Activul, din punct de vedere contabil, este o resursă de catre o societate ca rezultat al unor evenimente anterioare şi care se asteaptă ca în viitor să aducă beneficii economice societăţii.
Activele sunt acele investiții care produc bani pentru tine. Pasivele se află la polul opus și sunt cele care nu produc bani, ci îți scot banii din buzunar.
Activele includ afaceri, branduri, patente, firme, mărci comerciale, produse, proprietăți imobiliare, active fixe, mărfuri. A munci pentru a obține active, mai curând decât bani, este un lucru foarte inteligent din punct de vedere financiar, pentru orice persoană.
Tipuri de active:
Active circulante sunt acele active care pot fi transformate în lichidități în termen de un an: numerar și echivalente de numerar, investiții de scurtă durată, stocuri, plăți anticipante și venituri cumulate, etc.
Active imobilizate sau active fixe – nu pot fi convertite în numerar imediat dar produc beneficii de lungă durată. Exemple: posesiuni, aparatură, echipament, vad commercial, investiții în asociații si joint venture, active pentru beneficiile angajaților, etc.
Active corporale – cele care au o existență materială: terenuri, imobile, utilaje și aparatură, stocuri, echipamente, etc
Active necorporale – au o valoare dar nu au o existență fizică: brevete, drepturi de autor, marcă înregistrată, etc
Există mai multe metode prin care se pot estima activele, printre care: metoda evaluării absolute, metoda evaluării relative, metoda stabilirii opțiunilor de preț și altele.
Dacă vorbim şi de activul personal, aceste sunt acele bunuri care te vor ajuta pe viitor şi care îţi vor aduce bani.
Activul = lucrurile care îţi vor aduce bani pe viitor.
Vezi diferenţa între activul şi pasivul personal în articolul -> Activul si Pasivul in viata personala
[button url=”https://laurentiumihai.ro/dictionar-financiar/” background=”#4f9807″ size=”4″ icon=”icon: hand-o-left”]Înapoi la Dicţionarul financiar![/button] [divider top=”no”]Ai o altă părere sau definiţie despre acest termen financiar, trimite-mi un email pe contact@laurentiumihai.ro.
Recomand:
[button url=”https://laurentiumihai.ro/carti-despre-bani/” target=”blank” background=”#4F9807″ size=”4″]–> 51 de cărţi care te vor face mai inteligent din punct de vedere financiar <–-[/button]