Ce este si De Ce sa Fii Freelancer? 31 Motive Cool

Zilnic intru în contact cu foarte mulţi freelanceri care îmi tot spun că a fost cea mai bună decizie a lor să-şi dea demisia şi să se apuce să lucreze pe cont propriu. As vrea ca prin acest articol sa vorbim despre ce este un freelancer si de ce sa fii freelancer. Poate te vajuta.

Cu cei cu care am vorbit i-am întrebat pe fiecare de ce au ales acest drum, un drum care nu este uşor deloc.

Vreau ca articolul acesta sa prezinte informatiile despre freelancing din mai multe perspective. Sper sa ajute:

Ce este Freelancingul sau Ce este un Freelancer

Freelancerii sunt profesioniști independenți care oferă servicii clienților lor pe bază de proiect sau pe o perioadă determinată. Această formă de muncă presupune că persoana lucrează pe cont propriu, gestionând propria programare, tarife și relații cu clienții. Termenul „freelancer” derivă de la „free” (liber) și „lancer” (un vechi cuvânt francez pentru luptător cu lancea), sugerând independența și abilitatea de a naviga în terenul profesional.

Diversitatea Profesiilor Freelance

Freelancingul acoperă o gamă largă de profesii și domenii. De la scriitori și designeri la dezvoltatori de software și consultanți de afaceri, freelancingul oferă oportunități pentru oricine dispus să-și pună abilitățile la dispoziție. Această diversitate permite profesioniștilor să-și găsească nișa în piață și să ofere servicii specializate.

Platforme Online pentru Freelancing

Cu avansul tehnologiei, platformele online dedicate freelancingului au devenit mediul principal de conectare între freelanceri și clienți. Servicii precum Upwork, Freelancer și Fiverr oferă o piață digitală unde profesioniștii pot posta portofoliile lor, pot aplica pentru proiecte și pot colabora cu clienți din întreaga lume.

Flexibilitatea și Libertatea Ca Avantaje Cheie

Unul dintre principalele avantaje ale freelancingului este libertatea pe care o oferă. Freelancerii își pot organiza programul de lucru în funcție de preferințele lor, pot lucra de oriunde și pot alege proiectele care se potrivesc cel mai bine abilităților lor și intereselor lor profesionale.

Provocările Freelancingului

Cu toate acestea, freelancingul vine și cu provocări. Gestionarea fluxului de venituri, obținerea unui flux constant de proiecte și menținerea unei discipline personale reprezintă doar câteva dintre provocările cu care se pot confrunta freelancerii.

Concluzia: O Nouă Paradigmă a Muncii

Freelancingul nu este doar o formă de muncă; este o paradigmă care redefinește modul în care privim și practicăm munca. Este o oportunitate pentru profesioniști să-și sculpteze propriile cariere, să-și exploreze pasiunile și să se bucure de independență într-o lume profesională în continuă evoluție.

De ce nu este uşor?

Nu este uşor pentru că trebuie să te ocupi singur de toate administrarea unei firme. Trebuie să te ocupi de vânzări, de marketing, de contabilitate/finanţe, de account management şi de product development. În concluzie, toate lucrurile se sparg în capul tău indiferent cât de uşoare sau cât de grele sunt.

Însă a fi freelancer îţi oferă o altă perspectivă de viaţă. Te face mai responsabil, mai independent din punct de vedere profesional şi mai liber.. „fac când vreau, cum vreau şi cât vreau”.

Ce este si De Ce sa Fii Freelancer

În continuare vreau să-ţi prezint 31 de motive pentru care este „cool” să fii freelancer şi nu angajat:

De ce sa fii Freelancer [31 de motive cool]

1. Lucrezi când vrei şi la ce oră vrei. – Timpul este un factor important pentru un freelancer. Te poţi apuca de muncă când vrei tu şi să-ţi iei o pauză când vrei tu. Nu eşti constrâns de anumite reguli. Singurul lucru de care trebuie să ţii cont este termenul de livrare a unui proiect către client. Pe acela trebuie să-l respecţi.

2. Lucrezi de unde vrei tu. – Da, locul îl poţi schimba când vrei tu şi cum vrei tu. Nu eşti restricţionat să lucrezi de la un anumit birou. Totuşi îţi recomand să-ţi creezi un loc de muncă. De multe ori se întâmplă să nu fi productiv dacă lucrezi de acasă. Dacă totuşi lucrezi de acasă, încearcă să-ţi organizezi un colţ şi un birou care să nu fie comparat cu „acasă”.

