea averii firmei (activele nete)
  • Continuitatea afacerii, prevenirea riscurilor de insolventa si lichidare
  • Planificarea si mentinere unui nivel optim al Cash Flow-ului care sa acopere datoriilor curente si sa previna situatii de imposibiltate de plata (Cash Flow Management)
  • Gasirea de surse de finantare cat mai eficiente cu un cost de capital cat mai mic care vor genera o profitabilitate mai buna

Principalele activitati ale Managementului Financiar

  • Estimarea fondurilor necesare afacerii atat pe termen scurt cat si termen lung. Estimarea se face in functie de bugetului companiei (buget de vanzari, buget de productie, buget achizitii) iar outputul este Cash Flow Estimat sau Bugetul de Cash Flow.
  • Determinarea structurii fondurilor de finantare: mixul intre fonduri proprii si fonduri imprumutate
  • Procurarea de fonduri de finantare si controlul utilizarii acestor fonduri. Monitorizare Cash Flow zilnic/saptamanal/lunar
  • In caz de exces de cash gasirea unor oportunitati de investitie

De ce nu regasim aceste functii in cadrul firmelor mici si mijlocii din Romania?

In mediul antreprenorial romanesc exista o lipsa de constientizare si instruire in ceea ce priveste Managementul Financiar si Controllingul performantei firmei.

Din acest punct de vedere putem face o parela cu lipsa de educatie financiara personala. Si in cazul bugetelor personale dar si in cazul bugetelor firmelor exista o lipsa de constientizare si educatie financiara.

Nevoia de expertiza in aceste arii devine critica mai ales cand firma creste si activitatea devine mai complexa, mai multi oameni implicati, procese, furnizori, clienti, proiecte. Deciziile in acest caz sunt mai complexe, trebuie cunoscuti factorii care impacteaza performanta  si sa existe abilitati de simulare a diverselor scenarii care vor fi analizate din perspectiva profitabilitate /risc pentru a se alega cea mai buna solutie.

Firmele trebuie sa aiba manageri si angajati instruiti cu aceste abilitati pentru ca performantele firmei sa fie corespunzator planificate, si controlate iar firma sa poata fi performanta in ciuda riscurilor care inevitabil vor aparea pe parcurs.

Lipsa acestor abilitati pot provoca blocaje semnificative in dezvoltarea afacerii precum  riscul de insolventa si faliment. Este mult mai usor sa previi anumite riscuri decat costul corectarii lor.

Ce instrumente folositi in practica pentru a creste profitul si a preveni riscurile financiare?

Astept cu drag raspunsul tau printr-un comentariu mai jos.

Despre Autor: Numele meu este Alina Demeter sunt expert contabil autorizat international si auditor.  Prin intermediul articolelor de pe blogul meu sau programe de training dezvoltate imi propun sa-i sprijin pe finantisti, manageri non-financiari sau antreprenori cu educatie financiara orientata pe business, pentru cresterea profitabilitatii firmei si prevenirea riscurilor.

Te invit sa citesti blogul www.alinademeter.ro, canal  de educatie financiara pentru succesul afacerii.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.