Metode legale prin care scoti bani din firma (I)

Metode legale prin care scoti bani din firma (I)

Articol scris de Horaţiu Sasu, dezvoltatorul cursului Cum să ieşi bine din controlul ANAF.

Mulţi se întreabă – mai ales după ce au renunţat la PFA şi au făcut microîntreprindere – cum să scoată bani din firmă?

Nu prea au găsit soluţii. Dar ele există. Şi legale şi ilegale.

Astăzi – cele legale.

Metode legale prin care scoti bani din firma

1. Metoda cea mai simplă: trecerea cheltuielilor către societate

Cea mai simplă metodă LEGALĂ este transferul cheltuielilor tale către societate. De la telefoane mobile pentru care nu îţi decontează nimeni nimic (ca salariat) şi până la trecerea maşinii pe firmă, variante sunt multe. Poţi şi:

* să vinzi societăţii PC/laptop, imprimantă, scanner

* să vinzi mobilier de câteva mii de lei (birou, bibliotecă). Aici ai nevoie de evaluare. Nu are nimeni cum să conteste un evaluator (mai ales dacă e independent, nu cumnatul).

* transferi pe firmă cărţi de specialitate. Ai preţul de achiziţie pe copertă sau pe bon, factură etc., dai mai ieftin e în regulă.

* tot ce ţine de cheltuielile pentru sediu: parchet, termopane, confort termic – se deduc 100%.

Cu maşina e cea mai bună afacere. Evaluezi, o vinzi un pic mai ieftin decât evaluarea şi ai făcut rost LEGAL de bani din firmă în baza contractului de vânzare-cumpărare.

Tot legal decontezi 100% ca şi cash flow şi 50%  la impozitul pe profit.

Dacă eşti microîntreprindere, deducerea de 50% te interesează doar când calculezi dividendele (pentru că nu mai plăteşti impozit la profit, ci plăteşti impozit de 1-2-3% la venit, indiferent ce cheltuieli ai).

2. Dividendele

Că veni vorba, şi dividendele sunt bune. Plăteşti 5% impozit, ocoleşti contribuţia la sănătate dacă eşti salariat, şomer sau în concediu de creştere a copilului şi… să fie primite!

3. Chiria de la firmă

Mulţi se blochează aici: „păi nu plătesc impozit?”. Ba da, la chiria plătită ţie de firmă plăteşti 16%, aplicat la 60% din chirie. La o chirie de 1000 lei lunar, impozitul este de 16% x 600 lei = 96 lei. Plus 33 de lei contribuţia lunară la sănătate. Dar rămâi, legal, cu 10.500 lei anual.

Mai fac unii o confuzie. Simplul fapt că iei chirie de la firma din casa ta nu duce la impozit suplimentar pe sediile de apartament.

Impozitul suplimentar se plăteşte numai dacă firma suportă o parte din utilităţi, NU dacă plăteşte doar chirie!

4. Diurnele

Diurnele plătite administratorului pentru deplasări, cazare, masă – toate sunt decontabile.

În 2015 era o discuţie dacă diurna administratorului poate fi decontată, iar în lipsa unor norme clare ANAF făcea abuz după abuz.

Adică un contabil putea să deconteze deplasările, iar administratorul nu, pentru că „nu scria”. În 2016 scrie şi se decontează! Inclusiv în străinătate.

Şi sunt NEIMPOZABILE la nivelul a de 2,5 ori plafonul pentru funcţionarii publici. Spre exemplu, în Franţa sau Spania diurna NEimpozabilă este de 140 de euro pe zi.

O singură condiţie: diurnele să fie reale. Ziceam că vorbim de metode legale…

5. 5000 de euro, fără probleme, de la societate

Mulţi ştiu că nu au voie să iei bani din firmă. Şi legea societăţilor spune asta, dar adaugă o excepţie: ai voie să te împrumuţi de la societate sau să primeşti avantaje financiare (stimulente, să spunem) până la 5.000 de euro pe fiecare administrator, cu condiţia ca operaţiunea să fie încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii să nu fie mai favorabile administratorilor decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.

Cine spune că împrumuturile trebuie rambursate în 1-2-3 ani?

Cine opreşte să rambursezi în 10-12-15 ani? Dacă sunt 2 administratori (soţ-soţie), împrumuturile sunt 2*5000 euro. Ca să nu fie discuţii cu a doua condiţie – clauzele operaţiunii să nu fie mai favorabile administratorilor decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane – după părerea mea ar trebui să se stabilească în contract o dobândă puţin mai mare decât ar fi luat societatea dacă şi-ar fi făcut depozite la bancă.

La această dobândă (când o va încasa) societatea plăteşte impozit – fie impozit de 3% pe veniturile microîntreprinderii fie impozit pe profit, de 16%.

6. Bani pentru cheltuielile proprii

În ciuda a ceea ce susţin unii inspectori ANAF, sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale NU pot fi reconsiderate ca venituri salariale şi nici aplicate contribuţii sociale la aceste sume. Nu pot fi considerate nici dividende. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-o decizie de referinţă, a arătat limpede:

„lipsa unor documente justificative pentru cheltuielile respective atrage sancţiunea nedeductibilităţii fiscale pentru impozitul pe profit al societăţii în calitate de angajator, dar nu poate determina şi justifica încadrarea lor greşită, de către organul fiscal ca şi venituri de natură salarială, respectiv venit impozabil la angajat”

(pentru cine vrea să pună deoparte această decizie, este vorba de Î.C.C.J., Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, Decizia nr. 911/2014, pe care o poţi găsi şi pe Google).

