Ce se intampla daca depui bani in depozite bancare in Romania

Acest articol vine ca o completare a articolului Ce se intampla daca depui 1000 de lei intr-un cont curent in Romania, însă de data aceasta vorbim despre depozite bancare şi nu despre conturi curente.

Vorbim despre depozite bancare şi despre cât de profitabile sunt sau nu, acestea în România. Studiul a fost realizat de Gândul.info care au analizat depozitele bancare ale celor mai importante zece bănci din România.

 Ce se intamplat daca depui bani in depozite bancare in Romania

Depozitele din studiu sunt cele standard de la fiecare bancă. Exemplul a pornit de la 10.000 de lei, cu un depozit realizat pe 1 an.

Pornind de la dobânda anuală a fiecărui depozit şi al comisionului de administrare a contului curent aferent depozitului, s-au calculat următoarele: Impozitul pe venit din dobândă (da, avem şi taxă pe această categorie de venit), suma totală după 12 luni, suma ajustată cu inflaţia prognozată pentru 2014 şi suma reală în plus după 12 luni.

La sfârşit vei afla care dintre aceste depozite sunt cele mai „profitabile”.

De profit nu prea putem vorbi deoarece un depozit nu ne poate oferi un profit. A pune bani într-un depozit nu este o cale de investi, ci o cale mai bună de a avea grijă de banii tăi.

În continuare te invit să studiezi următorul tabel şi să-mi zici ce părere ai despre următoarele rezultate:

Ce se intamplat daca depui bani in depozite bancare in Romania

Depozite bancare

După cum bine observi, dacă depui 10.000 de lei într-un depozit bancar, în cel mai fericit caz ajungi să ai un profit real de aproximativ 108 lei.

Cele mai bune bănci din acest punct de vedere sunt: Banca Transilvania (profit 108,43 lei), Volksbank (profit 106,08 lei) şi ING (profit 93,79).

La polul opus, cele mai neprofitabile depozite bancare se găsesc la băncile: Unicredit (pierdere -49,09 lei), BCR (pierdere -26,25) şi Raiffeisen (profit doar 1,26 lei). Pierderea aceasta se regăseşti mult datorită nivelului dobânzii de la aceste bănci care este mult mai mic decât inflaţia reală.

Aşadar, suma reală pe care o putem câştiga la aceste bănci este în minus. Toate acestea se datorează ratei dobânzii care este mult prea mică, de comisionul aferent contului curent, de impozitul pe venit şi în special de rata inflaţiei, care este mai mare decât rata dobânzii.

Cu cât dobânda este mai mare, cu atât impozitul pe profit este mai mare, iar suma reală la final poate fi foarte mică.

La nivelul dobânzii aferente debozitelor bancare, cele mai mari dobânzi le găsim la Volksbank, ING şi BRD, însă tot la aceste trebuie să plătim cel mai mare impozit pe venit.

Într-un final pot spune că scopul folosirii unui depozit bancar este strict pentru a conserva banii pe care îi avem deja, şi niciun caz pentru a face profit.

Până când băncile din România nu vor înţelege că rata dobânzii ar trebui s-o mărească astfel încât să fie peste inflaţie, niciodată nu vom putea considera depozitele bancare ca metodă de investiţie.

Depozitele bancare le recomand tuturor care vor să-şi economisească banii sau vor să-şi menţină fondul de urgenţă în siguranţă, şi nu sub saltea acasă.

Din această cauză, îţi recomand să analizezi cu foarte mare atenţie unde vrei să-ţi depozitezi banii astfel încât să nu fii furat de bănci, de stat sau de sistem.

Închei acest articol prin a te întreba:

1. La ce bancă ai depozitul bancar? şi de ce ai ales acea bancă şi nu alta?

2. Crezi că vor creşte dobânzile aferente depozitelor bancare în viitorul apropiat?

Aştept răspunsurile tale print-un comentariu mai jos.

sursa articol: gândul.info

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.