Cand esti pregatit financiar pentru un copil

Au trecut deja 6 săptămâni de când Maia este alături de noi şi pot spune că sunt foarte fericit de această perioadă. Chiar dacă programul meu s-a dereglat destul de tare, dorm mai puţin şi fac mai puţine activităţi extra, nu se compară nimic în lumea asta cu sentimentul de a avea un copil.

Timp de 9 luni, pe când o aşteptam, m-am tot gândit dacă sunt pregătit să fiu tată. Încă nu am un răspuns şi nici nu cred că eşti pregătit vreodată să fii părinte.

Nu ai cum să te pregăteşti înainte, indiferent la câte cursuri de parenting mergi. Vei învăţa din mers, însă, prioritar, este să-ţi dedici cât mai mult timp posibil.

Cu toate acestea, te poţi, totuşi, pregăti din punct de vedere financiar când vine un copil.

Un copil este o fericire/binecuvântare în familie, dar vine la pachet şi cu o serie de responsabilităţi financiare.

Poate te gândeşti că sunt multe familii care au mulţi copii şi care nu s-au gândit deloc la partea financiară, însă aş vrea să cred că majoritatea se pregătesc înainte şi îşi fac „provizii” financiare pentru această perioadă.

Următoarele rânduri şi recomandări sunt pentru cei care vor să aibă pe viitor un copil.

Cand esti pregatit financiar pentru un copil

Cum ziceam mai sus, pregătit de a avea un copil nu cred că eşti vreodată. Lucrurile se vor învăţa în timp. Trebuie doar să fii dornic de schimbare şi dornic să-ţi petreci cât mai mult timp cu copilul tău.

În schimb, sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a te pregăti din punct de vedere financiar:

1. Fondul pentru cele 9 luni de aşteptare / prenaştere

După ce ai aflat că vei avea un copil, trebuie să ştii că va trebui să începi să plăteşti zeci de analize/ședinte pe care le vei avea sau le va avea partenera în cele 9 luni de sarcină.

Din propria experienţă, dacă vrei să faci toate analizele la privat, trebuie să-ţi pregăteşti un buget cuprins între 1000 şi 2000 de euro / în funcţie de dificultatea sarcinii.

Dacă vrei ca naşterea să fie la privat, mai trebuie să adaugi încă 1500-2000 de euro. Dacă vei naşte la stat, atunci nu te va costa nimic.

Dacă vei avea şi analizele la o clinică de stat, atunci multe dintre analize vor fi gratuite şi vei ajunge să plăteşti doar cele mai importante care te vor costa undeva la 3000-4000 lei.

Se mai adaugă şi vitaminte/suplimente în valoare de minim 500 lei.

Astfel, un buget de sarcină care ar putea fi:

  • Undeva la 3000-4000 lei dacă vei merge pe drumul clinicilor şi spitalelor de stat;
  • Undeva la 1500-2000 euro dacă vei alege să faci analizele la privat şi naşterea la stat.
  • Undeva la 3000-4000 euro dacă vei alege să faci şi analizele şi naşterea la privat.

Ar trebui să fie o discuţie constructivă între tine şi partenerul tău înainte de a vă decide ce să optaţi.

O asigurare medicală şi de viaţă făcută din timp te-ar ajuta foarte mult cu aceste cheltuieli. Cei care lucrează în multinaţionate şi au asigurări, sunt mai avantajaţi când vine vorba de plata acestor analize.

2. Fondul pentru Bebe – înainte de naştere

Tot înainte de naştere, ai nevoie şi de un mic buget pentru bebe. Trebuie să-i pregăteşti camera sau locul unde îşi va petrece o mare parte din timp.

Ai de cumpărat lucruri precum: hăinuţe (nu prea multe la început pentru că oricum vei primi multe şi o să-i rămână mici repede), pătuţ, saltea, cărucior, cărucior de maşină, lenjerii de pătuţ, biberoane, pompă de sân, trusa bebelusului, scutece pentru început, tot felul de păturici de înfăşat, tot felul de creme şi loţiuni şi multe altele de care nu cred că îmi mai aduc aminte în acest moment.

Un buget estimat, pentru cele de mai sus, pentru o calitate medie, ar fi undeva la 1000 euro.

3. Costuri după ce ajunge acasă

După ce vine acasă, lucrurile se mai aşează puţin, dar nu înseamnă că cheltuielile tale dispar.

