Ce s-a schimbat in 2015 in Educatia Financiara

Acum că toţi am revenit la birou la activităţile noastre de zi cu zi, putem vorbi puţin despre cum a fost 2015 din punct de vedere al educaţie financiare.

Nu există prea multe statistici, însă cele scrise de mai jos se bazează mult pe experienţa mea cu cititorii acestui blog şi cu ce am văzut schimbat în jurul meu din punct de vedere al educaţiei financiare.

Chiar dacă nu am date/cifre concrete, pot spun că la nivel de comportamente şi de mentalitate, românii s-au schimbat în bine. Am văzut multe schimbări în online, în offline, ceea ce mă face să fiu optimist.

Acum nu vreau să generalizez, însă per general este mai bine. Uite de ce zic că românii au început să fie mai conştienţi din punct de vedere financiar:

2015: Un an bun în educaţia financiară

1. Au crescut numarul articolelor despre piaţa bursieră pe blog şi am primit foarte multe mesaje despre această modalitate de investire

Până acum primeam multe mesaje despre datorii şi despre cum să scapi de ele. Acest an a fost singurului an în care am primit mai multe mesaje despre cum să-ţi investeşti banii. Mulţi mi-au cerut un sfat în legătură cu locurile unde să investească şi cum ar trebui să-şi depoziteze banii astfel încât să primească o dobândă cât mai mare.

S-a mişcat piaţa în mod pozitiv şi mă bucur foarte mult că mulţi au început să conştientizeze faptul că există mai multe metode de investire, nu doar să-ţi cumperi un imobil şi să-l închiriezi.

La cum cresc impozitele pe locuinţe, imobiliarele chiar nu mai sunt investiţii extrem de sigure şi de profitabile. Ultimul an cred că fost anul investiţiile pe bursă şi cred că a fost începutul unei ere în care lumea va investi din ce în ce mai mult în aceste mijloace.

Un factor important l-au avut şi evenimentele care au fost mai multe faţă de anii anteriori. BVB, Tradeville şi mulţi alţii au organizat multe seminarii şi evenimente de educare în această direcţie.

2. Românii au început să fie mult mai atenţi asupra costurile practicate de magazinele online şi au fost mai inteligenţi în campaniile de promovare masivă, precum Black Friday.

Cred că toţi ne-am dat seama că marile magazine online din România nu au chiar şi cele mai mici preţuri de pe piaţă sau că de Black Friday nu sunt chiar reducerile promise şi adevărate.

Am început să fim mai inteligenţi în momentul în care dorim să achiziţionăm online. Ne informăm online, iar după căutăm preţurile cele mai mici.

Articolele precum: Cum verifici evolutia preturilor la fiecare produs de pe EmagCum sa gasesc Cel Mai Bun Pret pentru un produsCumpără produsul dorit în momentul potrivit, au fost mult apreciate.

Înainte de marile reduceri, mulţi au folosite recomandările de mai sus şi au încercat să nu pice în plasa campaniilor masive de marketing.

Mă bucur foarte mult că tehnologia a evoluat şi că mulţi s-au gândit la astfel de aplicaţii. Se pare că am evoluat toţi din punct de vedere al comportamentului şi că acum suntem mult mai atenţi la ce cumpărăm şi de unde cumpărăm.

3. În 2015 au apărut foarte multe bloguri, website-uri şi proiecte de educaţie financiară ceea ce este un lucru foarte bun

Dacă acum 3 ani şi jumătate când am înfiinţat blogul mai erau doar 2-3 bloggeri pe acest domeniu, acum pot spun că au început să fie din ce în ce mai mulţi.

Este un alt motiv pentru care spun că anul 2015 a fost un an bun la nivel de educaţie financiară. Piaţa a crescut destul de mult, au început să fie mai multă cerere, dar şi mai multe oferte.

Per total, este bine pentru că am început cu toţii să fim interesaţi de subiect şi să vorbim mai mult despre banii noştri.

Până la urmă regula 50/30/20 trebuie să o aplicăm toţi 🙂

4. Marketingul afiliat se află într-o continuă creştere şi este principala sursă de venit online pentru majoritatea bloggerilor români

Cea mai importantă metodă de a-ţi rotunjii veniturile în online este marketingul afiliat. Pot spun că a crescut foarte mult în 2015 şi se află într-o continuă creştere.

Am cunoscut persoane care fac din marketing afiliat un full time job şi care câştigă câteva mii de euro pe lună.

Cu o strategie bună de marketing, poţi să-ţi creşte veniturile foarte mult la nivel online. Totul ţine de principiul: investeşti şi vei câştiga.

Fără investiţii, vei câştiga, dar vei câştiga puţin. Cu bani investiţi, jocul este mai palpitant, dar şi veniturile sunt mai bune.

5. Antreprenoriatul a crescut, interesul pentru fondurile europene-structurale a crescut şi el, crowdfunding-ul a fost lansat oficial 

Mă bucur că în 2015 a crescut şi mai tare interesul către antreprenoriat. Cunosc prieteni care au început o afacere micuţă pe lângă job. Alţi cititori care mi-au cerut sfaturi şi care i-am văzut după că au început activitate.

Mai cunosc persoane care au apelat la fonduri europere şi au fost aprobate.

Tot în 2015 a crescut şi conceptul de crowdfunding şi de business angels care acum se află într-o continuă creştere.

Startup-urile pe tehnologie/aplicaţii mobile/web sunt cele mai multe. Mulţi programatori şi-au început propriile proiecte în 2015. Se pare că, în această perioadă, meseria de programator este cea mai predispusă la a deveni antreprenor. Contează foarte multe educaţia antreprenoriale şi de marketing pe care o ai în momentul lansării.

Per total antreprenoriatul a crescut în 2015. Sper să fac rost şi de cifre în viitorul apropiat de la INS.

Mă bucur să primesc emailuri despre antreprenoriat. Sunt cele la care răspuns cu cel mai mult drag.

Am încercat să privesc partea bună a paharului şi să mă uit doar la ce este bun. Evident că mai avem mult de îmbunătăţit şi de învăţat.

Contează că 2015 a fost mai bun decât 2014, iar acum 2016 ar trebui să fie cel mai bun an.

La mulţi ani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.