Cum poti cumpara bitcoin (6 metode)

Acest articol despre cum poți cumpăra bitcoin face parte din ghidul practic despre cum poţi cumpăra monede virtuale.

Fiind cea mai cunoscută monedă, am ales să încep să scriu despre cum poţi cumpăra bitcoin şi prin ce mijloace. Înainte de toate, hai să vedem ce este bitcoin-ul şi de ce este el aşa de apreciat.

Ce este bitcoin?

Bitcoin-ul este prima monedă virtuală apărută şi cea mai cunoscută datorită creşterii preţului şi a notorietăţii în ultimii 3-4 ani.

Dacă în 2012 bitcoin-ul costa până în 10 dolari, în iarna lui 2013 acesta a avut prima creştere notabilă, ajungând la aproape 1000 de dolari.

După care a suferit o scădere bruscă până în jurul sumei de 300 de dolari. De atunci bitcoin-ul a început să crească în ochii investitorilor şi tot mai mulţi au început să se intereseze de această monedă.

Dacă ar fi să înţelegi puţin ce înseamnă bitcoin, consideră-l ca şi cum ar fi bani pentru internet. Este folosit în special pentru transferuri rapide, sigure şi ieftine, fără a fi intermediate de un procesator sau de o instituţie. În acest moment, nimeni nu controlează piaţa bitcoin („încă” deoarece multe ţări vor să încerce să controleze sistemul).

Toţi utilizatorii stau la baza controlului şi prin ajutorul lor se decide preţul de vânzare – cumpărare.

Monedele sunt stocate de fiecare în parte cu ajutorul portofelelor digitale: hot wallet (ex. Jaxx) sau cold wallet (ex. Ledger Nano S).

Tot mai multe magazine online, afaceri imobiliare şi alte afaceri încep să folosească metoda de plată prin bitcoini.

Cum poţi avea bitcoini?

  1. Dacă îi cumperi de la un exchange de bitcoin;
  2. Dacă vinzi un produs cu plata prin bitcoini;
  3. Dacă alegi metoda mineritului;

În continuare voi vorbi despre prima variantă, cea mai întâlnită şi cea mai căutată de către noi toţi.

Cum poti cumpara bitcoin?

Am ales să menţionez mai jos metodele prin care eu am cumpărat bitcoini cu lei sau cu euro.

Ce trebuie să ştii pentru început este că, atunci când cumperi bitcoini, vei avea nevoie de un portofel digital.

Dacă investeşti în monede virtuale mii sau zeci de mii de euro şi doreşti să fii asigurat că sunt în siguranţă şi nu vor fi furate niciodată, eu îţi recomand să-ţi achiziţionezi un aşa numitul cold wallet care te va proteja de atacurile cibernetice.

Dispozitivele pentru protecţie costă de la 50 şi pot ajunge până la 200 de euro, însă este un cost bun dacă investeşti sume mari de bani. Măcar vei putea dormi liniştit noaptea.

Un astfel de dispozitiv este Ledger Nano S de la ledgerwallet.com unde poţi stoca mai multe tipuri de criptomonede, nu doar bitcoini.

Eu am ales varianta de hot wallet, un protofel digital care poate fi stocat pe smartphone (android sau iOS) sau chiar pe Windows sau Chrome.

Este uşor de folosit şi este gratuit.

În viitorul apropiat, voi primi şi un cold wallet. Hot walletul pe care îl folosesc se numeşte Jaxx şi îl poţi instala oricând doreşti tu şi nu necesită multe cunoştinţe tehnice. Este intitulat „cel mai bun şi cel mai sigur portofel digital”.

Partea interesantă este că poți stoca în acest portofel digital zeci de monede virtuale, inclusiv cele despre care voi vorbi în acest ghid. Arată cam aşa după ce îl instalezi:

În locul încercuit este adresa bitcoin a portofelului tău digital.

În momentul în care doreşti să cumperi un bitcoin şi vrei să-l stochezi în portofel, tot ce trebuie să faci este să foloseşti adresa aceasta iar în momentul în care ai cumpărat un bitcoin de pe o platformă, acesta poate să ajungă direct în portofelul tău digital.

