Fie că ai deja o afacere sau vrei să îți înființezi un SRL, ca antreprenor, trebuie să te familiarizezi cel puțin cu câteva aspecte contabile ale afacerii tale.
Dacă vrei să acționezi informat află din acest articol ce presupune contabilitatea pe înțelesul antreprenorului – ce trebuie să știi și pe ce informații contabile îți poți fundamenta deciziile.
Contabilitatea pe înțelesul antreprenorului – de ce este important să cunoști anumite aspecte contabile?
Un bun antreprenor trebuie să dețină un pachet de cunoștințe diverse care să-l ajute să-și conducă afacerea cu succes: management, juridice, contabile etc. De ce este important să cunoști anumite aspecte contabile? Pentru că businessul tău se bazează pe evoluția unor cifre, iar cifrele sunt influențate de deciziile de management. Cunoscând câteva noțiuni contabile de bază
- îți poți înțelege afacerea
- poți analiza riscurile și oportunitățile
- dar mai ales, poți identifica soluțiile potrivite pentru a ieși din situațiile de criză.
Ce lucruri din sfera contabilă sunt importante pentru un antreprenor?
Ca antreprenor nu trebuie să știi contabilitate, ci doar câteva noțiuni care influențează afacerea sau care reflectă situația contabilă a firmei.
Ce ar trebui să știi? Iată 10 aspecte contabile foarte importante care trebuie să te preocupe:
-
Ce este evidența contabilă și de ce trebuie ținută? Ce documente intră în evidența contabilă?
Evidența contabilă reprezintă înregistrarea tuturor operațiunilor desfășurate în cadrul firmei: vânzări de produse/servicii, achiziții, plăți/încasări etc. Dacă ai un PFA îți poți ține singur evidența contabilă cu ajutorul unui soft de contabilitate, dar dacă ai un SRL ai nevoie de un contabil care să înregistreze lunar toate documentele justificative:
- facturi emise
- facturi de la furnizori
- chitanțe
- avize
- ordine de plată
- extrase
- deconturi și alte documente justificative.
Evidența contabilă trebuie să reflecte întotdeauna o imagine fidelă și reală a activității firmei, deoarece pe baza ei se întocmesc declarațiile fiscale și se achită ulterior taxele și impozitele datorate.
-
Cine/cum răspunde și conduce contabilitatea firmei?
Deși evidența contabilă o înregistrează contabilul, cel care răspunde și conduce contabilitatea firmei este administratorul (conform legii contabilității).
-
Ce documente îi dai contabilului și ce situații îți pune la dispoziție contabilul lunar?
Pentru ca evidența contabilă să fie corect întocmită, este nevoie ca tu să îi pui lunar la dispoziție contabilului toate documentele justificative. Astfel, este important ca în fiecare lună toate facturile, chitanțele, extrasele bancare, deconturile și alte documente justificative să ajungă la contabilul tău, fizic sau prin mijloace electronice.
După înregistrarea tuturor documentelor, contabilul îți va pune la dispoziție o serie de situații contabile care reflectă situația financiară a firmei la sfârșitul perioadei respective. Iată care sunt documentele pe care trebuie să le primești:
- jurnale de cumpărări și de vânzări
- registrul jurnal
- registrul de casă
- balanța de verificare
De asemenea
- trimestrial vei primi și declarațiile pentru impozit (microîntreprindere/profit) împreună cu recipisele
- dacă ești plătitor de tva vei primi decontul de tva cu recipisa aferentă
- iar dacă ai angajați vei primi lunar declarația 112 însoțită de recipisă, state de salarii și pontaje.
Tot contabilul îți va oferi și op-urile pentru plata taxelor și impozitelor către ANAF.
-
Ce înseamnă cifra de afaceri?
