Pentru multe persoane, cumpărăturile reprezintă un adevărat dușman al bugetului personal, mai ales atunci când fac aceste cumpărături din impuls sau în cazul în care nu se informează suficient despre produsele pe care doresc să le achiziționeze, făcând alegeri greșite.
Primul pas important pe care trebuie să-l faci este să înveți cum să faceți cumpărături inteligente, astfel încât să economiseșți.
Înainte de a face orice fel de achiziție, este important să te informezi cu privire la produsul pe care doreșți să-l cumperi, mai ales dacă acel produs este unul costisitor, pe care îl vei folosi pentru o perioadă lungă de timp.
Citiți mereu cu atenție etichetele produselor pe care doriti să le achiziționați și nu uitați de reduceri. Magazinele pun produsele la reducere în momentul în care trece o sărbătoare importantă sau la final de sezon, de aceea este important să profitați de aceste perioade pentru a va cumpăra lucrurile de care aveți nevoie.
Calitatea unui produs trebuie și ea analizată cu o foarte mare atenție și nu prețul. Întotdeauna trebuie să faci cumpărăturile cu cap. De exemplu dacă vrei să-ți iei o mașînă de spălat mai ieftină, ea nu va fi atât de eficientă, iar pe termen lung rișți să ai mai mult de pierduit, decât de câștigat din pricina prețului redus al acesteia.
Regulă de aur este să mergi mereu cu lista de cumpărături, astfel încât să eviți să cumperi mai mult decât ai nevoie.
Atunci când apare un nou produs în magazine, cel mai bine este să aștepți înainte de a-l cumpără, pentru că prețul său va scădea în timp. Dacă ești dispus să aștepți un an sau doi după apariția unui produs, vei găși acel produs mult mai ieftin după această perioada.
Obișnuim să plătim totul cu cardul în ziua de azi, dar s-ar putea să te surprindă faptul că plata cu bani reali (cash) te va ajuta să economiseşti.
În multe situații este mai bine să plătești cu bani reali pentru că vei vedea efectiv banii pe care îi cheltui. Nu este amuzant să-ți vezi portofelul cum rămâne încetul cu încetul fără bani.
Mai poți și compară preturile diferitelor magazine. Un site precum price.ro te va ajută să compari prețurile unui anumit produs, astfel încât să găseșți opțiunea cea mai convenabilă pentru ține.
În ziua de azi, aplicații precum Glovo sau Bringo sunt foarte utile, acestea permițându-ţi chiar să îţi faci cumpărăturile online. Atunci când faci cumpărături din marile magazine, e posibil să ți se facă poftă de un anumit produs și până la urmă ajungi să-l cumperi. În cazul cumpărăturilor online, este mai puțin probabil să pățeșți acest lucru. Cumpărăturile vor fi livrate în cel mai scurt timp direct la ușa ta.
Promoterii din magazine vor încerca și ei să-ți vândă anumite produse, de aceea este o strategie să-i eviți pe cât posibil, astfel încât aceștia să nu te convingă că ai nevoie de un produs, de care nu ai nevoie de fapt.
Cardurile de loialitate va pot aduce și ele unele bonusuri, de acea interesați-va de acestea la magazinele de unde achiziționați în mod frecvent, astfel încât să faceți unele economii.
Nu lăsa magazinele să te seducă prin metodele lor care îți încântă simțurile.
Magazinele se folosesc de diverse strategii pentru a-ți atrage atenția către un anumit produs. De exemplu, în cazul ceasurilor și al bijuteriilor de orice fel, magazinele se folosesc de lumini foarte puternice pentru a scoate în evidență mai ușor anumite detalii cu privire la respectivele bijuterii și să le facă mai atractive.
Metodele de acest tip ne fac să fim atrași de aceste produse, mai mult decât ne-am dori de fapt, iar acest lucru poate duce în unele situațîi chiar la cumpărături impulsive.
În mod suprinzător, alegerea partenerului cu care mergi la cumpărături este un alt aspect de avut în vedere. Chiar dacă mersul la cumpărături cu prietenii poate fi o decizie bună, există posibilitatea că aceștia să va influențeze aceste cumpărături.
Vei ajunge să iei decizii impulsive, mai mult bazate pe sfaturile prietenilor, decât pe ceea ce îţi doreşti de fapt.
În cazul în care mergeți la cumpărături și ascultați de sfatul de mai sus și anume să nu foloseşti cardul, atunci asigură-te că mergi la cumpărături având doar banii de care ai nevoie.
Ideea acestei strategii este că dacă vei rămâne fără bani, atunci cumpărăturile tale s-au terminat.
Dacă doreşti să cumpărați haine, atunci asigură-te de faptul că vei și purta acele haine. Multe persoane își cumpără haine pe care le poartă doar odată și apoi ajung să renunțe la aceste haine.
Atunci când ești plictisit, este o ideee bună să nu faci cumpărături. De cele mai multe ori, cumpărăturile pe care le regratam cel mai mult sunt cumpărăturile pe care le facem atunci când suntem obosiți, nu ne gândim prea bine sau pur și simplu ne plictisim, iar cumpărăturile par o opțiune bună pentru noi în acel moment
Atunci când te întrebi dacă să cumperi sau nu ceva, cel mai bine este să părăseșți magazinul cât mai curând. Dacă te decizi mai târziu că chiar ai nevooie de produsul respectiv, atunci te poți intoarce oricând a două zi și să-l cumperi. Există șanse destul de mari să fii fericit de faptul că nu ți-ai cheltuit banii.
Atunci când cumperi online, veți observa că pe unele site-uri precum eMag, vei avea de-a face cu mai mulți vânzători și nu doar cu eMag. În acest caz, dacă te decizi să cumperi de exemplu patru produse, s-ar putea să te trezești că trebuie să plăteșți 4 taxe de transport pentru fiecare proodus în parte.
Îți recomand să te uiți cu atenție de unde cumperi produsul respectiv și dacă nu cumva același produs îl poți lua de la același producător, astfel încât să primești mai multe produse de la el și să eviți plata costurillor de transport suplimentare.
Şi cel mai important, un buget personal pe care să-l completezi lunar este foarte important. El te va ajuta să fii mai origanizat şi să nu consumi mai mult decât produci.
Cam acestea ar fi câteva dintre ideile pe care le poți avea în vedere atunci când îți doreșți să faci cumpărături inteligent.
Sper că ţi-au fost de folos.