Acum să revenim la partea Cum poti cumpara bitcoin?

1. Poti cumpara bitcoin cu lei prin www.cryptocoin.pro fara portofel digital extern cu card sau transfer bancar

Este, după părerea mea, cea mai sigură platformă din România, fiind şi una dintre singurele platforme reglementate de Uniunea Europeană.

Poţi cumpară simplu şi rapid mai multe tipuri de monede doar cu ajutorul cardului sau prin transfer bancar.

Suma minimă este de 50 de euro.

Un alt lucru important este că nu ai nevoie de portofel virtual pentru această platformă. Dacă investeşti pe termen lung şi vrei doar să păstrezi monedele, trebuie doar să achiziţionezi pe platformă şi să păstrezi.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că pentru www.cryptocoin.pro nu ai nevoie de aplicaţia jaxx ca să cumperi bitcoini.

Îţi faci cont, îl activezi în 2-3 paşi, transferi lei din contul tău personal şi după, cumperi bitcoini.

Este foarte uşor de folosit şi rapid în comenzi. Îţi poţi face un cont AICI.

Realizare cont gratuit cryptocoin.pro

Asemănător cryptocoin.pro mai este şi platforma cu numărul 2 de mai jos.

Cu această platformă poţi cumpăra chiar şi ethereum + alte monede interesante.

Lista o poţi vedea aici:

2. Cumpara bitcoini cu lei prin tradesilvania.com – plata cu cardul sau transfer bancar

tradesilvania.com este un alt cryptoexchange din România care este pe piaţă. Poţi cumpăra atât bitcoini cât şi alte monede cu lei.

Plata se face cu cardul sau prin transfer bancar.

Are şi portofel digital direct în platformă, la fel cum are şi cryptocoin.pro.

Beneficiile cele mai importante sunt cele din această imagine:

Pentru mai multe detalii, te invit să citeşti mai multe pe site-ul lor, tradesilvania.com.

Realizare cont gratuit tradesilvania.com

3. Cumpara bitcoini cu euro prin vtrader.io şi depozitează-i în siguranţă la ei

A apărut un nou exchange virtual din România, de data aceasta este vorba de vtrader.io, o plaformă cu ajutorul căreia poţi cumpăra mai multe monede virtuale printre care şi bitcoini.

Poţi cumpăra bitcoini doar după ce alimentezi contul cu euro. Transferul îl poţi face prin Revolut pentru a evita toate taxele şi comisioanele bancare.

Banii tăi vor fi automat transformat în USDT cu care poţi să cumperi monedele produse de platformă. Retragerile se fac tot în euro, moneda pe care au folosit-o la transfer.

De reţinut! Nu este obligatoriu să cumperi un bitcoin întreg. Poţi cumpăra o mică particică de exemplu: 0.000134 BTC.

În momentul în care ai cumpărat bitcoini de pe vtrader.io poţi să-i păstrezi sau poţi ulterior să cumperi alte monede cu bitconii cumpăraţi.

Care sunt avantajele principale ale platformei:

  1. Securitate avansată – Peste 80% din fondurile utilizatorilor sunt ţinute pe cold wallets (cheia privată nu apare deloc pe platformă – nici măcar în baza de date). Platforma este punctul forte deoarece este dezvoltată meticulos, testată, retestată şi audiată de terţe persoane.
  2. Suport Rapid! – Suportul este un al doilea punct forte. Mereu găseşti pe cineva online cu care să vorbeşti. Răspunsurile tale pe chat, email, telefon sunt rapid soluţionate. Banii tăi transferaţi prin Revolut ajung chiar şi în 2 ore dacă sunt transferaţi în timpul săptămânii, în intervalul 8:00-16:00.
  3. Transparență – siguranță – conformitate. S-a lucrat mult la platformă şi în multe direcţii. Există o înțelegere și o deschidere directă între vTrader și Ministerul de Finanţe, BNR, Autoritatea de Supraveghere financiară, ANAF și Oficiul National de prevenire şi combatere a spălării banilor. Se pune mult accent pe transparenţă şi siguranţă şi în această direcţie se lucrează foarte mult acum şi în viitor.
  4. Comisioanele mai mici decât în alte părţi. Poţi verifica chiar si tu asta.

