Cum sa devii un antreprenor?

Autor: Daniel Negoiţă, fondator carticareconteaza.com. Notă: Acest articol este pentru cei la început de drum, aşa ca mine. Spun asta deoarece nu am experienţa celor care sunt mai în vârstă decât mine şi nu aş putea să ofer „sfaturi” celor care au trecut prin mai multe lucruri decât mine. Nu vreau să fac pe deşteptul, vreau doar să-i ajut pe cei care trec acum prin lucruri asemănătoare cu cele prin care am trecut şi trec şi eu.

Ce înseamnă cu adevărat să fii un antreprenor?

Sunt foarte mulţi tineri în România care îşi doresc să aibă afacerea lor proprie şi să facă o mulţime de bani din ea. Şi nu-i nimic rău în chestia asta. Chiar mă bucur să văd ca în sfârşit vor mai mult de la ei.

Dar până la urmă ce înseamnă să fii antreprenor şi ce trebuie să faci ca să devii unul?

În acest articol vreau să distrug câteva mituri legate de ce înseamnă să fii antreprenor şi de ce acum este momentul potrivit să începi afacerea proprie.

ce inseamna sa fii antreprenor

Mitul #1 – Trebuie să am bani ca să încep o afacere

Antreprenorii deschid afaceri ca să facă bani. Nu invers. Desigur că trebuie să investeşti anumite sume de bani într-o afacere dar ce te face să crezi că asta ar fi indicat să facă un începător?

După ce am citit cartea lui Daniel Zărnescu, „Esenţa eficienţei”, mi-am dat seama că eşti antreprenor atunci când începi să îţi organizez viaţa şi să munceşti pentru obiectivele pe care vrei să le atingi.

„Cum vrei să controlezi o afacere cu 50 de angajaţi,dacă nu poţi controla o afacere cu 10 angajaţi? Cum poţi controla o afacere de 10 angajaţi, dacă nu poţi controla o afacere cu 3 angajaţi? Cum poţi controla o afacere cu 3 angajaţi, dacă nu poţi controla o afacere cu un singur angajat. Felicitări – eşti antreprenor. Tu eşti afacerea, antreprenorul şi angajatul la un loc. Acum trebuie să scoţi profit ca să reinvesteşti!”

Încă din moment când hotărăşti că vrei mai mult de la tine şi te pui pe muncă devii automat antreprenor.

Viaţa ta este prima ta „firmă”. Are un angajat momentan şi poate că nu merge chiar aşa bine. Dar dacă lucrezi zi de zi o să ajungă să scoată profit la un moment dat.

Mitul #2 – Ca să ai succes nu trebuie să greşeşti

Probabil că unii dintre voi au văzut filmul „Reţeaua Socială”. Frumos film, nu? Te-a pus puţin pe gânduri. Dar apoi ţi-ai dat seama că tu nu eşti Mark Zuckerberg şi că nu poţi face aceleaşi lucruri ca el.

Poate că nu poţi, dar de ce ai vrea asta. Află de la mine că nu trebuie să ai mare lucru ca să fii antreprenor. Doar să fii dispus să munceşti la ceea ce îţi doreşti şi să înveţi din greşelile pe care le faci. Pentru că o să faci greşeli, este normal. Şi nu îmi pasă ce spune vecinul tău sau ce te-au învăţat la şcoală, greşelile sunt foarte bune pentru tine. Atâta timp cât nu te distrug emoţional, financiar sau social.

Din acest motiv foarte mulţi tineri cu potenţial nu îşi deschis afaceri şi rămân mereu cu dorinţa. Le este frică că o vor da în bară şi că nu vor reuşi să facă mare lucru.

Înţeleg poziţia din care pleci şi motivele lor. De aceea îţi voi oferi o metodă pe care o vei folosi. Este prezentată în cartea lui Nassim Taleb, „Antifragil”, şi se numeşte strategia de tip halteră.

Am personalizat-o puţin dar esenţa rămâne la fel:

Ai o idee de afacere.

Gândeşte-te la cel mai bun scenariu şi la cel mai rău scenariu posibil.

Dacă cel mai rău scenariu posibil nu te omoară fizic şi nu te îngroapă în datorii din care nu vei mai ieşim prea curând atunci nu are de ce să îţi fie frică.

