Banca Fractionata – Ce este Banca Fractionata

Banca Fracționată sau Sistemul Rezervelor Fracționate este un sistem bancar care solicită băncilor să dețină doar o parte din banii depozitați la acestea sub formă de rezerve, de obicei 10%. 

Băncile folosesc depozitele clienților pentru a crea noi împrumuturi și pentru a acorda dobânzi la depozitele făcute de clienții săi.

Rezervele sunt păstrate ca solduri în contul băncii, la banca centrală sau ca monedă în bancă.

Această rezervă permite să acorde împrumuturi debitorilor și oferind lichiditate imediată deponenților care doresc să facă retrageri. Prin aceasta fracționare, atunci când împrumută acei bani, creează bani de fapt.

Prin intermediul sistemului rezervelor fracționare o Bancă Centrală poate controla cantitatea de monedă aflată în circulație. Prin creșterea rezervelor minime obligatorii impuse băncilor se restrânge masa monetară de pe piață, o scădere a acestor rezerve crește cantitatea de bani din economie. 

Chiar dacă băncile centrale sunt responsabile de controlul ofertei de bani, cea mai mare parte a banilor din economiile moderne este creată de băncile comerciale prin intermediul bancilor cu rezerve fracționate. 

Rezerva fracţionară permite băncilor comerciale să împrumute în acelaşi timp banii depuşi la vedere şi altora şi să participe activ la procesul de creare de monedă.

Un sistem bancar bazat pe rezerve fracţionare va tinde întotdeauna către expansiune, chiar dacă o bancă centrală se preocupă serios de limitarea şi controlarea ei.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.