Ne este foarte uşor să facem deosebirea dintre un bogat şi un sărac dacă stăm să ne uităm la TV.
Din păcate, în România, cea mai mare parte dintre săraci atribuie cuvântul bogat celor TOP 200 milionari şi celor care apar la TV. Majoritatea românilor cred că a fi bogat este în strănsă legătură cu media şi cu ce zice media.
Bogaţi sunt cei care apar la televizor sau sunt fotbalişti, sunt îmbrăcaţi bine, au maşini de lux, vile, bijuterii şi toate altele.
Însă nu e adevărat. Sunt foarte mulţi milionari care nu sunt cunoscuţi şi nu au nici o treabă cu media. Sunt oameni care trebuiesc pe lângă noi, au maşini second hand, au o afacere de familie, sunt foarte pricepuţi în investiţii şi sunt foarte cumpătaţi.
Regula lor este cumpătarea. Cumpără doar lucrurile de care au nevoie şi numai în momentul în care îşi permit.
Pentru ei, orice bun cumpărat trebuie să fie un bun care să le producă un plus de valoare.
În continuare îţi prezint câteva lucruri despre cum arată şi ce face un om bogat. Toate aceste statistici de mai jos sunt luate dintr-un studiu foarte bine realizat asupra milionarilor din cartea „Milionarul de lângă noi” de Thomas Stanley şi William Danko şi din studiul realizat de Tom Corley pe website-ul lui richhabits.net.
Statisticile au fost realizate pe un eşantion de mii de milionari din America dar sunt depărere că toate aceste statistici sunt perfect aplicabile şi în România. Diferenţa dintre ţări se vede doar la suma de bani şi venitul pe care milionarii îi au, însă pentru a ajunge un milionar nu contează venitul ci comportamentul.
Comportamentul este cel care îl ajută pe un om să ajungă milionar şi de la milionari trebuie să învăţăm şi noi cum să ne ajustăm comportamentul pentru a ajunge la libertatea financiară.
Şi acum să vedem ce face milionarul şi cum arată majoritatea dintre ei faţă de cum arată şi ceea ce face un sărac:
Cum arata si ce face un om bogat
Statisticile de mai jos au rezultat în urma analizei studiului şi arată portretul unui milionar şi activităţile pe care acesta le face zilnic în comparaţie cu un sărac:
– Preponderent sunt bărbaţi şi câştigă cam 80% din veniturule totale ale familiei;
– 3 sferturi dintre milionari sunt antreprenori; celălalt sfert este un foarte bun specialist într-un domeniu;
– Afacerile pe care le deţin sunt afaceri normale care lucrează sau nu lucrează cu statul: industrie, IT, agricultură, economie, etc.
– În medie, venitul anual realizat reprezintă mai puţin de 7% din averea totală. Astă înseamnă că ei trăiesc cu mai puţin de 7% din averea pe care o deţin.
– 97% dintre ei deţin o casă în care locuiesc de cel puţin 20 de ani.
– 80% dintre ei nu au primit moşteniri şi tot ce au realizat a fost prin propria lor muncă.
– Majoritatea dintre ei conduc maşini second hand, iar o mică parte conduc maşini închiriate. O foarte mică parte au ultimele modele de maşini.
– Mulţi dintre ei şi-au pus bani pentru „zile negre” astfel încât să le ajungă fără să muncească chiar şi 10 ani.
– Sunt de şase ori mai bogaţi decât vecinii lor dar au ales să locuiască în cartiere normale cu un trai mai mic.
– 20% nu au absolvit studii superioare.
– Soţiile lor sunt cele care au grijă de bugetul familiei. Planifică atent fiecare bănuţ din casă şi greu acceptă măriri la secţiunea de cheltuieli.
– Pun foarte mult accent pe educaţie şi cheltuiesc mulţi bani pe educaţia copiilor şi pe intrări la evenimente.
– 2 treimi dintre milionari muncesc între 45 -55 de ore pe săptămână.
– Sunt investitori buni dar dificili. 20% din venitul total îl investesc. Folosesc companii de brokeraj dar deciziile finale ei le iau.
– 20% din averea familiei sunt în titluri de valoare (acţiuni tranzacţionate la bursă sau la funduri mutuale).
