Lansată în 2004, Facebook este astăzi cea mai importantă rețea de socializare, un gigant al Internetului, de care a auzit probabil toată lumea.
Deși inițial a fost o rețea de socializare foarte simplă, modelul de afaceri al Facebook a devenit din ce în ce mai sofisticat.
A intrat pe piața publicității online, și-a extins liniile de business prin cumpărarea de startupuri cu mare potențial cum a fost Instagram, azi a doua cea mai importantă rețea de socializare sau WhatsApp – aplicația de mesagerie instant.
La ora actuală acțiunile Facebook se numără printre cele mai tranzacționate pe bursă. Însă în momentul lansării la bursă aceste acțiuni Facebook au avut o evoluție haotică.
Ar trebui să achiziționați acțiuni Facebook?
În 2018, implicarea Facebook în scandalul Cambridge Analytica, a afectat acțiunile sale pe bursă, ceea ce pe termen lung poate fi un risc pentru cumpărarea acțiunilor sale.
Scandalul Cambridge Analytica a dezvăluit utilizarea de către Facebook a datelor private a aproximativ 50 milioane de utilizatori fără ca aceștia să-și fi exprimat acordul, pentru scopuri clare în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016.
Analiza fundamentală a acțiunilor Facebook
Deși lansarea inițială la bursă nu a avut succesul scontat, cifra de afaceri a Facebook a crescut constant în fiecare an, cu o medie de 49% anual, ceea ce este o performanță mai mult decât remarcabilă. Această evoluție a cifrei de afaceri confirmă faptul că compania reușește să își valorifice modelul de afaceri.
De asemenea, și evoluția profitului pe acțiuni a cunoscut o curbă ascendentă, începând cu 2013 acesta crescând constant.
Principala sursa de venit a Facebook este publicitatea. Facebook a avut o marja operațională de 40% în ultimii ani, plus o rentabilitate a capitalurilor care se încadrează în limite rezonabile.
Un alt detaliu care trebuie avut în vedere atunci când analizați companii cum este Facebook este fluxul de numerar. Acestea trebuie să aibă un flux de numerar mare pentru a-și susține dezvoltarea viitoare.
Facebook stă foarte bine la acest capitol, dispunând de spațiu mare de manevră și având datorii mici.
Compania își gestionează foarte bine resursele financiare și acest lucru este apreciat de acționari.
Analiza tehnică a acțiunilor Facebook
Analizând graficele se observă un trend puternic ascendent pentru o perioadă de aproximativ 5 ani, din 2013 până la finalul anului 2018. În iulie 2018 acțiunea Facebook a atins un maxim istoric la nivelul de 218 dolari per acțiune.
În octombrie 2018 linia de trend ascendent a fost spartă și a urmat o corecție care a adus scăderea prețului acțiunilor cu 40% într-un interval de 6 luni, atingând de această dată un minim la 124$ în decembrie 2018. Apoi a urmat revenirea pe creștere.
În jurul valorii de 171$ se află un nivel tehnic puternic, așa încât achiziționarea de acțiuni în jurul acestui nivel de preț necesită prudență.
Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în martie 2018, moment în care prețul acțiunii Facebook a scăzut drastic, pierzând 13% din valoare într-o săptămână. Aceasta este a treia cea mai slabă săptămână a Facebook de la lansarea la bursă. Mai mult Facebook a pierdut 75 miliarde de dolari în termeni de capitalizare bursieră în această săptămână.
Ulterior, în luna iulie, acțiunile Facebook ating maximul istoric de la 218 $, ca apoi să urmeze o nouă scădere mai proeminentă decât prima, de 20%, datorată reizbucnirii scandalului Cambridge Analytica odată cu extinderea investigației.
Revenind la întrebarea dacă ar trebui să achiziționați acțiuni Facebook, răspunsul este da, dar urmăriți analiza tehnică pentru a beneficia de un preț cât mai bun.
Facebook este o companie stabilă din punct de vedere financiar, care generează constant profituri și are fundamente solide. A devenit însă ținta autorităților politice datorită unor greșeli de gestionare a datelor private, dar acestea sunt totuși evenimente excepționale.
Și de altfel putem considera astfel de evenimente, oportunități de a cumpăra mai ieftin acțiunile Facebook.
Articol realizat în parteneriat cu admiralmarkets.ro.