În momentul în care primești situațiile contabile este important să poți înțelege câțiva dintre indicatorii cheie ai afacerii tale:
- cifra de afaceri
- profitul
- cash-ul disponibil
- taxele de plată
Așadar, cifra de afaceri este unul din principalii indicatori pe care trebuie să îi cunoști și să știi cum îți impactează afacerea. O regăsești în balanța de verificare, la clasa 7, fiind totalul veniturilor din activitatea firmei (servicii/produse finite/mărfuri).
-
Ce este profitul?
Un alt indicator important este profitul. Diferența dintre venituri și cheltuieli reprezintă profitul sau pierderea afacerii pe perioada fiscală la care te raportezi. În balanță, îl regăsești la clasa 1, contul 121.
-
Ce taxe se plătesc, când și cum?
Este important să îți declari taxele corect, și mai ales să le plătești la timp. În caz contrar, riști penalizări din partea ANAF, sau chiar declararea din oficiu a inactivității fiscale.
Cum știi ce taxe trebuie să plătești? În funcție de vectorul fiscal și de numărul de angajați, contabilul va depune declarațiile aferente (D 100 – impozit pe venitul microîntreprinderii/impozit pe profit, D 300 – tva, D112 – salarii etc).
Când plătești taxele datorate? Lunar, dacă ai angajați, trimestrial impozitul pe venit. Dacă ești plătitor de TVA plățile sunt lunare sau trimestriale, în funcție de încadrare.
Cum plătești taxele la ANAF? Poți achita online, prin transfer bancar, sau fizic, la casieria ANAF.
-
Ce reprezintă tva-ul?
TVA (Taxa pe Valoare Adăugată)
- este un impozit pe consum, suportat de către consumatorul final al unui bun sau serviciu
- are caracter general
- este datorată statului
- este percepută prin cote de impozitare (în România sunt în vigoare 3 cote de TVA: cota standard de19% și două cote reduse de 9% și 5%)
- diferă de la o țară la alta.
La înființarea unei firme ești neplătitor de TVA, dar ulterior poți solicita înregistrarea în scopuri de TVA. De asemenea, devii plătitor de TVA obligatoriu din momentul depășirii plafonului prevăzut de lege.
-
Cum scoți bani din firmă?
Una din problemele cu care se confruntă orice antreprenor debutant este cea a utilizării banilor firmei. De la început trebuie să știi că banii firmei sunt ai firmei, nu sunt bani personali.
Când poți folosi bani din disponibilitățile societății? Atunci când trebuie să plătești anumite cheltuieli pe care le faci în interesul afacerii. De exemplu: o deplasare pentru un contract, combustibilul etc.
Cum scoți bani din firmă? O întrebare pe care o ai acum este probabil: “Totuși firma este a mea, cum pot să scot banii din firmă?” Este posibil, prin repartizarea dividendelor și achitarea impozitului pe dividende aferent (deocamdată cota de impozitare este de 5%).
-
Care sunt cauzele pentru care poți primi amenzi/penalizări din partea fiscului?
Cum am spus mai sus, nedepunerea sau depunerea declarațiilor și neplata taxelor poate atrage amenzi și penalizări. De asemenea, un sold de casă scriptic diferit de cel faptic poate aduce taxe și impozite suplimentare.
-
Care sunt situațiile care pot să atragă inactivitatea firmei?
Pentru a funcționa corect și legal trebuie să te asiguri că
- ai depus toate declarațiile
- ai plătit taxele la zi
- ai sediul social valabil, și eventualele puncte de lucru
- ai contractul de administrator valabil
În caz contrar, poți fi declarat inactiv fiscal. Cum remediezi acest aspect? În primul rând rezolvi acel aspect care a condus la declararea inactivității, iar apoi depui o cerere de reactivare.
Este important să ai grijă de cifrele afacerii tale, dar totodată să identifi noi oportunități de dezvoltare a firmei. Cu serviciile de contabilitate digitale oferite prin platforma StartCo (articol realizat cu sprijinul StartCo) poți să te concentrezi pe ce e cu adevărat important. Pe ce știi să faci mai bine. Pe afacerea ta.