De când am început să scriu mai mult despre investiţii şi să fiu şi eu mai interesat de acest subiect am primit foarte multe întrebări despre cum sa cumperi actiuni de la diferite companii româneşi sau străine precum: Google, Facebook, Tesla, Amazon, Alibaba, Twitter, Netfilx sau multe altele.
Dacă despre modalităţile de a cumpăra acţiuni din România am tot scris, am zis să revin şi cu un articol despre cum să cumperi actiuni de la companii de renume la nivel mondial.
Pentru a cumpăra acţiuni de la marile companii, ai 2 modalităţi despre care voi detalia în următoarele rânduri:
Cum sa cumperi actiuni Google, Facebook, Apple, Tesla, Amazon, Alibaba, Twitter sau Netflix
1. Cumperi actiuni individuale de la fiecare companie
Dacă eşti interesat să cumperi acţiuni doar de la o anumită companie, poţi cumpara acţiuni de la cele de mai sus.
Şi aici nu mă refer doar de la companiile de mai sus, ci de la orice companie din SUA sau din alte ţări pe care ai analizat-o şi pe care doreşti să o adaugi în portofoliul tău.
Poţi cumpăra acţiuni individuale de la fiecare companie în parte, însă trebuie să ai buget pentru a face acest lucru.
Nu poţi cumpăra jumătate de acţiune dacă capitalul tău de investit este prea mic.
Acţiunile celor mai mari companii sunt foarte scumpe
- Actiuni Google Alphabet Inc Class A – ~1100 dolari
- Actiuni Apple – ~170 dolari
- Actiuni Facebook – ~165 dolari
- Actiuni Amazon – ~1591 dolari
- Actiuni Tesla – ~310 dolari
- Actiuni Alibaba – ~167 dolari
- Actiuni Twitter- ~30 dolari – cel mai mic preţ dintre toate mentionate
- Actiuni Netflix – ~345 dolar
Doar să cumperi câte o acţiune din fiecare te costă undeva la 4000 de dolari.
Este bine să cumperţi acţiuni individuale când ţi-ai analizat o companie şi doreşti să investeşti în ea.
Nu este şi strategia cea mai bună pentru că riscul tău creşte atâta timp cât eşti expus pe o singură companie în parte.
Recomandat este să-ţi diversifici portofoliu cu mai multe companii sau mergi pe varianta indicelor care ar putea să te ajute în direcţia aceasta.
Diversificarea se face atât pe partea de instrumente (acţiuni – obligaţiuni – aur) cât şi pe partea de companii atunci când alegi să investeşti în anumite companii.
Pe xtb ai 0 comisioane la investitiile in actiuni si etf-uri straine.
Dar tot cei de la xtb au inclus o variantă de a investi în cele mai importate 10 companii de tehnologie din SUA printr-un singur indice intitualat FANG+.
2. Cumperi indicele FANG+ si esti investitor la cele mai mari 10 companii de tehnologie din lume
Pentru cei care nu vor să se expună pe o singură compania şi vor să aibă în portofoliul lor cele mai importante companii de tehnologie din lume, pot cumpăra indifele FANG+.
FANG este un acronim de la Facebook, Apple, Netflix și Google și, în afară de acești patru giganți ai tehnologiei, indicele include și acțiuni ale companiilor chinezești Baidu și Alibaba, precum și acțiuni americane de tip blue chips ca Amazon, Nvidia, Tesla și Twitter.
Noul instrument introdus de XTB este un CFD, un contract pentru diferență, instrument care oferă traderilor și investitorilor posibilitatea de a beneficia în urma variației prețurilor, fără a deține activul suport.
Acest timp de investiţii este mai riscant dar îţi permitesă optezi atât pentru poziții short, cât și pentru poziții long pe un instrument, ceea ce înseamnă că ai pisibilitatea de a câștiga atunci când prețul scade (prin optarea pentru o poziție short) sau când prețul crește (prin optarea pentru o poziție long).
Randamentele anuale ale indicelui FANG+ le-au depășit pe cele ale NASDAQ100 cu aproape 10 puncte procentuale. Între 19 sept. 2014 și 18 ianuarie 2019, randamentul total anualizat a fost de 23.48% pentru FANG+, în timp ce pentru NASDAQ100 a fost de 13.64% iar pentru S&P 500 de 8.99%.
Indicele FANG+ a fost lansat de NYSE pe data de 26 septembrie 2017. Companiile din componența indicelui FANG, Facebook, Amazon, Netflix și Google au contribuit cu 90% la creșterea indicelui S&P500 de la începutul anului 2015.
Capitalizarea totală a acestor patru companii a crescut cu 630 miliarde USD, în timp ce restul companiilor din indicele S&P500 și-au mărit capitalizarea cu numai 45 miliarde USD. Astfel, avansul indicelui S&P500 din ultimii ani se bazează în principal pe puterea companiilor ce alcătuiesc indicele FANG.
Indicele FANG+ propus de cei de la xtb au în componenţă cele 10 companii:
- Amazon (AMZN.US)
- Facebook (FB.US)
- Netflix (NFLX.US)
- Alphabet – Google (GOOGL.US)
- Baidu (BIDU.US)
- Alibaba (BABA.US)
- NVIDIA (NVDA.US)
- Apple (AAPL.US)
- Tesla (TSLA.US)
- Twitter (TWTR.US)
Fiind un instrument de tip CFD, riscul este mai mare datorită levierului. Te rog să te informezi foarte bine înainte de a investi într-un astfel de instrument şi să nu investiţi banii pe care nu ţii permiţi să-i pierzi.
Oferta este valabilă din februarie 2019 şi cred că este un lucru bun.
Dacă consideri că CFD-urile sunt riscante, tot pe xtb poţi cumpăra acţiuni reale de la toate aceste companii.
Recomandare
Înainte să-ţi faci orice cont real de a investi în acţiuni sau indici pe CFD-uri testează platforma cu ajutorul unui cont demo.
Este gratuit şi poţi testa să vezi cum să investeşti pe aceşte metode cu bani virtuali.
Cont Demonstrativ XTB – bani virtuali
Succes la bani şi la investiţii!
Laurentiu Mihai