În urma unei discuţii la radio de zilele trecute am început să mă gândesc foarte mult la ce înseamnă mai exact această noţiune de „bani” pentru foarte mulţi din ţara asta. Am văzut multe mesaje care nu erau foarte încurajatoare de la mulţi români şi îmi pare rău să aud aceste lucruri.
Aş vrea să vorbim puţin despre cele 3 subiecte menţionate chiar şi în titlu şi să vedem dacă banii sunt aşa de răi.
Banii au un rol extrem de important în vieţile noastre, chiar dacă mulţi nu vor să creadă acest aspect. Suntem fericiţi atunci când câştigăm bani, dar suntem şi foarte trişti atuni când îi pierdem. În momentul în care ne întreabă cineva dacă banii sunt importanţi, mulţi spun că nu.
Înainte să zici Nu sau Da, este important să înţelegem mai bine care este rolul lor în vieţile noastre şi cât de importanţi sunt.
Ne dorim mai mulţi bani, avem acest obiect, dar niciodată nu ne-am pus întrebarea de ce sunt aceşti bani importanţi pentru noi.
Una dintre cele mai greşite mentalităţi, în legătură cu importanţa banilor, o întâlnim destul de des în vieţile noastre. Sunt oameni care spun mereu că „Banii nu sunt importanţi” sau „banii sunt totul pentru noi” şi aşa mai departe.
Eu înţeleg să zici că banii nu sunt importanţi, dar sunt mulţi oameni din jurul nostru pentru care contează dacă noi avem sau nu avem banii: pentru un credit daca doreşti să-l iei, pentru partea de pensionare, pentru sănătate, pentru familie şi aşa mai departe.
Trebuie să înţelegem că în societatea în care trăim, banii sunt foarte importanţi pentru o viaţă liniştită.
Sunt de părere că mai importantă este sănătatea sau familia, însă pentru ambele este nevoie de bani. Familia, educaţia şi sănătatea trebuie să fie pe primul lor în priorităţile tale, dar banii sunt cei care te ajută să le întreţii.
Aşa că, argumentul că aceştia sunt importanţi sau nu este absurd.
Dacă am ajuns la concluzia că sunt foarte importanţi pentru noi, de ce nu le acordăm o mare atenţie.
De ce nu învăţăm să-i organizăm cum trebuie şi să ştim cum putem face mai mulţi bani?
De ce nu avem un program în care să avem o evidenţă a lor aşa cum avem şi programul de a merge la muncă sau de a ieşi în oraş?
De ce nu învăţăm să economisim şi să investim aşa cum învăţăm să ne jucăm sau învăţăm o meserie pentru a merge la muncă?
De ce nu ne oprim să cheltuim peste măsură aşa cum mulţi dintre noi ne oprim atunci când mâncăm prea mult?
Sunt întrebări pe care toţi trebuie să ni le adresăm.
Problema este la nivel de mentalitate pentru că mulţi au luat NU-ul în braţe şi tot ce fac este să zică „nu pot cheltui prea mult”, „tu câţi bani ai ca să-mi zici ce să fac eu?”, „nu pot face mai mulţi bani”, „am 3 copii si nu mă descurc” şi aşa mai departe.
După ce vom învăţa să trecem peste această barieră a mentalităţii, vom începe cu adevărat să ştim să ne gestionăm banii.
Banii ar trebui să fie servitorii noştri. Poţi să-i intitulezi şi prieteni, dar cred că cel mai bine trebuie să fie servitori şi să facă ceea ce doreşti tu.
Important este să nu ajungi în postura în care ţii mai mult la banii tăi decât la oameni. Din păcate, această „boală” este întâlnită mai mult la cei săraci care caută cu disperare să facă mai mulţi bani şi ajung să se „îndrăgostească” de ei.
Să nu uiţi că banii sunt servitorii tăi şi trebuie ca tu să-i controlezi ca să facă exact ce vrei tu. Dacă nu-i controlezi, ei vor ajunge să te controleze pe tine fără ca tu să realizezi acest lucru.
O altă „boală” pe care o avem cu toţii este faptul că niciodată nu vom vedea cu ochi buni ce fac oamenii cu bani. Din păcate, asta este şi din cauza mediului politic din ţara noastră şi a modului în care corupţia a guvernat ţara asta atâţia ani.
Mereu credem că acei oameni au furat sau poate au avut noroc. Despre cei care fură nu vreau să vorbesc.
Am ceva cu cei care cred că a avea bani este o noţiune de noroc. „Marcel este bogat pentru că el toată viaţa a avut noroc” însă el nu a câştigat la loto sau alte jocuri de noroc. El pur şi simplu a ştiut cum să se organizeze ca să ajungă înstărit/bogat.
A avea bani nu este despre noroc. Este despre multă muncă, despre mentalităţi, despre modul în care vezi viaţa şi despre cum răspunzi tu la tot ce se întâmplă în jurul tău.
Nu există scurtături în drumul tău către o viaţă prosperă şi nici noroc. Norocul se face cu multă muncă şi efort.
După ce ajungi să ai bani, trebuie să înţelegi că ei trebuie mereu să circule. Prin circulat nu mă refer neapărat la faptul că atunci când îi ai ei trebuie cheltuiţi până la ultimul bani.
Prin circulat mă refer la distribuţia lor şi la faptul că mereu trebuie să afli cum poţi să-i multiplici şi să câştigi mai mulţi bani.
Trebuie să investim bani ca să facem mai mulţi bani şi asta nu se face dacă tu ţii banii într-un cont şi nu rişti deloc.
Riscul este inevitabil în acest demers, însă totul ţine cât de mult rişti şi cât vrei să câştigi.
Nici nu trebuie să ajungi în opusul acestui concept şi să fii dependent de risc şi să faci aceste investiţii ca pe o joacă.
Ideea este că banii trebuie să circule ca să facă alţi bani. Acum totul depinde de tine dacă vei ajunge să cumperi ACTIVE sau vei cumpăra PASIVE care nu îţi vor aduce mai mulţi bani.
Învaţă de la cei care au ajuns bogaţi. Priveşte-i cu alţi ochi şi încearcă să iei tot ce este mai bun de la ei. Poţi să-ţi stabileşti modele şi, dacă ai iniţiativă, îi poţi contacta şi întreba cum procedează ei. Cu siguranţă te vor ajuta.
Circutilor lor financiar este prezentat pe scurt în acest articol, însă cel mai bine înveţi din spusele lor.
Tot ce rămâne la tine este să încerci să crezi mai mult în forţele tale, să crezi că banii nu sunt un lucru rău şi că avem nevoie de ei, să-i controlezi tu în favoarea ta şi să afli cum poţi să-i multiplici.
Toate aceste lucruri ţin doar de tine şi de schimbarea pe care o accepţi sau nu în viaţa ta.
Eu sper că ţi-am prezentat câteva lucruri importante în acest articol şi sper să te fi ajutat.
Totul depinde de noi ca să ne facem o viaţă mai liniştită.
Succes la bani!
Laurenţiu Mihai