Contabilitatea financiară este o ramură contabilității care implică un proces de înregistrare, rezumare și raportare a multitudinii de tranzacții rezultate din operațiuni comerciale pe o perioadă de timp.
Aceste tranzacții presupun întocmirea situațiilor financiare, inclusiv bilanțul, situația veniturilor și situația fluxurilor de numerar, care înregistrează performanța de exploatare a companiei pe o perioadă specificată.
Contabilitatea financiară utilizează o serie de principii contabile stabilite.
Companiile sunt obligate să efectueze contabilitatea financiară în conformitate cu principiile contabile general acceptate.
Stabilirea acestor principii contabile constă în furnizarea de informații coerente investitorilor, creditorilor, autorităților de reglementare și autorităților fiscale.
Situațiile financiare utilizate în contabilitatea financiară prezintă cele cinci clasificări principale ale datelor financiare: venituri, cheltuieli, active, pasive și capitaluri proprii.
Veniturile și cheltuielile sunt contabilizate și raportate în contul de profituri. Acestea pot include totul, de la cercetare și dezvoltare până la salarii.
Activele, datoriile și conturile de capitaluri proprii sunt raportate în bilanț. Bilanțul utilizează contabilitatea financiară pentru a raporta dreptul de proprietate asupra beneficiilor economice viitoare ale companiei.