Crowdfundingul este drumul spre a ne merge tuturor mai bine

Ne dorim cu toții să avem o viață frumoasă, implinită și cât mai fericită. Pentru unii dintre noi fericirea înseamnă un loc de muncă sigur și cât de cât bine plătit, un concediu pe an, ceva bani puși deoparte, copii sănătoși și lista ar putea continua mai departe.

Unii dintre noi ne intrebăm însă cum putem participa fiecare dintre noi la bunăstarea societății Românesti, la susținerea celor care ar putea creea locuri de muncă, plătii salarii și taxe la stat din care să beneficiem cu toții de ingrijire medicală și educație, așa cum or fi ele, și atfel să ne meargă tuturor mai bine.

Și uite aici intervine “Crowdfundingul” care tradus simplu și direct înseamnă donații venite din partea comunității, a membrilor societății; fără a se cere în schimb un beneficiu contra sumei oferite. Cele mai frumoase exemple în acest cadru sunt “Donează un Leu pentru Ateneu” și mai ales donațiile cu tentă socială adică bani dați celor aflați în situații mai puțin roz. Donațiile sunt un lucru bun, benefic și cu potențial mare de impact asupra societății.

Anii 2008 si 2009 au adus multă tristețe și necaz peste tot in lume. Unii au pierdut afaceri, alții s-au văzut pe drumuri pierzându-și casa, masa și mașina. Acea perioadă nefastă a atras după sine și schimbarea mentalității în rîndul oamenilor silitori muncitori și mai ales a tinerilor. Crowdfundingul a re-înviat în acele momente și a pornit pe un drum în urcare mai peste tot in lume.

Tinerii studenți, antreprenorii, persoanele creative au văzut în “Crowdfunding” un mijloc de a cere ajutorul comunității pentru finanțarea manufacturării unui produs, a unui prototip, a unui montaj video sau a unui album muzical. Acestă modalitate alternativă de finanțare a prins avânt întrucât băncile –instrumente clasice de fiananțare- au pierdut din credibilitate.

Crowdfundingul finanțează pasiunea și dedicația unui tînăr antreprenor, banca finanțează procent din garanția ipotecară. Insă lăsând la o parte partea financiară, Crowdfundingul oferă mult mai mult decît atât, oferă șansa celor care sunt la fel de entuziasmați, să susțină o idee de afacere și un tânar pasionat și încrezător în resursele proprii.

Succesul afacerii va deveni astfel un efort colectiv și nu doar un succes al drumurilor nenumărate la bănci, planuri de afaceri umflate și mai ales nervi consumați în speranța că visul va deveni realitate.

Haideți să aruncăm o privire la Crowdfunding în lume și vom observa că SUA și Regatul Unit împreună cu China sunt lideri incontestabili cu zeci de mii de proiecte finanțate și peste 1.8 miliarde de dolari donați. DA, peste 1.8 miliarde donați acelora care cred în resursele proprii și în demersul lor.

In mare parte procesul de finanțare se derulează în felul următor: să spunem că Mihai dorește să își pornească o afacere cu papioane foarte colorate care să inspire o atitudine pozitivă. Are schițele papioanelor, a găsit un producator local care lucrează lohn pt strainătate, are deja discutate posibile relații de distribuție însă are nevoie de 3.800 Lei pentru a lansa comanda inițială. Mare parte din banii pe care îi avea în bancă îi consumase deja pe desenele tehnice și material pt prototip.

Variantele care îi stau la dispoziție sunt: fie să meargă la o bancă și să ceară un card de credit sau un credit de nevoi personale fie să apeleze la Crowdfunding. Apelează la bancă și uite așa începe drama…. Dobânda trebuie plătită, întreținere, mâncare, benzină și cheltuielile nu se mai termină. Aici intervine finanțarea alternativă prin Crowdfunding și obținerea sumei necesare din donații și prin implicarea celor care doresc să îl susțină pe Mihai acordând sume mici, cât poate fiecare, pentru ca puțin câte puțin suma necesară să fie obținută.

Haideți să ne întrebăm care variantă este mai oportună, ieftină și cu un sentiment de împlinire mai mare? Vă las pe fiecare dintre voi să oferiți raspunsul, singurul de alftel, corect. Si nimic nu poate fi mai frumos când reușita este a unui grup de entuziaști care au crezut în ideea de afaceri a lui Mihai.

Beneficiile Crowdfundingului

Crowdfundingul poate aduce locuri de muncă, crește salariile, mări concurența și scădea prețurile, poate susține adiacent și alte afaceri, poate aduce bunăstare și mai ales un model de încredere și de urmat pentru alți tineri întreprinzători.

Și toate acestea puse la un loc înseamnă o stare de bine care să ne atingă pe toți, ca și membrii ai unei societăți deschise către soluții alternative de finanțare, si mai ales membrii ai unei societăți care să susțină inteligența, creativitatea și ingeniozitatea Românească.

Fiecare afacere pornită susține și arată tuturor că efortul colectiv poate da roade. Putem vedea în societatea Românească companii mari, și mai mari, și mai mari care dictează prețurile așa cum vor astfel încît a ajuns mîncarea să fie mai scumpă în România decît în Germania, Franța sau Spania. Într-o țară cu o agricultură atât de răspândită, cum este posibil asa ceva?

