Copilul sănătos financiar (3 Tehnici pentru părinţi)

Când devii părinte, totul se schimbă – prioritățile, gradul de responsabilitate, programul – și nu este un clișeu ci o realitate.

Când devii părinte principala grijă este aceea a unui copil sănătos, însă puțini părinți trateaza sănătatea financiara a viitorului adult ca și componentă a unui concept holistic.

Dacă ne-ar preocupa și sănătatea lui financiara pe viitor?

Îl ferim de dulciuri, de mâncare nesănătoasă, de alimente grase sau sărate, îl îndemnăm să bea apă și să doarma la prânz. Nu îl îndemnăm însă să fie și el însuți responsabil, să înțeleagă și să aprecieze valoarea banilor.

Așa încât azi voi prezenta 3 tehnici simple prin care copiii cu vârste între 4 și 6 ani, pot fi educați să aprecieze, înțeleagă valoarea banilor, devenind responsabili și ulterior, sănătoși din punct de vedere financiar.

1. Tehnica Făt-Frumos lucrează

Basmele din literatura românească au ca personaje regi, regine, împrați și împărătese, oameni care au deja avere și care de obicei nu muncesc. Ba dimpotrivă, în basme, singurii care muncesc sunt cei oropsiți de soartă.

Evident că în mintea unui copil, legătura este clară – oamenii care muncesc sunt săraci și nici nu vor deveni bogați.

Cea mai simplă cale de a le prezenta copiilor realitatea legată de bani și de locul de muncă, este inventarea unei povești, împreună cu copilul, care are și el rol de povestitor, poveste modernă în care jucăriile preferate merg la serviciu, sunt pasionate de munca lor și câștigă bani.

2. Tehnica Să fim buni!

De obicei sloganul Să fim buni! Este omniprezent în perioada sărbătorilor de Crăciun.

Copilul însă trebuie să știe că a fi bun echivalează inclusiv cu a face donații mici dar periodice. Împreună cu cel mic poți sorta jucăriile și hainuțele care nu se mai potivesc și le puteți dona lunar unor copii din familii defavorizate.

La fel de simplu este ca pe lângă pușculița cu economii, să existe și pușculița pentru donații, care, la final de lună, pot fi folosite pentru același scop, al donațiilor.

3. Tehnica Ordinea înseamnă economie!

După ce ai avut deja discuția referitoare la locul de muncă, locul și modul de proveniență a banilor, este momentul să explici copilului faptul că o casă dezordonată, înseamnă o viață dezordonată și nesănătoasă.

Evident, explicațiile nu sunt pe placul celor mici – și nu numai – dar regula ca pentru fiecare obiect care este lasat aleatori în casă să se economisească un banuț, trebuie respectată de toți membrii familiei deopotrivă.

Vei fi tu însuți un exemplu de responsabilitate și ordine, iar la finalul lunii, cel care a economisit cel mai puțin pentru că a fost cel mai ordonat, primește și banii celorlalți, decizând împreună cu părinții ce anume va achiziționa cu aceștia.

Iată cum, prin trei exerciții simple, începând cu vârsta de 4 ani, copilul poate începe educația financiară, devenind în perspectivă un adult responsabil, care apreciază munca și valoarea banilor, care economisește dar face și acte de caritate.

Te-ai gândit vreodată că ai vrea un copil sănătos și financiar?

Articol scris de Dana Lupșa – Business Developer, lector universitar doctor în management, specialist comunicare și relații publice şi Presedinte Asociatia Happy Moms.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.