Cum alegi un Cont Bancar – Mini Ghid de urmat

Conturile bancare sunt cele care permit operațiuni de încasări și plăti. În cadrul acestui ghid vei află cum să alegi un cont bancar cât mai bun pentru nevoile tale.

Un lucru clar este că în ziua de azi, contul bancar este un produs fără de care nu ne-am putea descurca în viață de zi cu zi.

El ne ajută să ne plătim facturile, dar și să încasăm veniturile.

În același timp, prin intermediul contului bancar, reușim să facem și cumpărături online.

Contul bancar este astfel un produs complex, el permițând acceesul către o gama diversă de servicii financiare, de aceea este important să alegem un cont bancar care să răspundă cât mai bine nevoilor pe care le avem.

În ceea ce privește oferta, ea este una destul de mare.

În funcție de serviciile incluse, comisioanele de administrare pot ajunge să aibă niște valori destul de mari, de aceea este important să alegeți un cont bancar care să nu va facă să cheltuiți mulți bani cu administrarea sa.

Ce este contul curent?

Prin intermediul unui cont curent, veți putea încasa și plăti, fiecare astfel de cont având atașat de el un cod IBAN, cod prin care contul este identificat în mod unic la nivel internațional. Orice client care dorește să achiziționeze un produs bancar, trebuie să aibă și un cont curent.

Chiar dacă doriți un credit, doriți să va constituiți un depozit sau să efectuați un transfer bancar, veți avea nevoie de un astfel de cont curent.

Banca va administra toate operațiunile prin intermeidiul unui cont curent.

În fiecare luna, puteți primi de la ghișeu un extras de cont gratuit, unde puteți verifică tranzacțiile efectuate din contul vostru.

Fiecare cont curent are asociat un IBAN, el fiind acordat de către banca în momentul deschiderii contului, iar mai târziu acest IBAN va apărea în orice extras de cont.

Tot ce trebuie să faci pentru a primi o suma de bani, este să furnizați plătitorului codul IBAN. În cazul salariaților, ei vor trebui să comunice angajatorului acest cod pentru a-și putea încasa veniturile în contul bancar.

Accesul la contul bancar

Banii sunt gestionați prin intermediul ghișeelor bancare, dar și prin canalele alternative, acestea permițând accesul mai facil la banii pe care îi veți avea în cont.

Ghișeul bancar

Ghișeul bancar este un mod simplu de a avea acces la bani, prin intermediul unităților bancare. Trebuie să te prezinți la ghișeul unei agenții pentru a efectua retrageri sau depuneri de numerar.

În același timp, la aceste ghiseuri mai puteți efectua transferuri bancare sau diverse plăti.

Această metodă de lucru are două dezavantaje și anume că veți avea acces la banii din cont doar în timpul de lucru al băncilor, iar costurile platitie în acest caz pentru tranzacții vor fi mai ridicate.

Această opțiune este recomandată doar în situația în care aveți nevoie ocazional de un anumit cont

Card de debit

În cazul în care faceți tranzacții mai des, atunci cardul de debit este o soluție de avut în vedere, aceste carduri fiind utile în cumpărăturile online. Cardul este asociat contului curent, de aceea, după orice plata, se vor retrage bani din contul bancar.

Folosind cardul, poți retrage bani din cont de la orice ATM, atât de la ATM-urile băncilor proprii, cât și de la cele al altor bănci. Cardul va va ajută să aveți acces la banii din cont în orice moment, de la foarte multe puncte de lucru

Mobile banking

Aplicațiile de internet și mobile banking încep să fie din ce în ce mai des folosite, iar prin intermediul lor, vei avea acces rapid la banii tăi, la orice ora și din orice loc, singură condiție fiind să fii conectat la internet.

Poți efectua foarte multe operațiuni precum sunt plățile de facturi sau transferurile bancare. Costurile acestor operațiuni sunt reduse, în comparație cu cele de la ghișeu.

Care sunt avantajele pachetelor de cont curent?

Pachetele de cont curent sunt o metodă eficientă prin care puteți avea acces la mai multe servicii bancare, iar costurille sunt mai mici. Conturile curente sunt vândute de către bănci în diverse combinații, sub formă de pachete.

Costul lunar al acestor pachete este unul în general mai mic decât dacă s-ar cumpără separat fiecare serviciu din pachet.

Este important să te asiguri de faptul că pachetul pe care îl achiziționezi cuprinde și servicii pe care intenționați să le folosiți.

Dasca sunt mai multe servicii incluse in pachet, valoarea abonamentului lunar crește. De cele mai multe ori, varianta de baza a unui astfel de pachet cuprinde un cont bancar, un card de debit și accesul la internet și mobile banking.

Pachetele mai scumpe pot include diverse tipuri de asigurări, dar și tranzacții gratuite. Este indicat să cumpărați un pachet de cont curent de la banca unde încasați și salariul.

Care sunt comisioanele conturilor bancare?

Lista tuturor costurilor unor conturi bancare este una destul de mare, de aceea analizarea tuturor costurilor poate părea un demers descurajant.

