Cele două tipuri de conturi vitale afacerii tale

Articol scris de David Mitran.

Antreprenoriatul e o artă care se învață. Nu în școli (din păcate), ci prin intermediul unor experiențe personale de-a lungul unor ani.

Având în vedere ideea de mai sus, vreau să știi că punctul în care ești în momentul de față este exact punctul în care trebuie să te afli. Indiferent că e bun sau rău, este natural să fii acolo unde ești.

Dacă te chinui să-ți plătești contabilul pentru că nu ai vrut tare mult să ai o afacere însă nu ai reușit să vinzi nimic, este absolut normal să fii acolo pentru că nimeni nu te-a învățat să vinzi.

Dacă ești angajat și visezi ca într-o bună zi să ai propriul tău business, însă încă lucrezi câte 10 ore pe zi pentru altcineva, atunci liniștește-te pentru că e normal să se întâmple asta. Din nou, pentru că nimeni nu te-a învățat cum să îți dezvolți propriul tău job.

Este absolut normal și cât se poate de natural să ai incapacitatea de a face lucruri.

Însă, de cele mai multe ori, normalitatea se transformă în plafonare. Iar acea plafonare transformă normalitatea într-o anormalitate.

Este absolut normal să te duci la job pentru că așa ai fost învățat. Însă, din momentul în care ai vise și aspirații și îți dorești să faci mai multe, atunci e normal să faci mai multe în direcția respectivă.

Așadar, normalitatea poate fi definită atât ca 10 ore de muncă pentru altcineva, cât și ca o investiție în propria persoană pentru dezvoltarea unor abilități.

Însă am fost învățați să considerăm că a investi în propria persoană e total anormal și că, dacă facem ceea ce e anormal, o să se întâmple ceva rău.

Percepția asupra banilor

Dacă întrebi 100 de oameni ce sunt banii, în mod sigur vei avea câteva zeci de răspunsuri diferite.

Acum foarte mult timp banii nu existau. Dacă eu aveam nevoie de lemne și tu aveai nevoie de cărămizi, atunci făceam schimb și ne întorceam la treburile noastre.

Noțiunea de bani a intervenit în momentul în care tu nu ai mai avut nevoie de cărămizile mele și am fost nevoit să-ți dau altceva la schimb pe lemne.

Astfel pot spune că banii nu sunt nimic decât o unealtă și, totodată, un rezultat. Pentru mine, cel care are nevoie de lemne, reprezintă o unealtă. Pentru tine, cel care îmi dai lemnele, reprezintă un rezultat.

Și în loc să ni se ofere definiții concrete despre bani, am fost intoxicați cu metafore precum „banii sunt ochii dracului” sau „banii n-aduc fericirea” – total generaliste, fără nicio urmă de adevăr în spate. Însă cu foarte mult impact emoțional din cauza lipsurilor noastre în ceea ce privește înțelegerea banilor.

Și pentru că am văzut banii atât de importanți pentru satisfacerea oricărei nevoie, am început să credem că pentru că nu suntem capabili să ne satisfacem nevoile, banii sunt de vină.

Dacă e așa, oamenii bogați de ce afirmă faptul că banii nu le-au rezolvat problemele?

Principiul celor două conturi ale afacerii tale

De fiecare dată când nu ai bani îți automanipulezi negativ subconștientul prin simplul fapt că afirmi că nu ai bani.

Știi momentele ălea în care resursele financiare îți lipsesc și spui că nu ai bani pentru ceea ce ar trebui să faci? Ei bine, revenind la ideea de la începutul articolului, e absolut normal să spui asta, pentru că așa ai fost învățat.

Însă de la un moment dat în colo normalitatea aceasta îți va bloca subconștientul și vei pierde oportunități, idei de afaceri, parteneriate, etc.

Dacă nu ai bani, atunci consideri că nu ai cum să îți întreprinzi activitatea. Dacă nu ai cum să-ți întreprinzi activitatea, atunci nu ai cum să faci bani. Și uite așa, într-un mod foarte simplu, ajungi într-un cerc vicios în care te tot afunzi.

Până în momentul ăla în care te întrebi „oare cum am ajuns aici?” – fără să-ți dai seama că, de fapt, au fost niște pași (cognitivi) foarte mici.

Hai să facem un exercițiu de imaginație

Dacă în momentul ăsta ți-ar fi semnat un cec în valoare de 1 milion de dolari de către Mark Zuckerberg, însă ai putea să încasezi banii respectivi peste 1 an, cum te-ai simți?

Probabil că deja te-ai apuca să îți faci planuri despre cum îți vei schimba viața și te vei gândi la cât de mult viața ta s-ar îmbunătăți.

Ei bine, pentru simplul fapt că din punct de vedere mental ai avea niște bani în plus, vei începe să te simți mai bine și să te concentrezi pe prezența banilor, nu pe lipsa acestora.

Acea prezență mentală a banilor reprezintă contul tău emoțional.

De câte ori ți s-a întâmplat ca atunci când nu ai bani să fii trist? Și imediat cum ai făcut rost de bani, starea de bine să revină?

De multe ori, sunt sigur, pentru că așa ai fost învățat. Ai văzut în jurul tău oameni care sunt triști pentru că nu au bani și oameni fericiți pentru că au bani.

Și din acest motiv contul tău bancar influențează contul tău emoțional.

Însă știi ce-ți propun? Îți propun să-ți regândești modul de gândire și să faci totul pe dos.

Simte-te bine indiferent de cât de mulți bani ai avea și de cât de bine ți-ar merge afacerea. Păstrează acea stare de bine în mintea ta și vei observa că lucrurile vor începe să se schimbe.

david-avatarDespre autor: Fiind interesat de potențialul uman și de capacitatea oamenilor de a-și schimba perspectivele, David te poate ajuta să faci o schimbare în viața ta sau să îți transformi pasiunea într-un business.

Website autor: Davidmitran.ro

 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.