8 platforme de crowdfunding din Romania

Înainte să vorbim despre care sunt cele mai importante platforme de crowdfunding din Romania, hai să vedem ce înseamnă acest termen.

Crowdfundingul este o sursă de finanţare destul de nouă pentru ţară noastră (destul de veche în ţările dezvoltate) de a-ţi finanţa propria idee de afaceri cu ajutorul comunităţii.

Mai exact.. Ce înseamnă crowdfundingul?

platforme de crowdfunding din Romania
Cele mai importante 7 platforme de crowdfunding din Romania

Crowdfunding reprezintă unul dintre cele mai interesante moduri prin care poţi atrage finanțare pentru o idee/proiect din partea comunității/pritenilor/necunoscuţilor, în general din partea celor care cred cu adevărat în ideea ta.

Pe scurt, care sunt cele mai importante beneficii dacă apelezi la finanţarea afacerii prin crowdfunding:

1. Primeşti finanţare fără să intri în datorii. Da, este o metodă prin care poţi primi bani pentru afacerea ta fără să-i restitui înapoi. La rândul tău, pentru fiecare bănuţ primit trebuie să oferi ceva în schimb. A oferi în schimb poate înseamnă să-i menţionezi pe toţi care te-au ajutat pe o pagină, să le mulţumeşti public sau chiar să le oferi lor prima oară serviciul sau produsul tău când va fi gata.

2. Găseşti potenţiali clienţi. O dată cu o campanie de crowdfunding vei avea parte de notorietate. Cel mai probabil această notorietate se va transforma pe viitor în beneficii materiale.

Poate reprezenta un fel de pre-promovare. Atunci când proiectul tău va fi gata nu va porni cu notorietatea de la zero.

3. Cercetare de piaţă de calitate. Da, o astfel de campanie se poate transforma foarte uşor într-o cercetare de piaţă. Dacă foloseşti o astfel de campanie de strângere de fonduri şi vezi că nu ai succes cu ea şi nimeni nu te ajută, poţi considera şi faptul că ideea ta nu este potrivită.

Dacă observi că mulţi te vor ajuta cu bani pentru proiect, asta este încă un motiv pentru care ar trebui să-l pui în practică. Înseamnă că proiectul este căutat şi că merită să-l implementezi.

Beneficiile ar putea continua mult mai mult pentru această sursă de finanţare, însă ce este de reţinut este faptul că este o sursă care trebuie luată în seamă în cazul în care eşti în căutarea de fonduri pentru ideea ta de afaceri. Este o sursă de finanţare care cu siguranţă va creşte foarte mult în România.

Ce mai trebuie să ştii este că fiecare platformă îşi va păstra un procent din suma acumulată. Acest procest poate fi între 0 şi 10%, în funcţie de platformă.

Dacă tot vorbeam de România, hai să vedem care sunt cele mai importante platforme de crowdfunding de la noi din ţară. Cu siguranţă nu sunt aşa multe şi nici prea dezvoltate, dar te asigur că se vor dezvolta foarte mult în viitorul apropiat.

Cele mai importante 8 platforme de crowdfunding din Romania

[divider top=”no”]

1. Crestemidei.ro

Este proiectul care mi-a atras cel mai mult privirea. Până în prezent platforma a avut peste 35 de proiecte printre care 17 proiecte au fost finanţate.

Ce este interesant la această platformă este faptul că proiectul va fi finanţat doar dacă suma a fost strânsă în totalitate. Dacă ai strâns doar jumătate, din păcate banii nu se vor duce la proiect şi se vor întoarce la cei care au cotizat.

Prin această metodă ei nu vor să facă un lucru pe jumătate de pahar. Filozofia lor este de a finanţa totul sau nimic.

De reţinut mai este şi faptul că Crestemidei.ro este o asociaţie non-profit care a fost pornită de 3 prietene dornice să ofere o schimbare mediului în care trăiesc.

O experienţă interesantă de finanţare prin această platformă a avut Ariel Constantinof pentru cartea lui. Mai multe despre experienţa lui poţi găsi AICI.

