Piata de capital pentru incepatori. Primii pasi pe bursa

Articol realizat de Monica Mititelu, pasionată de piaţa de capital şi, mai nou, membru în echipa de autori ai blogului. Este fondatoarea blogului abcdarfinanciar.ro.

Stiaţi că activitatea bursiera la noi în ţară a început înca din anul 1839 prin intermedierea burselor de comerţ?

Bursa de valori Bucureşti a fost deschisă oficial la 1 Decembrie 1882, dar activitatea s-a desfăsurat cu intermitenţă datorită evenimentelor social-politice ale vremii. Istoria recentă a BVB reîncepe în data de 20 Noiembrie 1995 după o întrerupere de 5 decenii. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la redeschiderea bursei şi funcţionarea acesteia fără întreruperi.

piata de capital

Termeni imporanti in Piata de Capital

Dar ce este piaţa de capital sau bursa de valori? Conform definiţiei din dex bursa de valori este piaţa specializată în operaţii de vânzare-cumpărare a valorilor mobiliare.

Cu alte cuvinte, piaţa de capital este locul unde se întâlnesc cererea si oferta de valori mobiliare. Locul unde se întâlnesc cei care au nevoie de finanţare, în cazul acesta, companiile şi cei care deţin resurse financiare, adica investitorii.

Valorile mobiliare sunt înscrisuri reprezentând un drept asupra unor bunuri mobiliare (marfă, bani etc), mai pe scurt valorile mobiliare sunt acţiunile, obligaţiunile, unităţile de fond şi certificatele care se tranzacţioneaza pe piata de capital.

Acţiunile sunt hârti de valoare care reprezintă o parte anumită, fixă şi dinainte stabilită, a capitalului unei societaţi şi care da deţinătorului dreptul să primească dividende. Altfel spus acţiunile sunt o parte din capitalul social al unei societăţi, ele reprezintă o parte din avuţia unei societaţi.

Deţinând o acţiune, deţinem practic o mica parte din compania respectivă. Despre obligaţiuni, unităţi de fond şi certificate vom vorbi în detaliu în articolele următoare.

Evolutia Bursei Romanesti in ultimele 2 decenii

Am aflat pe scurt ce este piata de capital, dar să vedem care a fost evoluţia bursei româneşti în ultimele 2 decenii şi dacă rezultatele ne conving să mergem mai departe şi să aflam mai multe despre ce înseamnă să fi investitor pe piaţa de capital din România.

Numărul de societăţi cotate în prima zi tranzacţionare în 1995 a fost de 6, ajungând în prezent să fie cotate nu mai puţin de 82 de societăţi numai pe segmentul principal de piaţă şi înca 860 de societăţi pe celelalte doua segmente de bursa (ATS si RASDAQ). Cu siguranţă avem de unde alege dacă vrem să devenim investitori.

În ultimii ani s-au listat nume sonore precum S.N. Nuclearelectrica S.A. (2013), S.N.G.N. Romgaz S.A. (2013) si Electrica S.A. (2014) şi vor continua listările şi în perioada următoare.

Printre companiile de renume tranzacţionate în prezent pe bursa putem aminti S.N.GN. Transgaz S.A., C.N.T.E.E. Transelectrica, OMV Petrom S.A., Erste Group Bank AG, BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., cele 5 Societăţii de Investiţii Financiare (SIF-uri), Fondul Proprietatea şi multe altele.

Astăzi se tranzacţionează la BVB companii din sectoare variate precum, cel energetic, sectorul financiar-bancar, cel farmaceutic, sectorul petrolier şi nu numai.

Capitalizarea bursieră în 1995 a fost de 25.900.000 lei, ajungând în prezent la 153.203.517.801 RON.

Capitalizarea bursieră reprezintă valoarea de piaţa a tuturor companiilor tranzacţionate la bursa, adică reprezintă produsul dintre numărul titlurilor tuturor companiilor listate şi preţul de piaţa al acestora.

Poate aceste cifre nu va spun prea multe, dar dacă ne uitam puţin la indicele BET şi evoluţia acestuia în ultimii 3 ani, vom observa o creştere de 61,2%, ceea ce înseamnă mai mult de 20% pe an, un procent mult mai mare decât orice dobânda bancară la depozite.

Indicele BET este un indice bursier compus din cele mai importante 10 companii în funcţie de lichiditatea bursiera.

Lichiditatea înseamnă volumul de tranzacţii pe care o companie le realizează pe bursă.

Sperând ca v-am atras măcar puţin atenţia spre piata de capital, vă invit în următoarele articole să discutăm despre cum se finanţează companiile pe piata de capital, cum se formează preţul şi cum putem să devenim investitori şi ce avantaje putem avea din această calitatea.

Acest articol face parte dintr-un grup de articole ce are ca scop iniţierea pe piaţa de capital.

Felicitări că ai ajuns la final. Acum îţi recomand următorul articol din această serie: Cum se finanteaza companiile prin intermediu pietei de capital

Un Share ar ajuta foarte mult să ajungă la cât mai mulţi.

Succes la bani!

Despre Autor: Monica Mititelu, economist, pasionată de piaţa de capital şi de educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună. Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.