Crăciunul poate fi mai degrabă o povară decât o bucurie, spunea un expert în finanțe.
Mai mult decât oricând, în acest an, există și stresul financiar suplimentar provocat de creșterea ratelor dobânzilor și de creșterea facturilor, care ar putea să îți afecteze planurile pentru perioada sărbătorilor.
Pentru ca bucuria acestei perioade să nu fie umbrită de problema banilor, avem pentru tine 5 sfaturi despre cum să îți gestionezi mai bine cheltuielile în „luna cadourilor”:
Stabilește un buget fix pentru luna decembrie
Statistic, decembrie este luna cu cele mai mari cheltuieli din an. Nu este vorba doar despre cadouri, ci despre toți banii aruncați în stânga și în dreapta în momentul în care ești cuprins de „spiritul sărbătorilor”.
Mergi la munte și cheltuiești pe carburant, cazare și mâncare. Mergi la târgurile de Crăciun, mergi la patinoar, în mall-uri… Dacă nu ești atent, se duc toate veniturile din ultimele câteva luni.
Este bine să fii euforic și să trăiești din plin magia iernii, însă ai grijă să nu regreți în ianuarie. S
tabilește un buget fix pentru toată luna, în care să cuprinzi cheltuieli cu mâncarea, cu întreținerea, cu distracția și cu cadourile. Gândește-te la un preț maxim pentru fiecare cadou, în funcție de importanța pe care o are persoana pentru tine. Pentru un coleg de muncă, 50 de lei este un buget ok.
Fă-ți cumpărăturile din timp
Nu amâna achiziționarea cadourilor până în momentul Ajunului. Cu cât te ocupi mai repede de această operațiune, cu atât ai șanse să scapi mai ieftin, pentru că ai timp să te uiți pe mai multe site-uri și să compari prețurile.
În plus, ai ocazia să beneficiezi de diverse promoții, care încep încă din primele zile ale lunii decembrie. Când mai este o singură zi până la Crăciun, ești disperat și cumperi primul produs care îți apare în față, fără să te mai uiți la preț.
După ce te liniștești cu cumpărăturile, te poți relaxa la pariuri sportive inspirându-te din ponturi găsite pe un site precum legalbet.ro. Grija mare ca si acestea sa se afle in acel buget facut pentru lunea decembrie.
Cine știe, poate vei reuși să îți suplimentezi bugetul, pentru o vacanță în primele zile ale anului următor.
Întreabă-te dacă chiar ai nevoie de un anumit produs
Atmosfera de sărbătoare te poate determina să faci achiziții de care nu ai neapărată nevoie. Multe acțiuni sunt întreprinse la primul impuls, ceea ce nu poate în regulă pentru buget. Primele minute după contactul vizual cu produsul sunt critice.
De aceea, sfatul specialiștilor este să amâni orice achiziție cu minim 24 de ore, timp în care te poți întreba: „Am cu adevărat nevoie de acest produs?”.
Necesitatea nu este singurul aspect care ar trebui să te preocupe. În același timp, trebuie să te întrebi și dacă îți permiți respectivul produs. Pentru un moft, nu are sens să îți faci datorii sau să îți destabilizezi planul financiar pentru următoarele luni.
Dacă ai nevoie de produs, dar ți se pare foarte scump, încearcă să găsești o versiunea mai ieftină. Câteodată, plătești mai mult pentru brand decât pentru produsul în sine.
Dezabonează-te de la notificările trimise de magazinele online
Se spune că publicitatea este sufletul comerțului. Această vorbă este valabilă din perspectiva magazinelor. Din perspectiva ta, publicitatea este aspiratorul care intră adânc în portofel.
Oricât de insensibil ai fi în restul anului la mesajele promoționale, în luna decembrie ele trec de toate „sistemele tale de apărare”.
Desigur, poți să nu te mai uiți la televizor în această perioadă, însă ce te faci cu toate notificările pe care le primești pe telefon de la magazinele online la care te-ai abonat în trecut? Ei bine, cel mai indicat este să te dezabonezi, pentru că fiecare reducere este o adevărată ispită, căreia este greu să îi reziști.
Nu folosi carduri de credit
Ultimul sfat, dar nu cel din urmă, se referă la cardul de credit. Fii foarte precaut cu folosirea lui în decembrie. De fapt, ar fi mai bine să îl ascunzi undeva și să uiți de el în această lună.
Multă lume „pune de card” cumpărăturile, fără să se gândească la dobânda pe care urmează să o plătească până acoperă total deficitul.
Bucuria Crăciunului nu este direct proporțională cu prețul cadourilor.
Din lucruri ieftine se pot construi momente deosebite.
De exemplu, mai multe cadouri mărunte, precum dulciuri sau plușuri, se pot împacheta frumos pentru o „vânătoare de cadouri” pe care copiii nu o vor uita niciodată. De sărbători, contează în primul rând dragostea.