3. Fără şedinţe dese şi de multe ori, interminabile – Dacă lucrezi ca freelancer, cel mai probabil eşti singur. Singurele şedinţe pe care le ai sunt cu clienţii sau cu diverşi colaboratori. Dacă lucrezi în corporaţii vei avea parte de şedinţe lungi şi ineficiente. Cu cât creşte numărul de angajaţi, cu atât şedinţele ţin mai mult şi sunt mai dese (aici depinde mult şi de manager).

4. Eşti propriul tău şef – cred că este cel mai cunoscut beneficiu dacă lucrezi ca freelancer. Eşti şeful tău şi nimeni nu îţi poate lua asta. Tu eşti singurul responsabil şi singurul care face lucrurile să se întâmple. Din păcate dacă eşti o persoană leneşă vei avea de suferit la început.

5. Cu cât munceşti mai mult cu atât faci mai mulţi bani – dacă eşti o persoană leneşă se va vedea şi la venituri. Dacă lucrezi inteligent şi eşti bun şi pe vânzări, atunci vei avea clienţi şi vei avea un venit constant. Totul depinde de tine şi asta e cool. E cool pentru că eşti liber să faci ce vrei, însă eşti totodată responsabil de bunăstarea ta. Va trebui să dai tot ce e mai bun la tine şi să începi să fii o persoană cu spirit antreprenorial care ştie să se dezvolte pe mai multe arii ale unui business (financiar, vânzări, tehnic, etc).

6. Vei învăţa mai multe despre finanţe personale – După cum ziceam mai sus, eşti singur şi va trebui să-ţi gestionezi singur banii. Acest lucru te va face mai responsabil şi mai grijuliu cu banii tăi. Vei ştii cât munceşti pentru banii pe care-i câştigi şi te vei gândi de două ori atunci când îi vei cheltui, aceste lucruri care te vor ajuta şi în gestiunea finanţelor tale personale.

7. Vei învăţa mai multe despre sistemul fiscal şi economic – Ca freelancer va trebui să fii preocupat de mersul legal al activităţilor tale. Astfel, eşti responsabil să-ţi realizezi o formă juridică, să-i organizezi contabilitatea şi să-ţi plăteşti taxele către stat. Vei învăţa cum funcţionează sistemul fiscal în România, învăţături care te vor ajuta pe viitor în cazul în care se va transforma într-o afacere mai mare.

8. Salvezi bani pe transport. – Lucrând cel mai probabil de acasă, transportul este o problemă în minus pentru tine.

9. Vei începe să înveţi contabilitate. – Cel mai probabil îţi vei face un PFA ca să-ţi desfăşori activitatea în mod legal. O dată cu această formă juridică vei începe să înveţi să faci facturi, chitanţe, şi în special, vei învăţa cum să-ţi atragi cheltuieli pe firmă. Tu vei plăti taxe după ecuaţia VENITURI-CHELTUIELI. Dacă lucrezi de acasă, multe dintre cheltuielile de întreţinere vor putea fi trecute pe firmă. Acest lucru te va ajuta să-ţi creşti veniturile, să-ţi micşorezi taxele pe care trebuie să le plăteşti şi să-ţi măreşti profitul. Totul ţine de puţină inteligenţă financiară.

10. Vei câştiga mai mult. – Să fim serioşi, salariile în România nu sunt mari deloc. – Dacă eşti un freelancer care se pricepe să ofere un anumit serviciu şi cunoaşte cum să-şi atragă clienţi (români sau străini) imediat poţi trece de salariu mediu pe economie. Îţi trebuie doar puţină ambiţie şi timp la început. O dată ce ţi-ai făcut un portofoliu de clienţi totul va merge ca pe roate.

11. Vei munci cu pasiune. – Nu va fi nici un şef sau manager care să te forţeze să lucrezi. Lucrezi pentru că îţi place ceea ce faci. Tu eşti singurul care te pune la muncă. Dacă nu îţi place ceea ce faci, înseamnă că nu e bine să lucrezi ca freelancer. Se spune că eşti un freelancer de succes atunci când iubeşti ceea ce faci. Dacă iubeşti ceea ce faci, atunci e timpul să lucrezi pentru tine.

12. Înveţi mai multe despre politica de preţ. – Da, tu eşti responsabil de costul activităţilor tale. Dacă eşti bun în ceea ce faci, taxezi pe măsură. De regulă un freelancer are preţuri mai mici faţă de o firmă datorită cheltuielilor mici pe care le are. Mare grijă la cum îţi stabileşti preţurile deoarece contează mult pentru percepţia clienţilor. Un cost mic nu înseamnă întotdeaună o calitate ridicată.

