Că deja este un nou an, plugușorul este pornit deja, vrei să te distrezi, firește! Nevoia de relaxare nu este un moft, ci o necesitate.
Am întâlnit oameni care munceau de dimineața până seara, considerând că doar așa își pot duce sarcinile la bun sfârșit.
Nu este cea mai bună filosofie. Când îți dedici întregul timp job-ului sau afacerii, productivitatea muncii scade.
Cu alte cuvinte, muncești mult, dar nu atât de bine.
Dacă nu ai avut în vedere până acum acest lucru, te sfătuiesc ca la început de an 2024 să îți găsești timp și să îți aloci și un buget pentru divertisment.
Un plan financiar pentru activitățile de timp liber este cu atât mai necesar cu cât mulți dintre cei cu probleme cu banii își dau seama că au ajuns „la strâmtoare” din cauza cheltuielilor cu distracțiile.
Punctul de pornire este să pui pe hârtie veniturile previzionate pentru următoarele luni.
Ia în calcul 30% din venituri
În cazul în care nu ai un venit constant lunar, poți face un venit mediu estimat. Ar fi bine să iei în considerare cea mai pesimistă cifră. Mai bine să ai excedent decât să te aștepți la o sumă, dar să vină mai puțini bani.
În momentul în care știi pe ce te bazezi, poți trece la pasul următor, și anume împărțirea „întregului”.
Așa cum scriam într-un alt articol despre gestionarea banilor, ideal este să aplici regula 50/30/20, unde 50% din buget merg spre cheltuielile esențiale, 30% spre cheltuieli dorite și 20% spre priorități financiare.
Așadar, un procentaj 30% din venitul lunar poate constitui bugetul pentru shopping, călătorii, divertisment. Dacă ai un venit de 5.000 de lei pe lună, poți rezerva 1.500 de lei în plicul dedicat cheltuielilor dorite.
Divertismentul înseamnă orice activitate care te distrează și care te ajută să te desprinzi măcar pentru câteva momente de realitatea cotidiană, fie că e vorba de mers la teatru, fie că preferi jocuri video precum păcănele EGT.
Nu îți recomand să cheltui toți acești bani pe un singur tip de distracție. Mergi și la teatru, și la film, și la restaurant, fă și un City break. Astfel, vei asigura o diversitate care te va împiedica să te plictisești.
Rezervă bani pentru experiențe noi
Desigur, din bugetul de divertisment poți dedica cea mai mare parte activităților care îți plac cel mai mult.
De exemplu, dacă ești microbist, 40% din bani ar fi direcționați către biletele de acces pe stadion, articole de merchandising ale echipei favorite, abonamente de premium la diverse site-uri sau la publicații de sport etc.
Dacă ești cinefil, poți folosi respectivele fonduri pentru mers la cinematograf și pentru abonamente la platforme de streaming.
Lună de lună, pune deoparte pentru vacanță 20% din bugetul pentru divertisment. Dacă îți place să călătorești în străinătate, poate este o idee să schimbi banii în valuta țării pe care dorești să o vizitezi.
De asemenea, ar fi interesant să aloci niște bani (5-10%) unei activități de timp liber pe care nu ai mai încercat-o.
Bugetul pentru divertisment trebuie să reflecte situația ta financiară. Nu te întinde mai mult decât îți ajunge plapuma. Sunt destule modalități de relaxare pe bani puțini. Important este să ai timp, iar timp îți faci. Totul e să vrei.