În ultimele 2 articole am vorbit despre ce înseamnă activul şi pasivul personal şi ce reprezintă bilanţul şi contul de profit şi pierdere în viaţa personală.
Din primul articol am învăţat că activele sunt acele lucruri pe care noi le cumpărăm şi care ne produc bani şi pot fi denumite conducte de venit pasiv, iar pasivele sunt bunurile pe care noi le cumpărăm şi care ne consumă banii pe termen lung.
Din al doilea articol am învăţat că bilanţul personal este situaţia care ne monitoriează sistemul financiar (activele şi pasivele) şi că acesta ne poate oferi o imagine a vieţii noastre financiarare, iar contul de profit şi pierdere personal este situaţia care ne prezintă circuitul banilor pe care noi l-am avut (cheltuielile şi veniturile). Contul de profit şi pierdere mai poate fi numit şi buget personal.
Din aceste 2 articole am învăţat teoretic două funcţionalităţi ale contabilităţii personale şi ce ar trebui să facem în prima fază.
În articolul de astăzi aş dori să-ţi prezint 3 situaţii pe care oamenii bogaţi, oamenii din clasa medie şi oamenii săraci le practică în fiecare zi.
Voi vorbi despre circuitul financiar al fiecărei clase sociale şi cum îşi gestionează finanţele personale fiecare dintre acestea.
Exemplele sunt realizate la nivel global, fiecare specificaţie poate schimba situaţia dar concluziile rămân aceleaşi.
Circuitul financiar al unui bogat si al unui sarac
Voi începe discuţia de la clasa cea mai de jos până la clasa bogată.
Să analizăm puţin cum îşi gestionează săracul banii.
Circuitul financiar al unui sarac
Persoana săracă poate fi reprezentată şi de un un tânăr. Un tânăr care are ca principală sursă de venit banii de la părţi.
Să vedem cum îşi gestionează persoana săracă banii:
După cum se vede din imaginea de sus, săracul este cel care nu ajunge deloc la bilanţ. Este cel care tot ce face zilnic este să meargă la serviciu, să muncească pentru un salariu şi să-l cheltuiască pe mâncare, haine, distracţie şi impozite la stat.
Tot ce face o persoană săracă este să facă bani şi să-i cheltuiască, fără să se gândească la ziua de mâine.
Cu această mentalitate, ei suferă foarte mult deoarece în cazul în care principala lor sursă de venit (unica de fel) pică, aceştia întră automat în faliment.
Totodată, sunt persoane care nu au economii, nu se gândesc la ziua de mâine şi nu se gândesc cum să-şi atragă mai mulţi bani.
Practic ei se află în orice moment în faliment personal.
Circuitul financiar al unei persoane din clasa de mijloc
Acum să analizăm persoana din clasa de mijloc. Poate fi reprezentată de un cuplu în care amândoi au câte un salariu şi au început să achiziţioneze diverse bunuri.
O persoană din clasa de mijloc nu este foarte diferită de o persoană săracă. De cele mai multe ori sunt reprezentat de oameni căsătoriţi care au început să-şi „permită” mai multe.
O dată cu această mişcare, au început să achiziţioneze pasive. Ei sunt cei care au avut bani, şi-au gestionat cât de cât bugetul personal, dar în loc să-l direcţioneze către lucruri care produc bani, aceştia au încercat să-şi acopere nevoile principale. O idee bună la prima vedere dar destul de rea dacă stăm şi analizăm puţin.
Aceste persoane muncesc pentru datorii, muncesc pentru maşină şi muncesc pentru a se simţi bine. Totodată, aceştia se află într-o situaţia total incertă.
Este incertă deoarece în cazul în care se întâmplă ceva cu sursa de venit, tot procesul pe care l-au dezvoltat se destramă şi ajung într-un haos financiar.
Totodată, sunt oameni care au un fond de urgenţă, însă nu este îndeajuns de mare ca să le acopere datoriile.
Se aproprie foarte uşor de faliment, deoarece o dată ce nu mai pot să-şi permită realizarea plăţilor facturilor, aceştia pot pierde toate bunurile pe care le-au obţinut.
Pe aceşti oameni îi putem observa foarte uşor pe stradă, fiind cei care la prima vedere sunt foarte calculaţi, sunt bine îmbrăcaţi, au maşină, au casă, dar în interiorul lor sunt agitaţi şi se gândesc mereu la ziua de mâine cu frică.
Circuitul financiar al unui bogat
A mai rămas să analizăm ce face un bogat cu banii lui. Aici o am pregătit două poze: prima poză pentru o persoană care se află în curs de îmbogăţire şi a două cu o persoană bogată.
1. Circuitul financiar al unui bogat în curs de îmbogăţire
2. Circuitul financiar al unui bogat
Când vine vorba de un bogat, situaţia este total diferită.
Aceştia ştiu să-şi gestioneze finanţele personale, cunosc contabilitate personală, cunosc importanţa activelor şi a pasivelor şi cunosc cum să folosească bilanţul personală şi bugetul personal.
Totul vine de la înţelegerea acestor termeni.
Bogatul a ajuns bogat tot cu ajutorul unui serviciu. A început exact cum au început toţi: un serviciu unde a lucrat foarte mult.
Urmează partea cea mai importantă. Cu banii câştigaţi aceştia nu şi-au îndeplinit dorinţele imediate, ci au început să investească în active (acţiuni, afaceri, obligaţiuni, bunuri imobiliare, etc).
După ce au investit în active, şi-au acoperit nevoile zilnice şi pe urmă au investit în pasive.
Bogatul este cel care are mai multe surse de venit:
O sursă de venit = nesiguranţă
Două sau mai multe surse de venit = linişte financiară
Toate acestea datorită unei inteligenţe financiare. Bogatul cunoaşte educaţie financiară şi ştie cum să gândească pe termen lung. Ştie că este nevoit să facă puţine sacrificii la început, dar ştie foarte bine că într-un viitor apropiat o să fie independent financiar.
A învaţăt importanţa contabilităţii personale şi a învăţat cum s-o transpună în viaţa personală.
În final vreau să te invit să te gândeşti la circuitul tău financiar. Analizează-ţi cu atenţia banii şi vezi unde se duc acestia.
Învaţă contabilitate personală şi fă-ţi calculele de acasă.
Un bogat îşi numără banii de două ori pe zi, un miliardar îşi numără banii de 3 ori pe zi, iar un sărac nu îşi numără niciodată banii.
Tu în ce situaţie te afli?
Învaţă importanţa activelor şi pasivelor din viaţa personală şi schimbă-ţi comportamentul financiar.
Comportamentul financiar este cel mai important când vine vorba de finanţele personală. Acesta este cel care dictează în momentul în care faci o cheltuială.
Pentru al educa ai nevoie să te informezi. Citeşte cărţi, mergi la seminarii şi cel mai important, foloseşte un buget personal pentru banii tăi.
Acordă timp pentru banii tăi şi cu siguranţă vei ajunge bogat.
Ajută-mă să promovez acest articol şi pritenilor tăi cu ajutorul butoanelor de mai jos.
Sursa: Robert Kyiosaki