Dacă cel mai bun scenariu îţi aduce multe beneficii şi te umpli de bani,metaforic vorbind, atunci ai încă un motiv serios să munceşti pentru visul tău.

Atunci când ridici haltera vei ridica ambele părţi ale ei. Aşa şi cu o afacere. Atunci când o începi ai şanse să o dai în bară şi să reuşeşti.

Dar atâta timp cât lucrurile care se pot întâmpla dacă o dai în bară nu sunt catastrofale ai toate motivele din lume să te pui pe treabă.

Aici însă intră şi experienţa pe care o ai în spate. Un antreprenor la început de drum o să folosească mai mult această strategie decât unul care are experienţă. Dar niciodată nu strică să îţi măsori posibilele pagube.

Mitul #3 Niciodată nu o să pot să fiu ca (introduce un nume de antreprenor celebru)

Când ne uităm la ce au realizat unii oameni nu putem să ne stăpânim sentimentul de umilinţă şi ne gândim : „Doamne, ce om de succes. Eu nu o să pot niciodată să fiu ca el.”

Ăsta este complexul omului care gândeşte prea mult şi nu face nimic. L-am avut şi eu, încă îl mai am câteodată, şi cred că îl ai şi tu.

Cal Newport vorbeşte în cartea sa „So good they cant ignore you” despre capitalul de carieră pe care mulţi oameni de succes şi l-au construit atunci până să devină de succes.

Capitalul de carieră este la fel ca cel necesar pentru o firmă doar că acesta nu se măsoară în bani ci în experienţa pe care o ai, în aptitudinile pe care le-ai dobândit.

Cu cât sunt mai rare aptitudinile pe care le ai cu atât ai mai mult capital de carieră şi mai multe şansă să ai succes.

Şi în România chiar avem nevoie de oameni care să muncească la capitalul lor de carieră.

Şi aici nu mă refer doar la antreprenori ci şi la strungari, profesori, medici, dulgheri, tâmplari, sudori etc. Fiecare dintre aceşti oameni este îşi poate transforma pasiunea şi capitalul de carieră într-o afacere profitabilă.

Mitul #4 – Aştept momentul potrivit sau ideea potrivită

Multe persoane aşteptă să le vină ideea aceea pe care nu a avut-o nimeni. Probabil că vor să inventeze roata din nou sau să descopere focul, nu ştiu la ce se gândesc. Şi ştiu deja, toţi ştim, că nu există momentul potrivit şi că cel mai bună zi să faci ceva a fost ieri. Dar ei tot se mint că dacă le va veni ideea potrivită atunci se vor pune pe treabă cu adevărat.

Bine că nu toţi gândesc aşa fiindcă am trăi tot în peşteri.

Tu în ce tabără te afli? Eşti cu cei care aşteaptă oportunităţile sau cu cei care le creează?

Arată acest lucru prin acţiune, nu vorbe.

Mitul #5 – Sunt ocupat

Dar sunt aşa de ocupat şi nu am timp să fac mai nimic. Mă bufneşte râsul când aud astfel de lucruri de la oameni care se uită la Tv 4 ore pe zi sau pun poze pe Facebook în fiecare oră.

Nu există oameni ocupaţi şi oameni neocupaţi. Există oameni care muncesc la obiectivele lor şi oameni care inventează scuze ca să nu muncească la obiectivele lor. Poţi să scrii asta undeva la vedere ca să îţi aducă mereu aminte de adevăratul înţeles al cuvântului ocupat.

Da, pot să apară urgenţe şi chestii neprevăzute. Aşa este viaţa. Aşa a fost mereu. Dar nu cred că trăieşti în Irak sau Siria ca să apară urgenţe mereu.

Este alegerea ta dacă eşti prea ocupat să lucrezi la visurile tale.

––––––––

Acum că am pus la punct aceste mituri te invit să citeşti în continuare pentru a vedea la ce lucruri trebuie să lucreze un antreprenor la început de drum pentru a evolua. După cum am spus mai sus: Eşti angajatul, firma şi antreprenorul. Sau cum a spus Daniel Zărnescu, mă rog. 🙂

Le-am prezentat într-o ordine aleatoare, fiecare este important şi trebuie să îl dezvolţi în viaţa ta de nou antreprenor.

