Un articol scris de Răzvan Stan – investitor şi blogger pe razvanstan.ro.
Forex-ul e locul cel mai propice pentru zicala: “oamenii cu bani, întâlnesc oameni cu experiență, la final, oamenii cu experiență pleacă cu banii iar ceilalți pleacă cu experiența”. Been there done that.
Fiind curios din fire și pasionat atât de trading cât și de coaching și psihologie, am investigat mult să înțeleg care e rolul emoțiilor și cum pot să tranzactionez pe termen lung fără să mai trec prin ciclul durerii.
Majoritatea traderilor petrec foarte mult timp căutând tranzacții bune. Odată ce au intrat întro tranzacție în loc să o administreze încep să trăiască stări emoționale trecând rapid de la agonie la exstaz și invers.
Ei se află într-un roller coaster emoțional și pierd elementul esențial care le poate aduce succesul: managementul emoțiilor.
Dacă mintea ta nu e în concordanță cu piața, sau dacă ignori schimbările din psihologia maselor, nu ai nici o șansă să faci bani din trading.
Marii câștigătorii înțeleg enorma importanță a psihologiei. Din păcate marea majoritate a amatorilor care pierd bani pe bandă rulantă o ignoră.
Tradingul este o activitate grea. Dacă vrei să faci bani și să ai succes pe termen lung trebuie să fi extrem de serios în ceea ce faci. Însă în trading de foarte multe ori intră oameni impulsivi, jucători, gambleri sau oameni care consideră că lumea le datorează ceva și e meritul lor să câștige.
Dacă tranzacționezi pentru adrenalină, inevitabil vei face și tranzacții cu o rată de eșec foarte mare sau îți vei asuma riscuri inutile. Piața nu iartă iar tradingul emoțional va sfârși întotdeauna în pierdere.
Nu uita că atunci când ești în piață, concurezi împotriva celor mai agere minți din lume. Ești în liga mare, la masă cu profesioniștii.
Comisioanele și spread-ul înclină bălanța și mai mult în defavoarea ta. Acum peste toate acestea, dacă mai lași și emoțiile să interfereze cu tranzacțiile tale, bătălia e ca și pierdută.
Un alt lucru care te poate împiedica să ai succes în investiții este bagajul emoțional din copilărie. Trebuie să îți identifici slăbiciunile și să lucrezi la tine pentru a le schimba, să fi conștient de tendința ta de a te autosabota.
Nu te mai invinovăți pentru eșecuri, nu mai da vina pe ghinion sau pe alții, preia responsabilitatea rezultatelor tale.
Ține un jurnal de tranzacționare, scrie motivele pentru care ai intrat și ai ieșit din fiecare tranzacție în parte. Uită-te care sunt tiparele, ce se repetă atât când ai succes cât și când pierzi. Cine nu învață din greșeli e condamnat să le repete.
Succesul sau eșecul tău depind de emoțiile tale.
Poți să ai un sistem de tranzacționare de-a dreptul briliant, dar dacă te simți arogant, îngrijorat sau supărat, contul tău sigur va avea de suferit.
Dacă devi conștient de frică, lăcomie sau adrenalină, închide tranzacțiile și fă o pauză. Nu lăsa emoțiile să îți afecteze rezultatele, urmărește planul de tranzacționare și evită să devi euforic sau depresiv.
Un guestpost scris de Răzvan Stan – Coach financiar, investitor și blogger de educație financiară. Scrie despre finanțe personale, investiții și drumul său spre o libertate financiară pe razvanstan.ro