Amazon nu mai este astăzi doar o afacere de comerț online, este un conglomerat global care s-a extins în diverse domenii de activitate. Pentru a nu depinde doar de o singură linie de business, strategia lui Amazon a fost diversificarea.
Găsim acțiuni Amazon la bursă încă din 1997 atunci când s-a lansat pe bursa de valori Nasdaq. De atunci Amazon a făcut istorie, fiind a doua companie din lume care a depășit capitalizarea bursieră de 1,000 miliarde de dolari în data de 4 septembrie 2018.
Amazon este cel mai mare nume al comerțului electronic, se află momentan într-o poziție de qvasi monopol și este aproape imposibil de contracarat de către concurenții săi.
Dar compania are și niște puncte slabe:
- Situația financiară – indicatorii de profitabilitate operațională nu arată tocmai extraordinar
- Există riscul unor politici antitrust dedicate special Amazon de către decidenții politici americani
Amazon are un mare avantaj comparativ cu concurenții săi tradiționali și anume nu investește în magazine fizice. Strategia Amazon este de a se concentra 100% pe vânzări și pe dorințele clienților. Iar gestionarea produselor doar prin depozite permite companiei să aibă prețuri foarte competitive, cu costuri mai reduse.
Amazon are meritul de a-și fi educat piața, a învățat populația să cumpere online. A văzut din start potențialul acestei schimbări de mentalitate și a profitat din plin, spre deosebire de concurenții săi care nu au înțeles ce potențial are comerțul online.
Amazon și strategia sa de diversificare
Cu scopul de a diversifica activitatea companiei, a liniilor de business și a surselor de venituri Jeff Bezos – CEO al Amazon, a optat pentru diversificare. Astfel compania se extinde în alte domenii:
- Amazon Fresh cu scopul de a livra la domiciliu și alimente și produse perisabile
- Amazon Web Services – servicii cloud
- Video Premium – filme
- Amazon Music – muzică online
- Dispozitive electronice Kindle, Kindle Fire, Echo etc
Amazon și-a diversificat și tipologia serviciilor, oferă un abonament premium Amazon Prime care oferă acces prioritar la promoții și alte servicii și prioritate la livrare.
De asemenea, achiziționează alte companii pentru a-și consolida poziția pe piață. Un astfel de exemplu este Whole Foods, cu cele 450 de magazine fizice ale sale.
Dezvoltarea exponențială a Amazon provoacă îngrijorare în rândul politicienilor americani și chiar în rândul economiștilor, motiv pentru care s-ar putea să fie subiect de campanie electorală în 2020.
Întrucât marja operațională a Amazon a fost mai degrabă fragilă de-a lungul timpului, se iau măsuri pentru ameliorarea acesteia. A fost 0,2 % în 2014 și s-a reușit aducerea ei la 5,3% în 2018.
Deși cifra de afaceri a Amazon a crescut fulminant, nu același lucru se poate spune și despre profitul pe acțiune care rămâne în continuare destul de redus pentru o companie de asemenea anvergură.
Acțiunile Amazon au evoluat într-un trend ascendent în ultima decadă și au crescut constant, încet și sigur până la maximul istoric absolut atins în septembrie 2018 când prețul acțiunii Amazon a depășit 2000 de dolari per acțiune. Anul 2018 a adus apoi o corecție de la ultimul maxim de aproximativ 36%, retrăgându-se până la nivelul liniei de trend ascendent pe care o urmează de la începutul lui 2016.
Dacă doriți să achiziționați sau să tranzacționați acțiuni Amazon la bursă, ar trebui să acționați cu prudență pentru că s-ar putea să urmeze o corecție mai serioasă, în funcție de cum evoluează cotația față de maximul istoric.
Articol realizat în parteneriat cu admiralmarkets.ro.