CheckList pentru viitor antreprenor

1. Finanţele personale

Dacă nu reuşeşti să te descurci cu banii pe care îi ai acum, cum crezi că te vei descurca cu mai mulţi? Cam la fel sau poate mai rău. Nu trebuie să ştii mare lucru ca să poţi să îţi controlezi finanţele personale inteligent.

Uite cum stă treaba la modul cel mai simplist:

Venituri – cheltuieli = ceva (depinde de tine ce)

Acel ceva poate să fie profit,adică îţi rămân bani în plus, sau pierdere, adică eşti pe minus şi cel mai probabil ai datorii.

Sarcina ta este să treci de la pierdere,şi mulţi sunt aici în România, la profit şi să te menţii acolo. Şi asta o vei face cu veniturile pe care le ai acum.

Nu uita. Dacă nu te descurci cu bani puţini, nu te descurci nici cu bani mulţi. Acest lucru se aplică şi la relaţii: Dacă nu eşti fericit/mulţumit singur, nu eşti nici în cuplu.

Un concept pe care poţi să îl foloseşti este costul de oportunitate. Poate pare un termen pretenţios, şi câteodată este, dar este ceva foarte simplu.

Costul de oportunitate înseamnă la ce renunţi ca să obţii ceva. Fiindcă nu poţi să le ai pe toate, nu în acelaşi timp cel puţin. Dacă la ce renunţi este mai puţin important sau valoros pentru tine atunci eşti pe câştig. Şi mă refer să aducă o schimbare benefică, nu că aşa ai tu chef să faci. Deci poţi să renunţi la o ieşire prin cluburi ca să îţi cumperi o carte. Nu trebuie să renunţi la toate ieşirile dar dacă renunţi doar la una pe săptămână sau pe lună poţi să faci o schimbare mare în viaţa ta. Îţi spun din proprie experienţă că merită.

2. Socializare

Poate că pare ciudat să menţionez dar fără să persoanele potrivite o să fie greu să dezvolţi ceva durabil. Pentru că avem nevoie de ceilalţi mai mult decât vrem să recunoaştem. Ar fi minunat să stăm în camera noastră de cămin şi să inventăm noul Facebook. Dar gândeşte-te că Mark Zuckerberg i-a avut alături la început pe Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Chris Hughes şi până să ajungă la 100 de milioane de utilizatori pe Sean Parker. Tipii ăştia ori sunt foarte deştepţi, ori foarte influenţi.

Contează foarte mult cu cine te înconjori şi din simplul fapt că te influenţează mai mult decât crezi. Dar nu aştepta să vină cineva la tine şi să te întrebe dacă vrei să fii prietenul lui, mai ales cineva care face ceva cu viaţa lui. Tu trebuie să iei iniţiativa şi să îţi extinzi cercul social.

Şi mai jos aveţi o dovadă cum încerc să îmi extind eu cercul social pe Facebook. Momentan niciun răspuns dar mai încercăm.

3. Învăţarea din greşeli

Sunt multe persoane care vor să facă un anumit lucru dar îl amână din frica de a greşi.Ghici ce? Este normal să greşeşti. Pentru că dacă nu vei greşi nu vei avea de unde să înveţi.

Dar probabil că ştii acest lucru şi dai ochii peste cap citind iar acest sfat care a devenit un clişeu. Atunci este timpul să revenim la strategia de tip halteră(adaptată) şi la domnul Taleb.

După cum am spus, dacă cel mai rău scenariu posibil nu te distruge din orice punct de vedere atunci nu ai niciun motiv real să nu te pui pe treabă.

Gândeşte-te la lucrurile care se puteau întâmpla celor care au făcut filmul „Închisoarea îngerilor”. În cel mai rău caz era tot un film siropos despre un tip care a stat mult timp în închisoare. Putea să rişte să aducă a Contele de Monte Cristo. Dar s-a dovedit a fi cel mai bun film din toate timpurile, cel puţin aşa spune IMDB.

