Articol scris de Ike Onita, fondatorul celui mai important portal cu informatii despre criptomonede, goanadupabitcoin.ro.
Deși au trecut zece ani de la apariția Bitcoin, întrebările legate de natura economică și definirea juridică a monedelor virtuale au rămas subiecte controversate în cercurile academice din întreaga lume.
Începând cu octombrie 2012, Banca Centrală Europeană (BCE) s-a numărat printre primele instituții de renume din lume care a prezentat poziția sa oficială asupra criptomonedelor. În 2015, BCE a elaborat un alt raport actualizat și revizuit privind criptomonede. În raport susține că monedele virtuale nu îndeplinesc pe deplin cele trei criterii de aur ale „banilor”, așa cum sunt definite în literatura economică: mediu de schimb, valoare și unitate de cont.
În consecință, BCE a propus o nouă definiție:
„moneda virtuală este o reprezentare digitală a valorii, care nu este emisă de o bancă centrală, instituție de credit sau instituție de bani electronici, și care, în anumite circumstanțe, poate fi utilizată ca alternativă la bani”.
În mod intenționat, definiția nu conține cuvinte precum „bani digitali” sau „nereglementat”.
La nivel mondial
țările au avut poziții variate față de Bitcoin și criptomonede în general. Unele, precum China și India, au interzis oficial utilizarea criptomonedelor. Cu succes limitat însă, deoarece nivelul actual al tehnologiei nu permite o restricție totală.
Alte țări, precum Malta și Canada, au optat pentru o poziție favorabilă, implementând reglementări care să clarifice statutul criptomonedelor și să încurajeze dezvoltarea tehnologiei. Statele Unite și Japonia s-au plasat undeva la mijloc, optând să impună reglementări care să asigure protecția investitorilor.
O excepție în acest sens este statul New York, care a impus reglementări foarte stricte pentru afacerile legate de criptomonede (așa-numita BitLicense). Acest lucru a determinat majoritatea companiilor de acest tip să se mute în afara statului.
Pe parcurs, au fost lansate diferite instrumente derivative bazate pe Bitcoin.
Asta în special deoarece fenomenul a cunoscut o creștere semnificativă în 2017. Bitcoin s-a dovedit o investiție foarte profitabilă pentru cei care l-au adoptat devreme. În 2017, prețul său a crescut până la aproape 20.000$. În decembrie 2017, două burse din Statele Unite, CBOE (Chicago Board Options Exchange) și CME (Chicago Mercantile Exchange), au lansat contracte futures bazate pe Bitcoin. Ulterior, mai multe companii au anunțat că intenționează să lanseze produse similare.
În prezent
cea mai populară platformă de derivative Bitcoin este BitMEX. Aceasta are un volum zilnic de tranzacții de aproximativ 800 miliarde de dolari.
De asemenea, mai multe companii au inițiat demersuri pentru lansarea unui alt tip de derivativ Bitcoin. Este vorba despre așa numitele ETF-uri (Exchange Traded Funds). Autoritatea de supraveghere a piețelor de capital din Statele Unite, SEC, analizează în prezent mai multe propuneri de ETF. Decizia în aceasta privință este așteptată în prima parte a lui 2019.
Per ansamblu
Popularitatea criptomonedelor este în creștere.
Asta cu toate că prețurile acestora au suferit o scădere semnificativă în 2018 față de anul anterior. Motivul principal este independența pe care o oferă față de sistemele bancare.
Pe de altă parte, însă, volatilitatea prețurilor presupune asumarea unor riscuri ridicate.
În ultimele luni însă
Bitcoin a demonstrat o stabilitate semnificativă. Demersurile de reglementare realizate de autoritățile din majoritatea țărilor sunt un semnal încurajator.
În următorii ani, Bitcoin are potențialul de a se transforma într-o investiție viabilă și într-un instrument financiar eficient.
Mulţumesc lui Ike Onita pentru acest articol. Mai multe detalii despre critpomonede găsiţi pe platforma goanadupabitcoin.ro.