13. Ai nevoie de o mărire de salariu? Munceşte mai mult! – Este simplu dacă vrei o mărire de salariu, trebuie să munceşti mai mult timp, sau să lucrezi cu clienţi mai mari. Depinde de tine şi nu de un şef căruia trebuie să-i oferi argumente pentru care tu meriţi salariu mai mare.

14. Networking de calitate – Ca freelancer vei fi mereu în cautarea de noi clienţi. Acest lucru înseamnă că va trebui să participi la evenimente de business, să îţi creezi contacte cu diverşi antreprenori sau te integrezi în diverse grupuri cu mai mulţi freelanceri.

15. Clienţii de multe ori se transformă în prieteni – lucrând singur, va trebui să mergi singur la întâlniri cu clienţii tăi. Vei ajunge să le cunoşti firmele şi chiar să-i cunoşti personal. Cel mai probabil îţi vor ajunge prieteni sau parteneri pentru alte proiecte.

16. Tu eşti cel care decide dacă merită sau nu să lucrezi cu un anumit client. – Nu şeful tău sau alt coleg. Tu decizi dacă un anumit potenţial client este de încredere sau nu, sau dacă vrei să lucrezi cu diferite persoane. Încă din întâlniri va trebui să-ţi realizezi o părere despre un anumit antreprenor şi să decizi dacă vrei să lucrezi cu el. Dacă nu îţi prezintă încredere, îţi recomand să nu accepţi proiectul.

17. Control suprem al firmei tale. – A fi freelancer este ca şi cum ai avea propria firmă cu un singur angajat (adică tu). Tu eşti responsabil de contabilitate, dar şi de marketing. Degetele şi mintea ta le va gândi pe toate şi se va întâmpla exact cum îţi doreşti tu. Totodată eu îţi recomand să ceri şi ajutorul altor persoane deoacere nu suntem făcuţi să le cunoaştem pe toate. E bine să ştim să facem şi marketing şi contabilitate, dar nu să fim experţi în toate. Mai bine să cerem ajutorul unor experţi, exact cum vrei şi tu ca cineva să-ţi ceară ajutorul atunci când intră în aria ta de activitate.

18. Freelancer = Diversitate. – în niciun caz nu vei face aceleaşi lucruri în fiecare zi. Azi lucrezi pentru un proiect, mâine pentru un alt proiect dintr-un alt domeniu, iar peste 2 zile lucrezi la contabilitate. Nu e timp de plictiseală, este timp de muncă şi de diversitate.

19. Nu vei fi niciodată concediat. – Este ceva logic că nu vei fi concediat, însă este un beneficiu mare acest lucru. Ca angajat este un risc de fiecare dată când lucrezi. Nu se ştie niciodată când greşeşti la un proiect, iar şeful te dă afară, iar dacă ai anumite credite sau angajamente financiare, cu greu poţi face faţă. În cazul unui freelancer, poţi greşi pentru un client, însă poţi avea alţii 5 care să-ţi asigure venitul. Este bine să nu greşeşti pentru că poate te va afecta la imagine, însă câteodată este bine să învăţăm şi din greşeli.

20. Mănânci sănătos mai tot timpul – acum nu pot să zic 100% că este adevărat acest factor. Aici depinde şi de om. Dacă eşti leneş, cu siguranţă vei opta pentru fastfood, dacă eşti mai harnic, vei învăţa să-ţi găteşti mâncare sănătoasă în fiecare zi, că doar locuieşti acasă. Nu va mai trebui să-ţi cari mâncare la muncă. Uite încă un cost pe care îl reduci ca freelancer.

21. Eşti intr-o perioadă foarte productivă? Nu beneficiază managerul tău, Tu beneficiezi de ea. – În cazul unui salariat, productivitatea îi va aduce angajatorului mai mulţi bani. În cazul unui freelancer, producitivitatea îi va aduci tot lui mai mulţi bani. Hmm.. cred că aş alege nr. 2.

22. Eşti singurul care va beneficia de recompense şi de felicitări, dar şi de injurii. – Fiind singurul responsabil de serviciu, tu eşti cel care va beneficia de felicitări, dar şi de injurii în cazul în care lucrurile nu merg aşa cum trebuie. Asigură-te că vei face lucrurile să meargă cum trebuie ca să nu beneficiezi de a al doilea lucru.

