„Salut Laurenţiu, vreau să-mi deschid acum un start-up pentru venit pasiv…”, „Vreau să-mi fac un blog şi să câştig venit pasiv”, „Vreau să-mi fac venit pasiv din afiliere”….
Cam aşa sună multe dintre mesajele pe care le primesc în legătură cu venitul pasiv. Vreau să lămurim puţin partea de venit pasiv şi să vedem ce este şi ce nu este. Nu prea am scris despre acest subiect şi am observat că sunt câteva mici diferenţe de percepţie a acestor două elemente.
În primul rând, aş dori să facem o mică comparaţie între definiţiile cuvintelor „Venit activ” şi „Venit pasiv”.
Venit activ -> este un câştig pe care îl primeşti în urma unei activităţi pe care o desfăşori constant. Dacă întrerupi activitatea, câştigul tău va dispărea.
Venit Pasiv -> este un câştig pe care îl primeşti chiar dacă munceşti sau nu la o anumită activitate. Dacă întrerupi activitatea, câştigul tău va rămâne constant.
Este cât se poate de clar – venitul activ îl reprezintă cel mai bine salariul net pe care îl primeşti în fiecare lună. Dacă nu vei mai merge la muncă, nu vei mai primi salariu, adică venitul tău activ nu va mai exista.
Venitul pasiv este cel mai bine evidenţiat de chiriile de locuinţe. Dacă ai un apartament pe care îl dai în închirieri, acesta îţi va aduce lunar o anumită sumă de bani. Munca depusă este destul de mică în fiecare lună (câteva ore maxim pentru a lua chiria şi pentru documente/reparaţii).
Dacă într-o lună nu vei face nimic, tu tot vei primi chiria pe luna respectivă.
Venitul activ = Munceşti în fiecare zi pentru el
Venitul pasiv = Munceşti la început şi culegi roadele pe o perioadă lungă de timp.
Cele mai cunoscute tipuri de venit activ în România sunt:
- Salariu pe care îl primeşti lunar
- Freelancing/Proprietar de afacere care se implică activ în fiecare zi
- Venituri din online – dacă munceşti în fiecare zi pentru ele;
- Orice altă activitate care necesită timp necesar în realizarea unei activităţi pentru a obţine un câştig.
Cele mai cunoscute tipuri de venit pasiv în România sunt:
- Venituri din chirii de imobile
- Venituri din dobânzi de la bănci
- Venituri din afaceri (dacă nu eşti implicat activ în respectiva afacere)
- Venituri din investiţii financiare (acţiuni, instrumente derivate, etc)
- Venituri din online precum: realizarea unui curs online şi vânzarea acestuia pe platforme precum udemy.com, vânzarea de ebook-uri/cărţi, vânzarea de postcast-uri, vânzarea de tot felul de tutoriale, plus multe altele pe care le faci la început, iar după aştepţi să primeşte rezultatele.
- Orice altă activitate care nu necesită timp constant pentru a obţine un venit constant.
Acum vreau să revin la 3 Mituri pe care le tot întâmpin în această perioadă în online şi anume:
1. Un Start-Up poate reprezenta un Venit Pasiv
Fals. Un start-up necesită mult mult mult (de multe ori „mult”) timp investit pentru a-ţi aduce un venit. O afacere în care eşti implicat activ în desfăşurarea şi organizarea ei nu reprezintă pentru tine un venit pasiv.
Venitul pasiv dintr-o afacere este doar atunci când ai deschis o afacere, ai adus-o la un anumit pasiv şi vrei să te retragi din management-ul ei şi să laşi pe altcineva la conducere, tu având funcţia doar de acţionar/asociat în toată povestea.
În acest caz pentru tine venitul reprezintă dividende, iar acestea pot reprezenta un venit pasiv. În nici un caz o afacere dacă o deschizi acum nu reprezintă un venit pasiv.
Din proprie experienţă îţi spun că munca este mult peste aşteptările tale, însă dacă îţi place ceea ce faci totul este mai uşor.
2. Vreau să-mi fac un blog pentru venit pasiv
Este propoziţia pe care o întâlnesc cel mai des, mereu pe baza exemplului prezentului blog, pe care te afli.
De 3 ani scriu continuu la blog şi doar de o bună perioadă de timp pot spune că am un venit din el, pe care oricum îl reinvestesc în blog.
Blogul niciodată nu va fi un venit pasiv deoarece trebuie să munceşti mult la el. În fiercare zi trebuie să te documentezi, să citeşti, să fii activ şi să scrii foarte mult. Aceste activităţi pentru tine reprezintă o muncă pe care o realizezi zilnic. Poate nu full time, dar indiferent de numărul de ore pe care îl desfăşori tot nu poţi trece această metodă ca fiind una de venit pasiv.
Venitul din blog este cât se poate de activ la fel cum ar trebui să fie un blog ca să producă bani. Chiar şi în această situaţie nu te aştepta să te îmbogăţeşti.
3. Afilierea este un venit pasiv
Aici vreau să vin cu o întrebare: Ai întrebat pe cineva din top 10 afiliaţi dacă pentru ei afilierea este venit pasiv?
Mă învârt prin sfera marketingului afiliat şi tot ce îţi pot spune este că dacă vrei să ai rezultate trebuie ca afilierea să reprezinte pentru tine cel puţin un job part time sau chiar o afacere, altfel vei vedea că rezultatele sunt mult prea mici faţă de ce vrei tu.
La finalul articolului tot ce vreau să-ţi subliniez nu este faptul că nu există posibilitatea să faci venit pasiv în România, ci mai degrabă faptul că sunt multe metode (cele mai importante le-am enumerat mai sus) care îţi pot rotunji venitul pasiv.
Pe cât de necunscut este venitul pasiv în România, pe atât de mult importanţa acestuia este foarte mare.
Îţi recomand să nu atribui venitul pasiv oricărei activităţi din online pe care o faci. Fiecare click poate reprezenta un venit activ şi nu unul pasiv.
Acum să nu se înţeleagă că pentru veniul pasiv nu trebuie să munceşti. Ba din contra, trebuie să munceşti extrem de mult la început, iar după să începi să culegi roadele.
În viitorul apropiat o să scriu şi un articol cu toate tipurile de venituri pasive pe care le-am întâlnit. Poate te vor ajuta să te inspiri în ceea ce ai de făcut pe viitor.
Despre acest subiect am mai scris şi în articolul: Povestea Conductei de Milioane! Puterea Venitului Pasiv
4. Continuarea articolului este: 15 Idei Care Iti Vor Genera Venit Pasiv
Aştept comentariile tale despre acest subiect puţin mai jos.
Succes la bani!