Randamentul pe dividend este raportul dintre dividendul anual al unei companii comparativ cu prețul acțiunii sale.
De asemenea, este o plată anuală anuală a dividendelor companiei divizată în capitalizarea sa de piață, presupunând că numărul de acțiuni este constant.
Este adesea exprimat în procente. Randamentul dividendelor este utilizat pentru a calcula câștigul din investiții (acțiuni), luând în considerare doar randamentul sub forma dividendelor totale declarate de companie pe parcursul anului.
În funcție de sursă, dividendul anual utilizat la calcul ar putea fi totalitatea dividentelor plătite în ultimul an fiscal, dividendul total plătit în ultimele patru trimestre sau cel mai recent dividend înmulțit cu patru.
Cu toate acestea, dividendul poate fi trecut sau redus în anumite circumstanțe. Randamentul curent este raportul dintre dividendul anual și prețul curent de piață, care va varia.
Randamentul pe dividend este o estimare a rentabilității cu dividende doar a unei investiții bursiere.
Presupunând că dividendul nu este majorat sau scăzut, randamentul va crește atunci când prețul acțiunii scade și va scădea atunci când prețul acțiunilor va crește. Deoarece randamentele dividendelor se modifică cu prețul acțiunilor, deseori pare neobișnuit de mare pentru acțiunile care scad rapid.
Deoarece dividendul în sine este schimbat rar, randamentul dividendului va crește atunci când prețul acțiunii scade și va scădea când prețul acțiunii va crește.
Companiile mici, mai noi, care continuă să crească rapid, plătesc un dividend mediu mai mic decât companiile mature din aceleași sectoare. În general, companiile mature care nu cresc foarte repede plătesc cele mai mari randamente de dividende.
Actiunile non-ciclice ale consumatorilor care comercializează articole sau utilități de bază sunt exemple de sectoare întregi care plătesc cel mai mare randament mediu.