6 Idei care Te vor Ajuta să Eviţi Taxele Nedorite de la Bancă
- Verifică-ţi mereu limita de descorperire a contului. Întotdeauna să te asiguri de siguranţa banilor tăi din contul tău. S-a întâmplat în multe cazuri ca banca să dea faliment iar contul tău să nu fie asigurat. La noi în România limita de descoperire este de 50.000 de euro. În caz că deţii mai mulţi bani într-un cont, iar banca urmează să dea faliment vei primi maxim 50.000 de euro. Dacă ai mai mult de 50.000 de euro, fă-ţi mai multe.
- Evită să foloseşti cardul la tot felul de bancomate care nu ţin de banca ta. Acestea se pot falsifica foarte repede şi poţi intra într-o întâmplare neplăcută.
- Verifică-ţi regulat contul bancar. Trebuie să ştii mereu câţi bani ai în cont. Dacă simţi că s-a întâmplat o neregularitate cu contul tău, du-te la bancă şi discută cu un specialist.
- Foloseşte online banking-ul. Nu sunt cel mai mare adept al acestui serviciu pentru că de cele mai multe ori trebuie să plăteşti în plus pentru el, însă acesta te poate ajuta să-ţi verifici mereu soldul contului şi să efectuezi diferite plăţi cu un grad de siguranţă ridicat decât o poţi face cu cardul. Dacă crezi că nu vei face prea multe operaţiuni prin online banking-ul, poţi verifica contul bancar şi cu ajutorul unui extras de cont luat direct de la ghişeu.
- Citeşte rândurile mici din contractele şi instrumentele financiare. De obicei ce e scris mic este cel mai important. Studiază cu mare atenţie fiecare document de la bancă şi pune multe întrebări dacă nu eşti convins. Bankerul este nevoit să te lămurească şi să-ţi explice fiecare rând din document.
-
Scapă de toate opţiune inutile de la contul tău.
Alege-ţi opţiunile de care ai cu adevărat nevoie. Dacă crezi că vei face multe operaţiuni, încearcă să obţii un comision per tranzacţie cât mai mic. Dacă foloseşti cardul doar pentru a-ţi primi salariul, descotoroseşte-te de restul opţiunile pe care le ai la cont. AICI ai un studiu privind costul comisionului de administrare ale băncilor din România. Diferă foarte mult acelaşi serviciu de la o băncă la alta.
- Bonus! Alege-ţi Banca cu atenţie! Urmăreşte-ţi interesele şi caută cea mai bună bancă pentru tine. Ai cel puţin 20 de bănci de unde poţi alege. Nu te grăbi!
Despre Autor: Laurentiu Mihai, pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.