2016: Titluri de Stat sau Depozit bancar?

Ştim toţi despre lansarea titlurilor de stat de către Ministerul Finanţelor. Începând din 11 iulie, timp de 3 săptămâni, putem să cumpărăm titluri de stat în valoarea de 100 lei / titlu.

Despre ce înseamnă titlurile de stat am scris AICI.

Toate informaţiile despre cum să le cumperi poţi găsi în această ştire.

Mai jos vreau să facem o simulare despre cât de rentabile sunt titlurile de stat.

Conform Analizezi de rentabilitate vs risc instrumentelor financiare, titlurile de stat, la fel ca depozitele bancare, au un risc mic, dar şi un randament mic.

Singurul avantaj ar fi că randamentul este mai mare decât la depozitele bancare, iar că dobânda aferentă titlurilor NU este impozitabilă.

Astfel, la 100 de lei pe titlu, randamentul este de 2,15%. Prin urmare la 100 de lei investiţi, primeşti 2,15 lei.

Să luăm acum un exemplu comparativ între dobânzile bancare şi titlurile de stat.

Exemplu: Titluri de Stat vs Depozit bancar

Luăm suma fixă de 10.000 de lei pe care se doreşte să fie investită.

1. Titlurile De Stat

Suma investită: 10.000 lei

Randament: 2,15 lei

Suma la final de 1 an: 215 lei.

2. Depozite bancare

Sumă investită: 10.000 lei

Dobândă la termen pe 365 zile.

pag 1 pag 2 pag 3

La depozite, avem cel mai mare randament în cazul TBI Bank, de 2,35%. Este o bancă mai puţin cunoscută care în acest moment doreşte să acumuleze un capital destul de mare.

Dacă doreşti la o bancă mai cunoscută, cu tradiţie în România, rata porneşte de la 1,45 până la 1,80%.

Ceea ce înseamnă că la 10.000 de lei acumulezi un randament mediu de 150 lei (cu impozitul scăzut).

Cert este că, dacă analizăm strict cele 2 de mai sus, titlurile de la stat sunt mai profitabile. Rata este sigură, iar dacă doreşti le poţi vinde pe BVB mai scump.

Dacă analizăm strict din punct de vedere al randamentului, 2,15% este destul de puţin pentru sume mici. Chiar şi 10.000 lei este o sumă mică deoarece câştigi doar 215 lei.

Dacă eşti un investitor pasiv, care nu doreşte să se implice foarte mult şi care vrea doar un mijloc de economisire mai inteligentă sau de plasare de bani pe termen lung cu un randament mai bun decât cel de la bancă, titlurile de stat sunt potrivite pentru tine.

Dacă eşti mai activ, căruia îi place să rişte, dar care doreşte să câştige mai mult, atunci aceste titluri nu sunt pentru tine. Ar trebui să investeşti în instrumente precum: acţiuni, etf-uri, etc.

Aştept părerile tale printr-un comentariu mai jos.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.