4. Obiective

Fiecare antreprenor adevărat are obiective pe termen lung şi obiective pe termen scurt. Trebuie să ai o viziune de ansamblu la care să lucrezi. Astfel vei ştii în ce direcţie te îndrepţi.

Ia o foaie de hârtie şi scrie toate obiectivele pe care vrei să le atingi în următoarea săptămână.următoarea lună, următoarele şase luni şi următorul an. Scrie tot pe foaie. ACUM.

Ăsta este primul pas în călătoria ta spre infinit.

obiective - antreprenoriat

5. Cititul

Cărţile pe care le citeşti îţi influenţează gândirea mai mult decât crezi. Dacă citeşti cărţile potrivite o să ai impresia la un moment dat că eşti un geniu având în vedere ideile care îţi tot vin. Atunci când citeşti o carte plantezi seminţe ale cunoaşterii în mintea ta care, dacă le oferi destul timp, vor aduce roade bogate la un moment dat.

Este foarte important ce citeşti. Uite un articol care explică de ce o persoană organizată citeşte mai mult.

6. Acţiunea

Degeaba citeşti, ţi-ai setat obiective, ai prieteni influenţi şi te descurci bine cu banii dacă nu acţionezi şi nu pui osul la treabă. Trebuie să înţelegi că fără acţiune nu există nimic. Gândurile sunt doar gânduri şi oricât de mult ţi-au dori să faci ceva nu o să se facă de la sine. Trebuie să acţionezi.

Trebuie să te duci şi să depui efort constant în fiecare zi a vieţii tale dacă vrei să se vadă rezultatele. Nu o să te mint că totul se va întâmpla peste noapte. Va trebui să depui efortul de a ajunge unde vrei tu. Şi câteodată o să fie nasol, câteodată nu o să ai chef, câteodată o să plouă. Dar tu trebuie să fii acolo şi să dai ce poţi tu mai bun.

Aşa că lasă acest articol şi pune-te pe treabă.

7. Mentalitatea

Cred că ai auzit de multe ori despre mentalitate şi cât de mult contează ea. Dar ce este mentalitatea? Conform Dex Online mentalitatea este „Fel particular de a gândi al unui individ sau al unei colectivități.”

Nu înseamnă nici să fii în rând cu lumea, nici să fii interesant, nici să fii genial. Este felul tău particular de a gândi, autenticitatea ta în gândire. Şi atunci când reuşeşti să îţi creezi o mentalitate sănătoasă se petrec miracolele.

8. Acceptarea imperfecţiunii

[youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=yNHyTk2jYNA” width=”700″ height=”500″]

Impresionant, nu? Acum gândeşte-te câtă muncă şi timp au investit aceşti oameni ca să aibă acest moment de glorie? Acum nu mai par atât de talentaţi sau de norocoşi când te gândeşti.

Au avut momentele lor de îndoială,căzăturile, lacrimile şi presiunea care le apăsa pe umeri. Toate aceste lucruri pentru un moment de glorie.

Au acceptat că sunt imperfecţi şi au lucrat atât de mult încât imperfecţiunea s-a transformat într-o binecuvântare.

Toate lucrurile pe care le crezi imperfecţiuni nu sunt motive îndeajuns de bune pentru a te face să nu acţionezi.

Acţiune este totul.

Într-o lume de oameni care îşi doresc să vină cineva să-i ajute, fii tu cel care ia iniţiativa şi sparge gheaţa.

Ai venit să citeşti acest articol un om care îşi dorea să devină antreprenor şi pleci un antreprenor cu acte în regulă. Felicitări! Tocmai ai făcut un pas spre o viaţă mai bună.

PS: Te sfătuieşti să intri pe link-ul acesta dacă vrei să vezi şi părerea unui antreprenor experimentat.

Unele link-uri de mai sus sunt afiliate. Dacă intri pe ele şi cumperi ceva noi primim un mic comision. Tu nu plăteşti nimic în plus şi faci economia să meargă. Mulţumesc.

Despre Autor: Negoiţă Daniel este un tânăr pasionat de citit şi aplicat ceea ce citeşte. Este student,antreprenor,fiu,frate,prieten şi blogger. Îl mai găseşti pe blogul lui unde scrie despre ce învaţă din cărţi.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.