Vestea bună este că aceste comisioane nu au însă vreo importantă pentru voi, ele referindu-se la servicii pe care majoritatea consumatorilor le utilizează.

  • Comisionul de administrare – acest comision apare datorită serviciilor pe care le utilizați, el fiind un cost perceput luna de luna, de aceea este important să verificați nivelul sau
  • Comisionul de retragere de numerar – trebuie să verificați acest comision de retragere numerar la ghișeu, în cazul în care aveți un cont curent. Dacă aveți un card de debit, este mai ieftină retragerea la bancomat, de aceea trebuie să va interesați de comisioanele de retragere
  • Comisionul pentru încasări din viramente – acest cont este foarte neplăcut, însă poate fi evitat pentru că nu toate băncile îl percep
  • Comisioanele pentru plăti – veriofica tariful în funcție de canalul prin care intenționezi să faci plățile.

Cum alegi un cont bancar?

Decizia această de alegere trebuie să țină cont de comisioanele practicate, dar și de rețeaua de unități, precum și de bancomate a băncii.

Costurile reprezintă un aspect important de alegere a unui cont bancar. Trebuie avute în vedere comisioanele pentru operațiunile la care urmează să apelați și nu la toată lista de comisioane a băncii.

Un lucru pe care îl poți avea în vedere este reprezentat de comisioaneele de baza, acestea apărând atunci când utilizați un cont bancar.

Operațiunile pentru care urmează să fim tarifati cel mai des, are trebui să fie cele de care suntem cei mai interesați. Trebuie să acordați și atenție rețelei teritoriale a băncii, în special, în ceea ce privește bancomatele.

Este o idee bună să aveți în zonele de interes un bancomat de unde puteți să retrageți bani la costuri mici. Este o idee bună să aveți în apropiere ATM-urile băncii unde aveți și conturile.

În cazul băncilor cu o rețea restrânsă, cel mai bine este să optați pentru băncile care permit retrageri gratuite.

Contul bancar de baza – ce este?

Contul de plăti cu servicii de baza este cel conceput pentru persoanele cu venituri mici, consumatorii având accees gratuit la serviciile de încasări și plăti.

Băncile sunt obligate să ofere acest serviciu numit cont bancar cu servicii de baza, majoritatea operațiunilor fiind gratuite în acest caz. Acest cont poate fi obținut atât în țară noastră, cât și într-o altă țară UE.

Accesul la acest cont nu este condiționat de lucruri precum achiziționarea unor produse suplimentare de la banca.

Contul acesta are două avantaje și anume că nu există comisioane asociate cu închiderea și deschiderea să, iar costurile sunt zero în ceea ce privesc depunerile și retragerile de numerar de la ghișee sau ATM-uri.

Banca are obligatia să practice costuri rezonabile pentru orice alt serviciu, astfel încât comisioanele să nu depășească pe cele practicate la celelalte tipuri de conturi.

Contul de baza este ideal pentru persoanele cu venituri scăzute, acestea fiind vulnerabile din punct de vedere financiar, ele beneficiind de mai multe operațiuni gratuite.

Consumatorii ai căror venituri lunare nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut previzionat în ultima prognoza macroeconomică de către Comisia Națională de Prognoză, sunt cei care intră în aceeasta categorie.

Serviciile care pot fi oferite gratuit:

  • Depunerile de numerar la ghișeu
  • 10 operațiuni de plata, gratuite pe luna
  • Retragerile de numerar la ghișeu și la ATM-urile oricărei bănci din țară

Concluzii

Având în vedere că, în acest moment, majoritatea dintre noi avem un cont bancar, important pentru noi este să încercăm să ne reducem cât mai mult comisioanele posibile.

Dacă ai un cont bancar acum, descarcă un extras de cont pe o perioadă mai lungă şi vezi care sunt comisioanele pe care le plăteşti la bancă.

Dacă sunt comisioane atunci când faci plăţi sau sunt comisioane mari de administrare, atunci ar trebui ca următorul tău card să fie mai bun ca cel prezent.

Pasul 1. Află care sunt comisioanele tale din acest moment. Dacă nu ai cont bancar, gândeşte-te cam ce activitate o să ai pe noul cont bancar.

Pasul 2. Caută pachetul bancar cel mai potrivit pentru tine care să-ţi micşoreze costurile. De cele mai mult ori plăteşti 4-5 lei la un transfer bancar, înseamnă că şi o reducere de 1-2 lei te-ar putea ajuta.

Dar, înainte de toate, analizează-ţi comisioanele prezente şi caută ca la următorul cont bancar să plăteşti mai puţin.

Acest lucru trebuie să-l facem fiecare dintre noi. Aşa cum căutăm abonamente la telefon mai ieftine, aşa trebuie să procedăm şi în cazul băncilor.

Ne analizăm şi luăm decizia corectă.

O altă idee este să-ţi faci si un cont bancar la Revolut, pachetul gratuit, şi să-l foloseşti. Ai comisioane zero la transferuri şi costuri foarte bune la nivel de schimb valutar.

Mai multe detalii despre Revolut găseşti în acest articol -> Ce este Revolut si Cum sa-ti faci un Card?

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.