Pentru mai multe detalii, te invit să citeşti mai multe pe site-ul lor, vtrader.io.

Realizare cont gratuit vtrader.io

4. Cumpara bitcoin cu euro sau dolari prin kraken.com

Este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute exchange-uri de monede virtuale din lume.

În ultima perioadă s-a mişcat destul de greu, dar acum şi-a revenit şi se mişcă rapid. Asemenea btcexchangec.com, este o platformă care are integrată şi partea de portofel digital.

Partea interesantă la kraken este că poţi cumpăra undeva la 20+ monede virtuale de pe platforma lor (inclusiv bitcoin, ethereum, ripple, etc).

5. Changelly.com -Cumpara / vinde bitcoini cu alte monede virtuale – exchange intre monede virtuale

O platformă care este folosită de mulţi români. Să spunem că ai cumpărat bitcoini prin coinflux şi doreşti să cumperi cu ei alte monede virtuale.

Tot ce trebuie să faci este să intri pe Changelly.com şi să realizezi exchange-ul.

Poţi cumpăra orice monedă cu ajutorul bitcoinului. Procesul de vânzare este:

  1. Trimiţi o adresă bitcoin din Jaxx (portofelul virtual) – livrezi o sumă de bitcoins din portofel în changelly.com
  2. Cumperi cu bitcoini orice monedă
  3. Monedele obţinute/tranzacţionate le adaugi în portofelul virtual cu ajutorul unei adrese noi a criptomonedei cumpărate.

O altă platformă de exchange între monede este Binance.co. La fel de apreciată în România.

6. Cumpara bitcoini prin CFD-uri – conturi de tranzacţionare – ex. xtb.com

Acum am ajuns într-o zonă în care mulţi spun că este foarte complicat.

Eu sunt de părere că nu este şi se potriveşte mai mult celor care nu doresc riscul de a pierde monedele sau de a le i se fura/hack-ui.

Dacă alegi CFD-urile, înseamnă că tot ce am scris mai sus este inutil pentru tine pentru că nu mai ai nevoie de un portofel virtual.

Ai nevoie doar de un cont de tranzacţionare. Eu îi recomand pe cei de la xtb.com, dar îţi spun că nu sunt singurii care tranzacţionează bitcoini. Practic, tu vei cumpăra doar anumite titluri/contracte şi te vei ocupa doar de tranzacţionare.

În acest caz, procesul de cumpărare este mult mai uşor. Tot ce ai nevoie este un cont de tranzacţionare şi poţi începe.

Să ştii că în cazul acesta este puţin mai riscant. În doar 15 minute poţi începe să tranzacţionezi.

Atentie! Instrumentele financiare derivate tranzacționabile în marja sunt foarte riscante din cauza volatilitatii și a efectului de levier. Pierderile pot depăși marja blocată.

Dacă vrei să speculezi, îţi recomand şi această metodă, dacă vrei să-i păstrezi pe termen lung, îţi recomand să mergi pe una dintre variantele 1-4. Acestea sunt mijloacele prin care poţi cumpăra bitcoins în acest moment şi pe care le-am testat şi eu.

Platforme sunt foarte multe la nivel global, eu le-am recomandat pe cele pe care le-am folosit eu şi care sunt mai uşor de folosit în România.

Dacă cunoşti alte platforme mai bune şi mai interesante, poţi să-mi laşi un comentariu puţin mai jos.

Nu uita! Înainte să cumperi, îţi recomand să te uiţi şi peste costurile/comisionele fiecărei platforme. Verifică şi apoi cumpără!

Investiţia în monede este o investiţie riscantă atât timp cât îţi poţi asuma eşecul. Nu investi bani împrumutaţi sau banii care îţi asigură traiul zilnic. Economiseşte şi, apoi, investeşte!

Află cum poţi cumpăra şi alte monede virtuale din acest articol -> Cum poti cumpara Monede Virtuale / Criptomonede

Succes la investiţii!

Laurentiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.