Contul curent, un mod simplu de a economisi!

Oricine are de fãcut plãţi zilnic prin conturi bancare. Toţi ştim, la comercianţi nu avem comisioane la plata cu cardul. Dar contul curent, la care este ataşat cardul, cât te costã?

Tipul de produs deţinut poate constitui un avantaj din urmãtoarele puncte de vedere:

  • Financiar pentru cã ai costuri reduse, rezultând bani economisiţi;
  • Eficienţa ta personalã creşte prin stabilirea unor plãţi recurente folosind servicii precum Direct debit sau Standing order şi nu mai este cazul sã plãteşti penalizãri pentru cã ai uitat sã plãteşti facturile sau ratele;
  • Timp câstigat prin serviciile incluse în acest tip de pachete, astfel îţi poţi creşte calitatea vieţii personale prin momente frumoase alãturi de cei dragi şi nu pierzând timp cu plata rând pe rând a obligaţiilor financiare pe care le ai;
  • Dobânzi avantajoase la alte produse ale bãncii respective, atât la credite, cât şi la produsele de economisire.

Concret, pentru a folosi serviciile bancare în interesul tãu, ar trebui sã acţionezi astfel:

  • Verificã ce tip de cont bancar deţii, standard sau pachet. Sunt bãnci care trec contul clienţilor de pe un tip de pachet pe altul în funcţie de oferta de la un moment dat sau au comisioane mai mari pentru conturile standard. Cautã actele pe care le-ai semnat sau cere informaţii la banca unde ai deschis contul curent.
  • În funcţie de tipul de transferuri şi valoarea încasãrilor lunare de pe contul tãu, alege un pachet de servicii, preferabil unul care are costuri 0. Sã ai in vedere beneficiile pe care ţi le-am descris mai sus, pentru a te ajuta cu adevãrat în gestiunea finanţelor tale.
  • Nu lua de bun rãspunsul de la Departamentul de Resurse Umane cã nu se poate sã-ţi schimbi contul, nu plãtesc ei comisioanele în locul tãu. Dacã invocã o convenţie de salarii atunci ar trebui sã ai beneficii pe mãsurã. Nimeni nu poate sã-ţi impunã unde sã încasezi banii munciţi de tine.
  • Când ai în vedere costurile la contul tãu, gândeşte pe termen lung, pentru cã dacã vei avea în vedere doar aspectele legate de costul lunar probabil nu pare aşa de mult. Dar dacã ţi se oferã doar posibilitatea de a încasa bani şi atât, ar trebui sã regândeşti acea relaţie contractualã.
  • Dupã ce ţi-ai deschis contul, nu-l închide pe cel vechi pânã nu încasezi cel puţin o lunã în cel nou.
  • Pentru cei care a avea bani înseamnã sã-i şi aibã efectiv în buzunar, ar trebui sã aibã în vedere cã este mai uşor sã blochezi un card furat sau sã recuperezi sumele pierdute în urma unei fraude bancare, decât sumele luate fizic din buzunar.

Existã pe de altã parte şi anumite limite pe care ar fi bine  sã le ai in vedere:

  • Pragurile minime de venit pe care trebuie sã le aibã clientul pe contul curent, dacã aceste limite minime nu sunt respectate, acesta va plãti un comision standard, care nu este de neglijat;
  • Tipurile de operaţiuni lunare care sunt cele mai uzuale, pentru a alege ce este potrivit pentru fiecare;
  • Citirea cu atenţie a condiţiilor contractuale pentru a nu fi doar o ofertã promoţionalã, dar şi pentru a inţelege clar condiţiile cerute de bancã şi drepturile pe care le are clientul.

Întotdeauna când vedem sau auzim  reclame de genul “Zero la orice” vom fi tentaţi, din cauza naturii umane, sã credem cã oferta respectivã este ce avem nevoie, dar la o analizã mai atentã putem sesiza urmãtoarele aspecte:

  • Nivelul minim de venit lunar personal nu este cel care se încadreazã în condiţiile bãncii, de exemplu Raiffeisen Bank oferã servicii foarte utile sub forma unui pachet, dar limita minimã ce trebuie încasatã pe contul curent este de 2000 de lei pentru salariaţi;
  • Ing BANK oferã un pachet de servicii cu câteva beneficii similare, iar ei nu condiţioneaza neapãrat încasarea venitului principal la ei, ci este suficient sã transferi o sumã minimã de 700 lei lunar pentru a beneficia de costuri 0 la anumite servicii;
  • BCR oferã în cadrul pachetelor sale servicii persoanelor care cãlãtoresc des cu avionul;
  • Serviciile care nu sunt incluse în pachetul iniţial pot fi mult mai scumpe decât în mod obişnuit, aşa cã este important sã alegi un pachet de la o anumitã bancã numai dacã foloseşti cu adevãrat acele opţiuni, iar restul costurilor sunt echilibrate comparativ cu piaţa.

Contul curent este produsul bancar cel mai utilizat, prin urmare putem economisi bani alegând corect şi informat.

Fiecare dintre noi ar trebui sã avem în vedere toate beneficiile contului curent, mai ales cã existã deja bãnci pe piaţã care penalizeazã folosirea numerarului la ghişeu.

Gestionarea banilor proprii trebuie sã fie strâns legatã de un pachet de cont curent util şi avantajos financiar.

Articol scris de Anca Tăutescu, pasionată de educaţie financiară şi bancară.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.