Let’s TAM #1: De ce ai nevoie de educatie financiara?

Este primul articol din rubrica Let’s TAM (talk about money). Rubrica îşi doreşte să răspundă cât mai scurt şi la obiect la întrebări importante de educaţie financiară. Te invit şi pe tine să laşi comentarii cu întrebări la care doreşti să răspundem.

Educația financiară cuprinde toate informațiile, procesele și programele care te pot ajuta să-ți dezvolți competențele,  în cazul în care ai nevoie de produsele și serviciile financiar-bancare existente pe piață.

Este privită cu tot mai mult interes în ultimii ani, ca urmare a dezvoltării rapide a sistemului financiar și a modificărilor demografice, economice și politice.

Piețele financiare devin din ce în ce mai sofisticate prin apariția de produse și servicii financiare noi, iar tu ai acum un acces mai lărgit la o varietate de instrumente de credit și de economisire furnizate de grupuri financiare, de la bănci care au platforme on-line pentru facilitarea operațiunilor realizate de către clienți la firme de brokeraj și alte insituții financiare.

Din punctul meu de vedere, românii au nevoie mai mult ca niciodată de un anumit nivel de pregătire financiară pentru a înţelege şi a compara diferenţele dintre instrumentele financiare care au tot apărut în ultimii ani.

Educația financiară poate contribui la creșterea bunăstării tale și astfel te poate ajuta să devii mai bine informat în ceea ce privește produsele și serviciile financiare pe care să le alegi și care sunt benefice pentru nevoile tale personale.

Una dintre marile provocări ale educației financiare este ca tu să fii interesat să dobândești o cultură financiară vastă.

Trebuie să știi că educația îți influențează major viața în foarte multe feluri.

Dacă ai aptitudini și expertize limitate, tinzi să ai oportunități de angajare foarte restrânse și perspective economice mai sumbre, iar dacă părăsești timpuriu şcoala esti predispus la riscuri foarte mari de marginalizare socială și este foarte puțin probabil să mai participi activ în luarea dedecizii importante cu privire la bunul mers al societății.

Prin dezvoltarea creativității, antreprenoriatului și inovării, educația este un factor care poate contribui la crearea de locuri de muncă noi și la creșterea durabilă și sustenabilă a societății.

Te invit să dai startul educaţiei tale financiare pentru că doar aşa o să ai parte de o viaţă linişită. Este nevoie ca tu să-ţi controlezi banii şi nu ei să te controleze pe tine.

Educaţia financiară te ajută direct să ajungi la o prietenie directă cu banii tăi. Doar atunci vei putea să te bucuri cu adevărat de momentele frumoase ale vieţii.

Răspuns oferit de Alin Istocescu, un economist pasionat de educaţie financiară care încearcă să ofere informaţii utile începătorilor care vor să-şi gestioneze mai bine banii personali.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.