Cluburile de Investitori din Romania si de ce sa faci parte din ele

Scriu acest articol după ce de curând am participat şi am organizat o întâlnire a clubului de investitori din Braşov. Scriu pentru că sunt de părere că aceste cluburi sunt cele mai potrivite pentru a-ţi începe „cariera” de investitor sau pentru a învăţa cum să-ţi pui banii să lucreze mai bine pentru tine.

Ce Sunt Cluburile de Investitori?

Cluburile sunt grupuri de investitori sau investitori în devenire care îşi doresc să aibă în preajma lor persoane cu au acelaşi interes şi anume investiţiile.

Scopul clubului este să ajute la creşterea IQ-ului financiar al fiecărui investitor/membru. Nu îţi va spune unde să investeşti, dar îţi va da idei bune despre când să investeşti, cât să investeşti şi care sunt instrumentele cele mai potrivite pentru anatomia ta de investitor.

Dacă în ţările din vest aceste cluburi apăreau acum 20-30 de ani, anul acesta au început să se înmulţească şi în România.

Este un lucru bun deoarece bursa sau investiţiile pe capital au, în acest moment, un randament extrem de bun faţă de plasarea banilor într-un depozit bancar sau în alte locuri.

Din păcate, numărul investitorilor din România a scăzut în ultimul timp şi sincer, nu înţeleg de unde atâta frică. Eu cred că frica aceasta se acumulează şi pentru faptul că nu există un loc sau nu ai cu cine să vorbeşti despre investiţii sau despre companiile listate.

Din păcate, investitorii sunt singuri şi nu prea au cu cine să comunice. De multe ori, dacă investeşti la bursă prietenii din jurul tău consideră că te joci şi că îţi pierzi banii/timpul.

Având în vedere randamentele dividendelor celor mai mari companii din România listate pe bursă, ai putea uşor să zici că ei îşi pierd banii, însă este greu de explicat şi de promovat.

Din fericire, aceste cluburi au ca obiectiv dezvoltarea unei comunităţi de investitori care doresc să fie alături de alţi investitori şi să se sfătuiască.

Un alt scop ar mai fi organizarea de evenimente cu diferite companii listate pe bursă pentru a afla cât mai multe informaţii despre respectiva compania. Singur, ca invesitor, este greu să te întâlneşti cu cineva din interiorul unei companii listate. Dacă suntem mai mult, puterea creşte, iar intrările la diverite companii se face mult mai uşor.

Poţi vedea acest proces foarte uşor la cluburile Investors Club Bucureşti şi Invest Club Cluj.

Harta Cluburilor de Investitori din România

În acest moment, găseşti cluburi în 11 oraşe principale din România.

Printre primele din România se numără Investors Club din Bucureşti şi Invest Club din Cluj. Ele sunt şi cele mai mari. În iulie 2016 am pus bazele Investors Club Braşov care sper să ajungă cât mai repede la nivelul celorlalte cluburi.

La cum îi cunosc pe cei de la Bursa de Valori Bucureşti, în curând o să se mai lanseze câteva cluburi prin ţară. Eu o să actualizez acest articol mereu când va apărea un club nou.

Totodată, harta a fost preluată de pe fluentinfinante.ro (cea mai mare platformă educaţională destinată investitorilor).

Dacă eşti investitor, eu îţi recomand să începi cu toate documentele oferite de fluentinfinante.ro şi să te înregistrezi într-un club.

Cu siguranţă vei avea foarte multe lucruri de învăţat şi nu vei ajunge să pierzi mulţi bani la început.

Ideea este „În investiţii, la început, toţi pierdem bani. Problema se pune la cât eşti dispus să pierzi”.

AICI vei găsi toate informaţiile de contact alte cluburilor din România.

Succes la bani.

Laurenţiu Mihai

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.