– Bogaţii aloca mult timp pentru a-şi planifica viitorul financiar, în schimb, săracii nu îşi pot dedica niciodată suficient timp defiziilor referitoare la planificarea financiară;
– Bogaţii îşi fac mereu timp pentru a-şi planifica şi gestiona corect investiţiile, în schimb, săracii nu investesc niciodată şi nu vor să înveţe cum să-şi investească banii;
– Bogaţii au ca prioritatea gestionarea şi cumpărarea de active, în timp ce săracii tot ce fac este să caute şi să-şi cumpere pasive prin rate bancare.
– Bogaţii folosesc pentru fiecare activitate, afacere şi în familie un buget financiar, săracii niciodată nu folosesc bugete financiare şi au încrederea că ştiu tot ce se întâmplă cu banii lor.
– Bogaţii au cel puţin 2 surse de venit şi caută mereu să-şi lărgească aceste surse, în timp ce săracii au doar o sursă (salariul) şi pot oricând să ajungă în pragul falimentului.
– 80% dintre bogaţi se axează pe un singur scop, comparativ cu 12% dintre săraci.
– 76% dintre bogaţi fac sport patru zile pe săptămână şi doar 23% dintre săraci fac atâta mişcare.
– 81% dintre bogaţi au o agendă cu lucrurile pe care trebuie să le facă, în timp ce doar 19% dintre săraci au o asemenea agendă.
– 63% dintre oamenii bogaţi asculta cărţi audio în drumul spre muncă, comparativ cu 5% dintre cei săraci.
– 63% dintre parinţii bogaţi îşi îndeamnă copiii să citească mai mult de doua cărţi pe lună, în timp ce doar 3% dintre cei săraci îşi îndeamnă copiii să citească.
– 70% dintre parinţii bogati îşi pun copiii să facă voluntariat cel puţin 10 ore pe lună, comparativ cu 3% dintre cei săraci. (recomand volunariatul începând cu liceul şi continuat foarte mult în facultate).
– 80% dintre bogaţi îşi sună cunostinţele să le spună “La mulţi ani”, comparativ cu 11% dintre săraci.
– 88% dintre bogaţi citesc cel puţin 30 de minute pe zi, în timp ce doar 2% dintre săraci citesc 30 de minute în fiecare zi.
– 6% dintre bogaţi spun ce gândesc, comparativ cu 69% dintre săraci.
– 79% dintre bogaţi discută cu alţi profesionişti în diverse domenii (fac “networking”), în schimb, doar 16% dintre săraci fac acest lucru.
– 67% dintre bogaţi îşi notează obiectivele şi le verifică lunar, comparativ cu 17% dintre săraci.
– 67% dintre bogaţi se uită mai puţin de o oră la televizor zilnic, în timp ce doar 23% dintre săraci se uită mai puţin de 1 oră la televizor. (de aici se înţelege care este publicul ţintă şi de ce s-a ajuns la acele emisiuni de 2 bani care sunt acum la televizor).
– 6% dintre bogaţi urmăresc emisiuni de tip Reality TV (Măruţă, Acces Direct, etc), în timp ce 78% dintre săraci fac acest lucru.
– 44% dintre bogaţi se trezesc cu trei ore înainte de muncă, în timp ce doar 3% dintre săraci fac acest lucru.
– 74% dintre bogaţi îşi învaţă copiii obiceiuri de succes zilnice, în timp ce doar 1% dintre săraci fac asta. De aceea foarte mulţi copii din familii înstărite au şanse foarte mari de a avea succes.
– 84% dintre bogaţi consideră că bunele obiceiuri creează oportunitatea de a avea noroc, comparativ cu 4% dintre săraci. (sunt de părere că aceste bune maniere au dispărut de mult de pe teritoriul nostru).
– 76% dintre bogaţi cred că obiceiurile proaste aduc ghinion, în timp de 91% dintre săraci cred că obiceiurile proaste nu aduc ghinion.
– 86% dintre bogaţi cred ca oamenii învaţă şi se perfecţionează continuu pe parcursul vieţii, în timp ce 95% dintre săraci nu cred acest lucru.
– 86% dintre bogaţi iubesc cititul, în timp ce doar 26% dintre săraci iubesc şi ei cititul.
Aştept opinii şi întrebări despre acest subiect printr-un comentariu mai jos.
Dacă îţi plac aceste statistici, ajută-mă să le promovez cu ajutorul butonaşelor de share de mai jos.
Surse: Cartea „Milionarul de lângă noi„, avocatnet.ro.