Ce afaceri au mers si ce afaceri nu au mers in Romania in 2013

Astăzi îţi prezint un infografic foarte interesant în continuarea articolului 20 de idei de afaceri numai bune de implementat in 2014.

Un infografic care prezintă câteva statistici foarte interesante despre evoluaţia cifrei de afaceri în funcţia de domiile de afaceri în România.

Infograficul a fost realizat de cei de la Adevărul cu informaţii furnizate de INS (Institutul Naţional de Statistică).

După părerea mea este o mare surpriză în topul celor 5 domenii. Nu mă aşteptam ca domenii precum cercetare şi asistenţă în industria extractivă să aibă o creştere aşa de mare. Se pare că în viitor se doreşte dezvoltarea, iar anul 2013 a fost unul de cercetare, analiză pentru ceea ce va urma.

Se pare că anul trecut şi parte de consultantă a crescut destul de mult (22,6%). Mă bucură acest lucru dat fiind faptul că este domeniul în care lucrez. Aici pot să-ţi confirm şi eu că a crescut piaţa de consultanţă şi că încă o să mai crească o bună perioadă de timp.

Un alt lucru pe care-l prevăd în acest domeniu este calitatea serviciului. Antreprenorii o să-şi dorească consultanţă, însă depinde şi de calitatea şi experienţa consultantului. Prea mulţi au înflorit în ultimul an, iar preţul acestor servicii în multe cazuri este inexplicabil.

La polul opus, cele mai drastice scăderi le-au avut domeniile: tutunul -38,9%, transporturi de apă -28,2%, cărbune -24,9%, coafură&frizeri -20% şi publicitate -16,2%.

Sunt plăcut surprins că tutunul a scăzut mult. Se pare că creşterile preţurilor i-au făcut pe pasionaţi să renunţe la aceste vicii. În schimb sunt foarte tulburat la partea de publicitate.

Se pare că încă se mai taie bugetele de publicate de la cele mai mari companii în schimb să le crească. Din păcate mentalitatea de la începutul crizei financiare aceea că pentru a avea profit într-o firmă trebuie să tăiem bugetul de marketing se pare că încă mai persistă.

Cred că este una dintre cele mai proaste decizii pe care un manager/antreprenor le poate lua pe timp de criză.

În continuare aş vrea să aud părerea ta despre acest subiect.

Analizează infograficul de mai jos şi spune-mi ce părere ai despre această evoluţie sau involuţie.

Cum crezi că va arăta acest infografic în anul 2014 faţă de 2013?

[divider top=”no”]

 Ce afaceri au mers si ce afaceri nu au mers in Romania in 2013

Ce afaceri au mers si ce afaceri nu au mers in Romania in 2013 [divider top=”no”]

Ce părere ai despre această evoluţie/involuţie a acestor domenii şi cum crezi vor arăta aceste statistici în 2014?

Sursa infografic

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.