Haideți să facem asemena situații imposibile și să sprijinim tineri cred că pot schimba ceva și mai ales că există siguranța că membrii comunității îi vor susține și ajuta.

De unde începem când vrem ne gândim la crowdfunding

Trebuie să începem prin a ne uita în jurul nostru și a identifica, vedea tineri creativi și pasionați de spiritul antreprenorial. Al doilea pas este transpunerea ideei intr-un proiect pe o platformă de Crowdfunding din România sau străinatate, susținerea campaniei pe rețelele sociale astfel încât vorba să fie dusă mai departe către cât mai mulți membrii pasionați de antreprenoriat.

De aici încolo și odată cu strângerea sumei necesare, Mihai va duce planul de afaceri la realizare și odată cu locurile de muncă create, va oferi și un model de urmat și altor tineri antreprenori.

Trebuie să menționăm faptul că luăm foarte în serios încrederea acordată de donator, și selectăm foarte atent proiectele trimise spre aprobare și finanțare pe kazuu.ro. Vom verifica veridicitatea datelor personale, vom cere referințe și vom analiza în ansamblu conceptul campaniei. Ne dorim să creăm o comunitate bazată pe încredere și sprijin reciproc, fară suspicii de fraudă și înșelăciune.

Și pentru că iubim cu toții Viața la Țară, Tradițiile și bucatele alese, am vrea să pomenim faptul că acum ceva timp Yahoo News Romania prezenta două cazuri în care o tânără studentă și un cetățean German au transformat două case vechi de la țară în pensiuni turistice, și oferă pachete de cazare cu mese incluse.

Un model foarte frumos care trebuie urmat de toți cei care iubesc peisajele idilice și bunătatea mâncărurilor  pregătite în mod tradițional.

Kazuu-si-Poze

Romania, Europa și platformele de Crowdfunding

Europa de Vest este un exemplu de urmat. In Franța peste un milion de oameni au contribuit la finanțarea unor proiecte, începând de la Artă, Cultură, Cinematografie și mergând până la finanțarea unor podgorii și a producției de vinuri. Țările Scandinave ocupă un loc fruntaș în finanțarea unor proiecte tehnice, de design industrial iar Europa de Est este în continuare activă în susținerea proiectelor sociale.

România a dovedit de nenumărate ori că are tineri foarte deștepți, educați și cu rezultate foarte bune la conscursuri și olimpiade internaționale, demonstrând de asemnea că pot înlocui oricând un profesionist din Europa de Vest oricare ar fi industria și poziția de conducere. Astfel că avem datoria să demonstrăm că putem fi în fruntea mișcării de Crowdfunding prin proiecte de turism, design industrial, jocuri de calculator, aplicații mobile samd.

Platformele de Crowdfunding din România 

Crestemidei.ro este liderul incontestabil cu proiecte susținute în domeniul social, educațional și ONG-urilor. Întruchipează reușita antreprenoriatului feminin și este fără doar și poate un exemplu de urmat. Mai apoi avem PotsiEu.ro o platformă de Crowdfunding Social, MultiFinantare.ro o platformă hibridă de finanțare, we-are-here.ro și nu putem să nu menționăm Centru de Inovație și Tehnică inventeaza.ro.

Kazuu.ro (platforma pe care o recomand) îsi propune să susțină Spiritul Antreprenorial și dezvoltarea unui demers al comunității în finanțarea prin intermediul donații a tinerilor întreprinzători din România și Moldova. Pentru că suntem în pas cu tendințele tehnice curente, am introdus la plată și Bitcoin, moneda virtuală alternativă, pentru Românii din străinătate care joacă deja această monedă.

Credem că putem susține demersul nostru și  prin oferirea de modalități de comunicare și împărtășire a ideilor, de a cere sprijin și a oferi o mână de ajutor celor care doresc să își lanseze o campanie de Crowdfunding. Credem cu tărie că orice platformă de crowdfunding trebuie să fie mai mult decit un mijloc de finanțare, trebuie să fie un instrument de comunicare si cooperare.

kazuu crowdfunding

De asemenea am introdus “Open” un modul prin care să oferim posibilitatea firmelor, brandurilor să susțină și să promoveze proiecte aflate spre finanțare pe kazuu.ro.În spatele fiecărei afaceri se află un tânăr/tânără sau un grup de tineri care au pornit și ei la rândul lor de la un pas mic.

Nu în ultimul rând am vrea să vă alăturați efortului nostru și prin “Laboratorul de idei” să ne dați idei , sugestii și propuneri despre cum să facem Crowdfundingul cât mai popular și mai prezent în finanțarea afacerilor din România.

Credem că cel mai greu va fi să convingem Românii să doneze sume pentru demararea unor afaceri, să le schimbăm mentalitatea referitoare la risc și la esec. Insă, dacă ne străduim cu toții, vom face o treabă bună.

România este un tărâm blagoslovit, bogat în oameni frumoși, creativi și binevoitori. Haideți să vedem în Crowdfunding un demers care poate să ne ajute pe țin aceeași masură, să ne facă viața mai bună, mai frumoasă și mai împlinită.

Mai multe despre platformele de crowdfunding româneşti găseşti în acest articol -> 7 platforme de crowdfunding din Romania

Despre Autor: Articolul a fost scris de Adrian Lungu, co-fondator kazuu.ro. Dacă eşti interesat de aceasta sursă de finanţare, te invit să iei legătura cu el.

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.