Salariat sau … altceva? Temă de gândire pentru salariaţi şi antreprenori

Articol scris de Horaţiu Sasu, dezvoltatorul cursului Cum să ieşi bine din controlul ANAF.

La destul de multe întâlniri, conferinţe sau pe forumuri se pune problema dacă e mai bine să fii salariat sau e mai bine să fii PFA, microîntreprindere, să lucrezi pe bază de convenţie civilă şi aşa mai departe. Mai ales de când cu supraimpozitarea PFA se pune problema dacă „merită”.

Desigur că merită. Orice îţi aduce mai mulţi bani în buzunar – ca salariat sau patron – merită. Chiar şi PFA-ul, la care se plătesc contribuţii mărite, dar nici pe departe ca acelea de la salariat.

Despre PFA, microîntreprindere, convenţie civilă se tot vorbeşte. Propun să abordăm acum un subiect mai puţin atins: în ce mod câştigă atât salariatul cât şi angajatorul din transformarea salariatului în PFA, microîntreprindere etc.?

salariat

Păi… matematic e relativ simplu. La un salariu de – să spunem – 2000 de lei net, plus 20 de tichete de masă, contribuţiile şi impozitele plătite de salariat şi de angajator sunt de aproape 1800 lei. Deci pentru 3.800 lei, salariatul primeşte ca 2.160 de lei net. Dar dacă îşi face o PFA sau o microîntreprindere, nimic nu îi împiedică să negocieze o sumă de – să spunem – 3.000 de lei lunar. Angajatorul câştigă 800 lei lunar, ceea ce la 10 salariaţi trecuţi pe altă formă înseamnă anual aproape 100.000 lei.

Salariatul câştigă în plus 850 de lei lunar, din care, e adevărat, îşi plăteşte contabil, îşi decontează combustibilul şi altele. Deci negocierea trebuie să pornească inclusiv de la ce cheltuieli se transferă de la patron la salariat…

Exemplul de mai sus este principial valabil. L-am aplicat şi eu şi i-am învăţat şi pe alţii. Dar întrebarea „în ce mod câştigă ambele părţi?” are şi o altă conotaţie decât cea financiară: este pregătit salariatul să iasă din zona de confort?

Este pregătit angajatorul să renunţe la o parte din pârghiile sale de subordonare, de control, de organizare, de sancţionare disciplinară?

Aici sunt multe de spus…

Am fost întrebat de mai mulţi clienţi dacă pot „să îi conving” pe salariaţii lor să îşi facă PFA sau microîntreprindere. Răspunsul meu este mereu acelaşi: „În orice comunicare există un emiţător şi un receptor. Un post de radio sau TV emite în eter către toată lumea, dar dacă nu eşti interesat să „îl prinzi”, nu-l prinzi. La fel, oricât i-aş spune eu unui salariat că e mai bine pentru el dacă va fi PFA sau microîntreprindere, că va fi „propriul său şef”, că o va duce mai bine, dacă nu vrea „să prindă”, dacă nu e pe recepţie, nu ai ce să comunici. Cu atât mai puţin să convingi pe cineva”.

Şi în general în România nu prea sunt interesaţi. M-aş bucura ca tu, cel ce citeşti, să ai mintea deschisă spre antreprenoriat (dacă eşti salariat) sau spre a deveni partener cu fostul salariat (dacă eşti antreprenor).

De ce ar fi mulţumit salariatul? Practica arată că

  • îşi poate “regla” nivelul contribuţiilor plătite (pentru că plăteşte la venitul net, adică la venit minus cheltuieli – la PFA sau plăteşte doar 3% la venit, ca microîntreprindere)
  • poate să rămână cu o sumă netă mai mare, pentru aceeaşi muncă
  • poate să aibă aceleaşi condiţii (concediu, zile libere) negociate tacit (nu scrise în contract! , ba chiar mai multe zile libere…

De ce ar fi mulţumit angajatorul?

  • nu plăteşte nimic în plus faţă de cazul salariatului
  • transferă suma din fondul de salarii pe cheltuielile generale
  • poate să impună anumite criterii de performanţă
  • poate rezilia contractul mai uşor decât în cazul unui contract de muncă.

Toate acestea sunt avantaje de ambele părţi. Dar mai e şi FRICA ambelor părţi de a schimba situaţia.

Despre acest aspect şi despre soluţii vom discuta într-un articol viitor.

Până atunci, te invit să îţi spui părerea, să aduci întrebări şi să discutăm!

Inclusiv – dacă vrei – despre ce spune ITM şi ANAF despre toate acestea…

Jr. Horaţiu Sasu

Consultant în afaceri

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.