De când am deschis categoria de Educaţie Bancară mi-am dorit să scriu acest articol. Ştiu că educaţia bancară este destul de puţin cunoscută în ţară (că să nu mă exprim mai nepoliticos) şi ştiu că se confundă foarte mult creditele rapide oferite, cu precădere, de Instituţiile Financiare Nebancare cu creditele bancare oferite cu precădere de bănci.
Cu siguranţă ai auzit de creditele bancare pentru care trebuie să munceşti destul de mult ca să le obţii, însă în anumite momente ai nevoie de o sumă de bani foarte rapid ca să-ţi rezolvi o problemă financiară, asta doar dacă nu ai acel buget pentru ocazii de urgenţă pe care tot ţi l-am recomandat.
În cazul în care nu ai acel buget sfânt, creditele rapide sunt o opţiune foarte serioasă de luat în calcul.
Acum să vedem care sunt diferenţele despre aceste 2 tipuri de credite:
Credite Bancare: ce sunt?
Pe scurt, creditele bancare sunt împrumuturi în bani acordate persoanelor fizice sau juridice de bănci pentru diferite operaţiuni.
Pentru persoanele fizice pot fi credite de nevoi personale unde poţi împrumute sume destul de mari (până la 90.000 de lei în funcţie de bancă, dar poţi împrumuta şi sume mai mici) şi credite ipotecare (pentru achiziţia unei locuinţe).
Câteva caracteristici:
- În funcţie de credit, pentru a-ţi spori şansa de a-l obţine trebuie să garantezi cu un bun pe care îl ai (numit gaj care poate fi un imobil: casă, apartament, lot de pământ, autoturism, utilaj, etc). În cazul în care nu vei reuşi să plăteşti ratele rişti ca bunul garantat să fie luat de bancă şi vândut, pentru ca banca să-şi obţină banii.
- În funcţie de credit, trebuie vii cu un avans. În funcţie de mărimea avansului, rata şi dobânda pot să scadă.
- Dosarul de finanţare este unul destul de stufos, pentru acesta ai nevoie de multe acte.
- Timpul de răspundere, care poate ajunge la câteva săptămâni în funcţie de creditul cerut. La creditele de nevoi personale timpul de răspundere este mai redus.
- Dobânda aferentă anuală poate ajunge până la 25% în funcţie de bancă şi de credit.
- Perioada pentru care se face un credit de nevoi personale este de la 1 la 5 ani, iar un credit imobilar poate ajunge şi la 30 de ani.
Credite rapide: Ce sunt?
Creditele rapide sunt acele credite obţinute, cu precădere, de la Instituţiile Financiare Nebancare care se pot contracta foarte uşor, într-o perioadă scurtă de timp.
Avantajul acestui credit apare la nivel de rapiditate. Suma nu este mare, însă creditul îl poţi primi într-o singură zi fără multe acte.
Un exemplu de credit rapid, numit şi microcredit, îl poţi întâlni la Ferratum Romania de unde poţi obţine maxim 1290,00 lei în câteva minute şi poţi restitui creditul în maxim 45 de zile. Având în vedere puterea online-ului şi cât de repede avansează tehnologia, Ferratum România este una dintre instituţiile care îşi doreşte să implementeze cât mai rapid în ţară conceptul de bancă mobilă pentru ca toată lumea să aibă acces la împrumuturi rapide fără acte şi fără garanţii în online şi chiar şi prin SMS.
Câteva caracteristici:
- Există o sumă maximă pe care o poţi obţine, până la câteva mii de lei în funcţie de instituţie.
- Nu trebuie să realizezi un dosar de creditare. Ai nevoie doar de Cartea de Identitate.
- Îl poţi obţine direct în online pe site-urile instituţiilor, dar şi prin SMS, iar termenul de răspuns este de maxim 24 de ore.
- Banii la fel îi poţi avea în 24-48 de ore.
- Nici nu trebuie să ajungi la bancă deoarece totul se realizează prin transfer bancar în contul tău.
- Rambursarea creditului se face rapid, în doar câteva zile/săptămâni.
- Un dezavantaj mare al creditelor rapide este dobânda aferentă care poate ajunge aproape de jumătatea creditului obţinut de tine.
Însă când avem nevoie de creditele rapide şi când de creditele normale de la bancă?
Creditele bancare sunt concepute pentru anumite achiziţii pe care doreşti să le faci, planificate din timp şi care necesită o sumă destul de mare.
Creditele rapide sunt pe termen scurt şi foarte scurt. S-au întâmplat anumite momente mai puţin plăcute în familie sau ai nevoie de o sumă de bani, care la prima vedere nu este mare (ex. 1000 de lei), şi pe care nu îi ai în acel moment.
Este un fel de salvare, dar o salvare care te va costa destul de mult. Salvarea acesta poate fi din cauza că nu ţi-ai planificat destul de bine banii în trecut şi nu ţi-ai făcut un fond de urgenţe.
În cazul în care nu ai un fond de urgenţe şi ai nevoie de o sumă de bani rapid, cu gândul că vei putea restitui banii într-un timp scurt, atunci poţi alege această sursă de finanţare.
Mulţi o folosesc de mult prea multe ori fără să se gândească la dezavantaje. Eu ţi-o recomand ca pe o cale de salvare în momente mai puţin plăcute, pe care trebuie să o foloseşti cu responsabilitate.
Chiar dacă îi poţi obţine uşor, de înapoiat e mai greu. Gândeşte-te mereu înainte să soliciţi un credit bancar sau un credit rapid. Graba s-ar putea să-ţi întunece gândirea şi să iei o decizie rea.
Ai grijă că dacă nu vei restitui creditul la timp, ai şansa să ajungi în Biroul de credit.
Atât pentru astăzi despre creditele rapide şi creditele bancare.
Aştept părerea ta despre ele printr-un comentariu mai jos.
Succes la bani!