5 Motive pentru care un Buget Personal Esueaza!

Motive pentru care un Buget Personal EsueazaDacă într-un articol precedent am vorbit despre cele 10 motive pentru care ar trebui să foloseşti un buget personal, acum vorbim despre de motivele pentru care un buget personal eşuează şi nu îşi atinge scopul.

Ştii foarte bine că un buget te ajută să-ţi planifici din punct de vedere financiar orice activitate pe care o realizezi şi îţi oferă o imagine obiectivă asupra finanţelor tale personale.

De cele mai multe ori, după ce ne apucăm să folosim un buget personal, ajungem să nu mai ţinem cont de el, iar acesta să nu mai coincidă cu activităţile financiare pe care le realizăm.

Încă de la început trebuie să-ţi spun că nu este uşor să îţi realizezi un buget personal. Cel mai greu este să mergi după plan.

Bugetul personal este un plan pe care îl faci la început de lună şi pe care trebuie să-l respecţi fără abateri. De cele mai multe ori la sfârşit de lună observăm că nu am ţinut cont de el şi că am cheltuit mai mult.

Înainte de a-ţi analiza propriul tău buget personal, hai să vedem care sunt principalele motive pentru care acesta eşuează:

5 Motive pentru care un Buget Personal Esueaza

1. Ai Aşteptări Foarte Mari!

De fiecare dată când cineva îşi face un buget are mari aşteptări de la el. Durează ceva timp până când îţi realizezi propriul tău buget personal.

La început, cum nu eşti învăţat, o să observi că bugetul planificat nu coincide cu cel realizat şi vor apărea diferenţe între acestea.

Nu te speria şi nu te demotiva. Este ceva normal!

Un buget bun, nu se creează peste noapte, şi nici în a doua noapte.

Ajungi să ai un buget după cel puţin 6 luni. După 6 luni în care te-ai concentrat foarte mult asupra cheltuielilor şi veniturilor tale, şi ai făcut un obicei din asta, atunci poţi spune că bugetul tău este bun.

Până atunci, nu te grăbi, nu te demotiva şi acordă-ţi cât mai mult timp la planificarea bugetului în fiecare lună.

2. Bugetul Personal nu este la îndemână!

Suntem Oameni. Oamenii uită în general. Uităm lucrurile mici care se întâmplă zilnic.

Asta poate fi o problemă când vine vorba de organizarea unui buget personal.

Dacă eşti o persoană uitucă, îţi recomand să îţi actualizezi bugetul personal zilnic.

Acordă-ţi 5-10 minute în fiecare seară şi acutalizează-ţi bugetul. Vezi ce ai cheltuit în acea zi şi câţi bani mai ai de cheltuit în următoarele zile.

3. Probabil Nu foloseşti modelul de buget care să te avantajeze

Sunt foarte multe modele de buget pe care le poţi folosi. Unele online, Unele chiar direct pe telefon, altele în excel.

Eu personal folosesc un model de buget în excel pe care îl actualizez de fiecare dată când intru la calculator. Stau mult la calculator şi asta mă ajută să fiu mereu în contact cu el.

AICI poţi găsi modelul de buget pe care îl folosesc eu. Este în excel şi este uşor de utilizat.

Ţi-l recomand cu cea mai mare încredere.

4. Uiţi de cheltuielile cu distracţia!

Când ne planificăm bugetul suntem tentaţi să trecem absolut toate cheltuielile cu facturile pe care le avem, cu mâncare, dar uităm cheltuielile cu distracţia.

Ne gândim că nu o să ne distrăm aşa mult în acea lună şi trecem mai puţin.

Realitatea este cu totul alta. În realitate mergi în fiecare săptămână în oraş (uneori chiar zilnic) şi cheltuieşti mai mult decât ţi-ai setat.

Este o nebunie dacă nu îţi planifici cheltuielile cu distracţia. Este o categorie foarte importantă unde sumele pot fi foarte mari dacă eşti genul de persoană „petrecăreaţă”.

5. Uiţi te categoria „Cheltuieli Neaşteptate sau Extraordinare”

Ai foarte multe cheltuieli într-o lună. Multe facturi, multe cumpărături de făcut, în multe locuri de ajuns.

O dată cu aceste „multe”, o să ajungi să-ţi fie foarte greu să le previzionezi. Apoi mai apar şi cheltuieli extraordinare pe care nu aveai cum să le previzionezi ex: se strică ceva la maşină, se strică televizorul/telefonul/calculatorul, etc.

Toate acestea sunt cheltuieli care pot să-ţi afecteze bugetul.

Soluţia cea mai bună: Adaugă 10% din suma totală în categoria de „Cheltuieli Neaşteptate sau Extraordinare”.

Această categoria te va scăpa de multe belele fără să-ţi afecteze planificarea financiară.

Acestea sunt cele mai importante 5 motive pentru care un buget personal eşuează. Asigură-te că nu  le încalci pe acestea şi ţine cont mereu de cele 10 motive pentru care ar trebui să foloseşti un buget personal.

Pe Final, aştept să-mi spui şi părerea ta despre de ce un buget personal eşuează.

Tu de ce crezi că persoanele nu pot să-şi respecte bugetul personal?

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.