23. Motivaţia ta depinde de muncă, nu de un ceas. – Nu vei lucra contra timp şi nu vei lucra 8 ore pe zi. De cele mai multe ori lucrezi mai mult în anumite zile şi mai puţin în alte zile. Cu siguranţă nu vei avea un orar fix. Lucrezi când vrei şi cum vrei, dar să faci proiectele la timp. Este liberă şi relaxantă viaţa de freelancer, zic eu.

24. Poţi folosi orice soft vrei tu când vrei tu pe propriul tău calculator. – Nu vei mai avea treabă cu diferite politici de IT pe care firmele ţi le impun. Dacă vrei să foloseşti chrome, foloseşti chrome. Dacă vrei Firefox, îl foloseşti pe acela. Tot ce contează este să-ţi faci treaba la timp.

25. Clientul nostru – Stăpânul nostru. – Mai mult ca niciodată vei cunoaşte ce înseamnă cu adevărat un client. Tu va trebui să îţi promovezi afacerea, să găseşti un potenţial client, să-l convingi să cumpere de la tine, să-i livrezi produsul/serviciul şi să ţii legătura cu el după. Un întreg proces de învăţare pe care trebuie să-l parcurgi cu fiecare client.

26. Dacă ai un copil poţi lucra de acasă şi să ai grijă de copilul tău în acelaşi timp – este un beneficiu pentru că poţi lucra de unde vrei tu, iar în cazul în care ai un copil te va ajuta să stai acasă şi să ai grijă de el. Totodată poate fi şi un impediment dacă copilul este gălăgios şi nu te va lăsă să lucrezi cât vrei tu.

27. Poţi bea o bere când vrei tu. – Ehe, ştiu că răzi acum, însă este un „true story”. Dacă eşti într-o stare relaxantă şi vrei totuşi să bei o bere după masă, nimeni nu te va opri să faci acest lucru. Eşti la tine acasă sau la tine la birou şi poţi face ce vrei.

28. Te îmbraci cum vrei tu. – Lucrezi de acasă, atunci poţi lucra din pijamale dacă aşa îţi este confortabil. Îmbrăcămintea este pe locul doi în cazul unui freelancer. Nu trebuie să se gândească cum să se îmbrace în fiecare zi la birou. Totuşi îţi recomand ca la întâlniri să te îmbraci smart casual sau business casual. Contează mult imaginea ta în faţa unui client şi trebuie să fii pregătit din toate punctele de vedere, inclusiv al vestimentaţiei.

29. Vrei vacanţă în martie, aprilie, octombrie, sau în fiecare lună? Munceşte şi îţi poţi lua vacanţă când vrei tu. – Totuşi nu e chiar aşa de uşor pentru că ai nevoie şi de mai mulţi bani, dar când vine vorba de vacanţe, nu trebuie să ceri voie lu’ şefu cu câteva luni/săptămâni înainte. Tu eşti şefu şi tu decizi.

30. Este FUN! – Da, este un lucru distractiv să lucrezi pentru tine. Te distrezi în tot ceea ce faci, iar timpul trece foarte rapid.

31. Se va putea transforma foarte uşor într-o firmă. – Este cea mai sănătoasă trecere către antreprenoriat şi firmă dacă ai fost înainte freelancer. Dacă îţi merge treaba foarte bine ca freelancer şi începi să nu mai ţii pasul cu toate proiectele, poţi trece la următorul nivel. Poţi să-ţi iei un angajat şi să începi să-ţi lărgeşti activitate.

Pe final

Mai sus am zis doar de ce este aşa de cool să fii freelancer. Nu toţi freelancerii au avut noroc pe acest drum şi nu toţi suntem meniţi să facem carieră în antreprenoriat.

Pentru multe persoane este mai uşor să aibă un loc fix de muncă, un venit fix în fiecare lună şi un stres mai puţin lună de lună. Uite AICI un articol care oferă 20 de motive pentru care nu ar trebui să fii un freelancer. Eu îţi recomand să-l citeşti să vezi şi o părere mai puţin pozitivă despre această funcţie.

Din propria experienţă îţi spun că a lucra pentru tine este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poţi face în acest moment. Necesită încredere, necesită ambiţie şi necesită putere de a trece de fiecare etapă a unei afaceri, care nu este aşa uşoară şi plăcută.

Mai multe despre părerea mea de a fii antreprenor găseşti aici ->Cum este sa fii antreprenor?

Alte articole utile pe care le-am scris pentru freelanceri sunt:

În continuare te invit să-mi spui părerea ta despre acest subiect. De ce să alegi să lucrezi ca freelancer şi de ce nu?

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.