Deci metoda „bani pentru patron” este soluţie de scos bani din firmă datorată unei breşe legislative. Am accentuat foarte mult în cursul lansat în decembrie 2015 despre „Cum să ieşi cu bine din controlul ANAF”, două întrebări care încurcă organul de control în peste 80% din cazuri: „unde scrie?” şi „care e sancţiunea?”. Ei, aici Înalta Curte… scrie în favoarea noastră, iar sancţiunea e doar că aceste cheltuieli sunt nedeductibile şi atât! Iar pentru microîntreprinderi efectul e aproape zero (pe la dividende te ajută contabilul să calculezi).

Deci, legal. Acestea au fost metodele legale şi mai cunoscute prin care poţi scoate bani dintr-o firmă fără prea mult efort.

În viitorul articol o să vorbim despre alte metode legale (poate puţin la limita legii, însă legale) despre cum poţi scoate şi mai mulţi bani din firmă.

În partea a doua vei găsi informaţii despre:

 • Metoda protocolului – când e da şi când e ba
 • Combinaţia simplă între prevederile Codului muncii şi cele fiscale care scoate LEGAL bani din firmă
 • Două surse neimpozitate de bani albi pentru zile negre, din firmă
 • Recapitulare: cum scoţi 100.000 – 150.000 de lei din firmă anual, legal
 • Metode ilegale, care „ard”

Nota lui Laurenţiu:

Pentru mai multe detalii despre cum să aperi afacerea şi să rămâi cu mai mulţi bani în buzunar îţi recomand următorul curs:

–> Citeşte continuarea articolului: Metode legale prin care scoti bani din firma (II) <

Cum să ieşi bine din controlul ANAF

Cât de mult este necesar un asemenea curs fiecărui antereprenor din România. Nu mulţi au făcut contabilitatea la facultate sau sunt experţi din acest punct de vedere, iar când vine un control, parcă totul se întunecă în mintea noastră şi începem să fim agitaţi.

Acest curs te va ajuta să treci fără probleme de orice control ANAF şi să ştii mereu cum să plăteşti cât mai puţine taxe la stat.

Ce vei afla din curs:

 • Prima greşeală când vine controlul fiscal, pe care o fac toţi cei care încasează popriri, penalităţi, amenzi
 • Cum poate Fiscul să prelungească la nesfârşit inspecţia fiscală, în ce situaţii şi ce SOLUŢII simple ai
 • Cum te apără legea şi instanţele de REverificările abuzive
 • Stabileşte TU ritmul de inspecţie care te avantajează!
 • Cum să te foloseşti de greşelile procedurale ale inspectorilor ca să le demontezi „constatările”
 • Nu ai obligaţia să laşi organul de inspecţie fiscală în incintele afacerii tale (legea ne spune altceva? Cu atât mai rău!)
 • Evaziune fiscală – probleme cu ANAF? Cum să faci să NU ai probleme
 • Omiterea menţiunilor obligatorii din facturi înseamnă nevalabilitatea acestora? Mai nou suntem apăraţi de abuzuri
 • Ce faci dacă ai pierdut documentele justificative şi vine controlul?
 • Ce cuvinte te scapă de acuzaţia de infracţiune de evaziune fiscală
 • Serviciile de consultanţă – sunt decontabile fără probleme! Iată argumentul
 • Cum te apără instanţele
 • Cheltuieli umflate şi venituri neevidenţiate
 • Studii de caz privind un abuz foarte des întâlnit cu privire la diurne. Soluţia pas cu pas
 • Combaterea abuzurilor e uşoară. Exemple.
 • Concluzia că nu eşti în regulă se trage înainte de verificare. Cum te aperi?
 • Metodele de „estimare” a faptului că averea ta nu e legală şi punctele lor slabe. Foloseşte-le!
 • Trei situaţii în care refuzul de prezentare a documentelor nu este ILEGAL
 • NU EXISTĂ sustragere ilegală de la plata impozitelor dacă organul de control nu dovedeşte ceva foarte greu de dovedit
 • + multe altele.

Costul cursului este de 970 lei 873 lei pentru cititorii laurentiumihai.ro, însă cred că te va ajuta sa salvezi zeci de mii de euro.

În următorul articol, Horaţiu va vorbi despre alte câteva metode legale de a scoate bani din firmă. Până atunci te las să analizezi cursul şi să vezi dacă ţi se potriveşte.

Eu zic că da.

Curs Online: Cum sa scapi cu bine de controalele ANAF

Cursul îl vei parcurge acasă şi avea timp să analizezi, interpretezi şi implementezi toate detaliile spuse de Horaţiu Sasu.

Succes la bani!

Articol Recomandat! Cum sa investi sa investesti pe bursa in mod gratuit!

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

INTRĂ ÎN COMUNITATEA LAURENTIUMIHAI.RO