Salutări,
Numele meu este Vlad Mihanța și sunt unul dintre cei trei inițiatori, care împreună au pornit unul dintre primele programe de educație financiară pentru copii din România. Programul “Sunt isteț, știu să folosesc banii!” a luat ființă din dorința de a forma copiii din România din punct de vedere finanicar-antreprenorial.
Deși toți copiii de astăzi folosesc sau vor folosi într-un fel sau altul banii, educația despre folosirea lor “isteață” sau “înțeleaptă”, cum ne place nouă, adulților să-i spunem, nu este deloc prioritară în sistemul educațional românesc.
În acest sens, noi am luat inițiativa de a creea materialele și cadrul cel mai potrivit cu ajutorul cărora să-i putem pregăti pei cei mici în a deveni buni administratori ai banilor. Însă, voi scrie un articol pe acest subiect probabil cu o altă ocazie.
În acest articol vreau să mă adresez oamenilor mari și în special celor ce vor să-și administreze mai bine banii. Recent s-a discutat despre comportamentul general al oamenilor atunci când merg la cumpărături “pe nemâncate”.
Laurențiu a pus pe listă 4 lucruri esențiale pe care le putem face pentru a cheltui mai cumpătat. Acestea sunt:
- Mănâncă
- Folosește o listă de cumpărături și un buget
- Folosește doar suma de bani pe care a-i planificat-o
- Gândește-te pe ce dai banii
Cu sprijinul lui Laurențiu, scriu acest articol, complementar celui amintit deja și vreau să ofer celor ce vor să-și “antreneze apetitul” de cumpărături, 2 instrumente care se pot dovedi foarte folositoare în acest sens.

Deși fiecare dintre noi trebuie să muncim pentru a respecta cele 4 puncte, totuși uneori ne prinde bine puțin ajutor. Acest ajutor constă, după cum am spus, în 2 instrumente:
- Un model de listă de cumpărături
- Un model de buget
Laurențiu a argumentat deja cât de important este să mergi cu o listă la cumpărături și să te ții de ea. Făcând așa, avem un control mai mare asupra felului în care ne cheltuim banii. Bugetul este probabil, cel mai important instrument în gestionarea cheltuielilor.
Dacă încă nu folosiți un buget încercați să-l folosiți pentru măcar 3 luni, trecând toate cheltuielile în ficare zi. După 3 luni, comparați sumele cheltuite pe casă/utilități, mâncare și haine cu sumele investite, economisite sau donate. Cifrele, de obicei, vor evidenția singure importanța ținerii bugetului.
Am creat special aceste instrumente pentru cei ce vor să-și gestioneze mai înțelept banii și mi-am dat seama că cei ce urmăresc acest blog doresc exact acest lucru. Așadar, pentru cei ce vor să înceapă sau au prieteni ce vor să înceapă să folosească bugetul și lista de cumpărături, cele două modele le poţi descărca de aici:
Model Buget Vlad Mihanta – Descarca Gratuit
Lista de cumparaturi de Vlad Mihanta – Descarca Gratuit
PS. Nu uita să dai un share pe facebook la articol să beneficieze cât mai mulţi oameni de aceste instrumente. Mersi mult!
Pentru cei ce doresc nu doar să folosească aceste modele, ci și să învețe să le creeze, îi invit să acceseze 2 cursuri pe platforma Udemy:
- Travel Plan – curs gratuit. Click AICI pentru a vedea cursul.
- Budget – curs la prețul de $163, oferit însă gratuit pentru toți cei ce urmăresc blogul. Click AICI pentru a vedea cursul.
Aceste modele și cursuri nu presupun nimic la schimb, ci sunt oferite în speranța că vă vor ajuta în dezvoltarea financiară și personală.
Orice feedback sau întrebare cu privire la articol, modele sau cursuri sunt binevenite și prețuite. În plus, pentru cei ce vor sprijin în a lucra cu cele 2 instrumente, postați întrebarea în spațiul de comentarii de mai jos și vi se va răspunde prompt.
Cu drag,
Vlad Mihanța
Inițiator proiect “Sunt isteț, știu să folosesc banii”