În rândurile ce urmează vreau să vorbim puţin despre comisioanele pe care le poţi întâlni în cazul unui card de debit. Ştiu că aproape fiecare dintre noi avem unul, însă nu mulţi cunosc care sunt comisioanele acestuia, deoarece în funcţie de acestea ne putem alege şi banca cea mai potrivită.
Comisioane Card de Debit
1. Taxă de administrare card – este o taxă pe care o plăteşti de cele mai multe ori anual (unele bănci percep taxa lunară). Suma de bani care este setată de fiecare bancă în parte în funcţie de opţiunile alese de fiecare în parte.
Ca să-ţi faci o părere, taxa aceasta poate să înceapă de 0 de lei şi să ajungă chiar şi la la 100 de lei dacă ai un card premium. Totul depinde de bancă şi de cardul ales.
La unele bănci, această taxă de administrare card este direct inclusă în taxa de administrare cont curent.
Prin urmare, dacă ai mai multe cardul la diverse bănci, eu personal îţi recomand să începi să închizi că altfel va trebui să plăteşti pentru fiecare în parte, chiar dacă tu nu le foloseşti.
2. Taxă de emitere card de debit – este un taxă percepută de fiecare dată când un card a fost emis. Taxa se percepe şi atunci când cardul a expirat.
La fel ca şi în cazul taxei de administrare, taxa de emitere este setată în funcţie de fiecare bancă în parte. La unele bănci vei întâlni o taxă de emitere de 0 lei, dar o taxă de administrare mai mare, iar la altele o taxă de emitere de 10-15 lei, dar o taxă de administrare mai mică.
Depinde de politica fiecărei bănci în parte şi depinde de tine ce ţi se potriveşte cel mai bine.
3. Comisionul de retragere perceput de fiecare bancă în parte. Principalul beneficiu pe care ţi-l oferă un card bancar este că poţi să retragi bani de la oricare bancomat din România.
Este cel mai folosit instrument bancar pe care noi românii îl folosim, iar de la o vreme am început să fim taxaţi din ce în ce mai mult pe acestă simplă operaţiune.
Partea bună este că de la 1 martie 2015 suntem complet înştiinţaţi la fiecare retragere cu privire la comision.
În România comisioanele de retragere ale celor mai importante bănci sunt: (via metropolitan)
Retragere numerar din ATM-uri proprii
- BCR: 0,25%, min. 0,5 lei
- BRD: 0,2%, min. 0,9 lei
- Banca Transilvania: fara comision
- UniCredit: 0,1%, min. 0,5 lei
- Raiffeisen: 0,2%, min. 0,2 lei
- CEC Banck: 0,1%
- ING Bank: fara comision
- Alpha Bank: 0,2%
- Bancpost: 0,25%, min. 0,5 lei
- Volksbank: 0,2%, min 0,4 lei
Retragere numerar din ATM-urile altor banci
- BCR: 1% + 6 lei
- BRD: 1% + 5 lei
- Banca Transilvania: 0,5% + 2,5 lei
- UniCredit: 1% + 2,5 lei, min 5 lei
- Raiffeisen: 1% + 2,5 lei
- CEC Bank: 0,5% + 3,5 lei
- ING Bank: 0,5% + 2,5 lei
- Alpha Bank: 0,5% + 2,5 lei
- Bancpost: 0,5% + 2,5 lei
- Volksbank: 0,5% + 2,5 lei
4. Comision de interogare sold – de la o vreme tot mai multe bănci practică un comision de interogare a soldului atunci când mergi la un ATM. Adică, atunci când mergi la banca ca să-ţi verifici disponibilul pe card, banca îţi ia un mic comision.
Acestea sunt diferite de la o banca la alta şi de la un ATM la altul. Uite care sunt în România (via Metropolitan):
Interogare sold din ATM-uri proprii
- BCR: 0,2 lei
- BRD: fara comision
- Banca Transilvania: 0,3 lei
- UniCredit: 0,3 lei
- Raiffeisen: 0,3 lei
- CEC Bank: 0,3 lei
- ING Bank: fara comision
- Alpha Bank: 0,5 lei
- Bancpost: 0,5 lei
- Volksbank: fara comision
Interogare sold din ATM-urile altor banci
- BCR: 2,5 lei
- BRD: 1 euro
- Banca Transilvania: 2 lei
- UniCredit: fara comision
- Raiffeisen: fara comision
- CEC Bank: 1,5 lei
- ING Bank: 2,5 lei
- Alpha Bank: fara comision
- Bancpost: 1,5 lei
- Volksbank: fara comision
După cum se poate vedea, unele bănci percep comision, altele nu. Dacă frecventezi des ATM-urile pentru interogare, îţi recomand să le frecventezi pe cele ale băncii la care ai cardul. Este mai ieftin aşa.
5. Comisionul de tranzacţionare la comercianţii din România – din fericire aici nu avem deloc comisioane. Comisioanele apar dacă avem card de debit în lei şi vrem facem o tranzacţie în euro într-o altă ţară. Atunci vor apărea comisioanele de conversie a banilor din lei în euro.
Acestea sunt cele 5 comisioane care se percep la o bancă în cazul în care ai un card de debit. Acum poate te gândeşti la ce lucruri trebuie să ai în vedere atunci când vrei să-ţi faci un card ca să nu plăteşti prea mult.
În primul rând ar trebuie să te gândeşti la comisioanele de retragere şi de interogare. Acestea sunt principalele motive pentru care ar trebui să alegi o bancă, însă să ai în vedere şi costul de administrare şi de emitere.
Îţi mai recomand să te informezi foarte mult înainte să alegi o bancă. Nu te mai lua după vecinul sau prietenul care îţi spun că este bună banca x sau y pentru că ei poate nu seamană cu tine la nivel de comportament financiar.
Cel mai bine este să te documentezi bine înainte, să-ţi analizezi stilul, iar după să alegi o anumită bancă. La fel poţi proceda şi în cazul cardurile de debit pentru afaceri.
Mai multe articole de educaţie bancară găseşti AICI.
Succes la bani!