2. Multifinantare.ro – dă un leu proiectului tău!

Multifinantare.ro este prima platformă de crowdfunding din Romania realizată de Mirel Borodi.

Platforma împarte proiectele de finanţat în 3 mari categorii: proiecte capital lansate de companii, în schimbul emiterii de acţiuni sau obligaţiuni, proiecte creative lansate de persoane fizice sau juridice şi proiete caritabile.

După realizarea proiectului de crowdfunding acesta va fi de diferite categorii din publicul ţintă: părinţi, prieteni, fani, cunoscuţi, furnizori sau clienţi, comunităţi socio-profesionale, investitori casnici, investitori profesionişti, business angels. Până în prezent platforma a găzduit finanţarea a peste 30 de proiecte.

3. PotSiEu.ro – Hai, să schimbăm lumea!

Potsieu.ro este prima platformă de crowdfunding din Romania care are ca scop strângerea de fonduri pentru proiecte sustenabile cu impact social.

Aşadar este una dintre platformele care sunt speciale pentru ONG-uri, asociaţii sau fundaţii care au ca scop organizarea de proiecte cu impact social.

Până în prezent doar 9 proiecte au folosit platforma potsieu.ro până în prezent, printre care 6 au primit şi finanţare.

4. We-are-here.ro

We Are Here este o platformă de crowdfunding din Romania cu scopul de ajuta să-ţi finanţezi evenimentele si proiectele creative sau educative pe care le-ai plănuit şi care nu se pot autosusţine.

Cele mai multe proiecte finanţate au fost evenimentele, spectacolele, lansări de cd-uri şi de cărţi.

Până în prezent au fost publicate peste 45 de proiecte pe platformă, din care peste 20 au fost şi finanţate.

5. Startarium.ro – crowdfunding

In 2016, s-a lansat platforma de crowdfunding Startarium (www.startarium.ro/crowdfunding), o platforma dedicata exclusiv initiativelor antreprenoriale.

De atunci, s-au strans peste 93.000 de euro, s-au desfasurat 23 de campanii, cea mai mare suma stransa pentru un singur proiect a fost de 30.000 de euro, iar timpul record in care s-a atins un obiectiv financiar a fost de 3 zile.

Dacă ai un target de a strânge peste 5000 euro şi reuşeşti să atingi acest prag, vei primi şi un boost de 1000 euro din partea organizatorilor. Detalii AICI.

6. Bursabinelui.ro 

Este o platformă doar pentru ONG-uri realizată de BCR. Este organizată sub forma unui concurs, iar câştigătorului i se va dubla suma cu ajutorul BCR.

Dacă ai un ONG şi cauţi finanţarea pentru un proiect, poţi să încerci şi pe această platformă.

7. Crowdfunding oferit de Universitatea Babeş-Bolyai – Cluj-Napoca

Din fericire observ că şi una dintre facultăţii de stat oferă o astfel de platformă. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj are propria platformă de strângere de fonduri pentru Alumni facultăţii şi nu numai.

În momentul de faţă sunt 4 proiecte de finanţat în derulare.

8. Sprijina.ro

O platformă care are ca scop de a finanţa proiecte personale, dar şi de afaceri.

Categoriile de proiecte care pot fi finanţate prin această platformă sunt: afaceri mici, sport, educaţie, animale, mediu şi călătorii.

Mai multe detalii despre cum funcţionează plaftorma, găseşti aici.

[divider top=”no”]

Cam atât despre crowdfunding-ul românesc. Cred că acestea sunt cele mai importante 7 platforme de crowdfunding din Romania din momentul de faţă.

Dacă mai cunoşti altele, îmi poţi lăsa un comentariu mai jos.

Dacă vrei să mai adaugi informaţii despre fiecare dintre cele de mai sus, la fel îmi poţi lăsa un comentariu mai jos.

Dacă cunoşti poveşti de succes cu finanţare prin crowdfunding, mă bucur dacă le-ai împărtăşi cu noi printr-un comentariu 🙂

Voi reveni cu mai multe articole despre acest subiect şi cu încă un articol cu platforme de crowdfuding din străinătate.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..
Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.