Dacă va fi alăptat, este un lucru bun pentru că nu vei avea nevoie de prea mult lapte praf. Poate doar puţin ca să suplimentezi în momentele de criză. Dacă nu va fi alăptat, atunci poţi să te gândeşti la o sumă de vreo 200 lei pe lună doar laptele praf (estimat).

În primele luni, te vei confrunta de tot felul de mici crize cu privire la colici.

Estimez undeva între 500 şi 1000 lei (depinde şi de bebe) costuri de post-naștere pentru: picături, alte medicamente (sper să nu fie nevoie), uleiuri, ceaiuri de bebe şi pentru mămică, creme pentru mămică, lapte praf (dacă este nevoie), alte hăinuţe/lucruri de care mai are nevoie un bebe.

Când ai un bebe mic vei face tot posibilul să cumperi tot ce se poate ca să ai un somn cât mai liniştit şi să nu-l auzi plângând.. aşa că nu te va deranja când vei da 60 lei pentru nişte serveţele umede de la farmacie.. e spre binele lui şi al tău.

Undeva la 500-1000 lei să ştii că va trebui să-i aloci pentru bebe. Această sumă va creşte în timp ce se face mai mare.

Cu siguranţă sunt şi luni în care poate nu cheltuieşi această sumă, dar nu cred că vor fi prea multe.

La un moment dat va veni şi perioada grădiniţei, care costă undeva la 1500 lei/lună dacă doreşti la privat.

Dacă pentru punctele 1 şi 2 ai nevoie de un buget bine stabilit, punctul 3 este corelat şi cu venitul tău.

Dacă în acest moment, în viaţa de cuplu, abia vă ajung veniturile pentru a vă asigura cheltuielile, un copil ar putea să vă deregleze din punct de vedere financiar şi ar putea să se ajungă la certuri.

Trebuie să te asiguri, înainte de bebe, că nu eşti într-un cuplu care abia supravieţuieşte de pe o zi pe alta. Trebuie să ai un venit constant şi să reuşeşti să economiseşti minim 20% din venit.

4. Realizează un fond de urgenţă al bebeluşului

Înainte să faci fondul bebeluşului, să te asiguri că şi tu ai un fond de urgenţă. Minim 6 luni x cheltuielile importante lunare.

Te poţi ghida după acest procent şi în cazul bebeluşului. Poţi să-i faci un mic fond de 6 * cheltuielile lunare ale acestuia sau îl poţi integra în fondul de urgenţă al familiei, ceea ce înseamnă că acesta va creşte pentru că şi cheltuielile lunare vor creşte.

Ce urmează de acum, sunt lucruri extra foarte utile pe care ar trebui să le bifezi:

  • Asigurare de viaţă bebe;
  • Un fond de investiţii sau investiţii pentru bebe (facultate/educaţie);

O listă de verificat pentru părinţi

Ce am scris mai sus este despre costurile pe care un bebe apare în viaţa ta.

Dacă te uiţi puţin, este destul de costisitor să ai un copil în ziua de azi. Poate şi din acest caz rata natalităţii a tot scăzut în România.

Totodată, dacă respecţi anumite obiceiuri de educaţie financiară, lucrurile nu vor mai fi chiar aşa de complicate.

  1. Să ai un buget de familie pe care să-l respecţi şi să-l gestionezi. Îţi recomand wolfbudget dacă vrei unul online.
  2. Să respecţi o regulă de economisire, precum cea 50/20/30. Minim 20% să economiseşti din venitul tău.
  3. Un fond de urgenţă pentru minim 6 luni;
  4. Dacă ai credite la locuinţă, rata să nu fie mai mare de 15% din venitul total lunar al familiei.
  5. Să ceri o mărire de salariu sau să-ţi cauţi un alt loc de muncă mai bine plătit
  6. Asigurare de viaţă – importantă pentru părinţi.
  7. Scapă de datorii cu creditele pe termen scurt. Fii cât mai curat din acest punct de vedere. Rămâi doar cu creditul la locuinţă dacă respecţi punctul 4.
  8. Înainte de a avea un copil, puteţi face un test să puneţi deoparte 1000 lei, costurile lunare cu un bebe. Vedeţi dacă sunteţi la fel de relaxaţi fără suma respectivă.
  9. Venitul partenerului care va rămâne acasă în concediu de creştere copil va fi mai mic cu 15%. Să vă ajustaţi bugetul în funcţie de acest lucru.

Lista poate să continue, însă cred că este suficient pentru început.

Sper ca acest articol să te fi ajutat. Un copil va fi o mare fericire, atâta timp cât nu îţi va deregla situaţia financiară.

Sper să te fi ajutat articolul.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.