Ghid: Cum se angajeaza o persoana cu contract de munca

Cred că sunt mulţi începători cu mici afaceri care şi-au înfiinţat un SRL şi se întreabă care este procesul de angajare a unei persoane cu contract de munca.

Teoretic acest proces se poate realizare foarte uşor de către antreprenor, practic este mare nevoie şi de contabil sau poate fi realizat exclusiv de el cu acordul antreprenorului.

Înainte de toate, dacă este prima angajare, înseamnă că vei avea nevoie să-ţi instalezi programul REVISAL oferit gratuit de către Inspecţia Muncii (îl poţi descărca gratuit de AICI). Tot acolo vei găsi şi câteva ghiduri cu privire la cum se foloseşte, cum se înregistrează o societate, cum se înregistrează un salariat şi cum se înregistrează un contract de munca.

Acum să vedem care sunt actele necesare pentru angajare şi pentru întocmirea contractului de muncă:

Contract de munca - model

Cum se angajeaza o persoana cu contract de munca

1. Copie după CI (cartea de identitate) a angajatului semnată de către acesta.

2. CV-ul angajatului;

3. Certificatul de cazier judiciar al angajatului. Eşti nevoit ca angajator să-i spui angajatului să-ţi aducă de la poliţie un cazier judiciar.

4. Copie după certificatul de naştere semanată de angajat.

5. Copie după diploma sau adeverinţa care să ateste studiile absolvite.

6. Fişa postului – semnată de către ambele părţi. AICI găseşti sute de modele de fişe de post pentru aproape toate funcţiile din România.

7. Adeverinţă de la Medicina Muncii în funcţie de poziţia pe care doreşti să-l angajezi. Această adeverinţă trebuie realizată înainte semnarea contractului de muncă. Detalii despre motivul pentru care este nevoie de această adeverinţă mai găseşti şi Aici.

8. Contractul de munca – este ultima etapă pe care trebuie să o parcurgi în acest proces.

Un model de contract de munca poţi găsi  sau AICI. El trebuie să fie modificat după cerinţele firmei pentru care angajezi.

Cele mai importante aspecte dintr-un contract de munca sunt:

– Perioada de activitate, dacă este determinată sau nedeterminată.

– Funcţia/Ocupaţia salariatului. Aici ca angajator eşti nevoit să cauţi codul COR (Clasificării ocupaţiilor din România) pentru a găsi funcţia cea mai bună pentru angajatul tău.

Codul COR îl poţi găsi AICI sau AICI.

– Criteriile de evaluare care depind de jobul pe care îl deschizi.

– Condiţiile de muncă care să coincidă cu normele în vigoare: Legea nr. 31/1991 şi legea nr.263/2010;

– Programul de muncă bine stabilit încă de la începutul angajării;

– Secţiunea cu salarizarea – cea mai importantă după părerea mea. Aici trebuie să te asiguri că respecţi oferta propusă de tine în faţa angajatului, plus alte bonificaţii dacă este cazul.

– Semăntura angajatului la finalul contractului, dar şi pe prima pagină în partea de sus al contractul în secţiunea „Am primit un exemplar original al prezentului contract”.

După semanarea de către ambele părţi a contractului, trebuie înregistrat imediat la ITM cu ajutorul programului Revisal. Nu este greu procesul, tot ce trebuie să faci este să fii antent şi să respecţi informaţii primite în manualul de utilizare.

Dacă angajezi pentru prima oară, imediat după ce înregistrezi angajatul sau angajaţii trebuie să mergi cu o Copie după CUI-ul firmei şi cu un registru generat din Revisal pe un stick la Inspectoratul Teritorial de Munca din judeţul din care faci parte.

Procesul de angajare se finalizează în acest moment. De acum înainte va trebui să se înregistreze angajatul în programul de contabilitate de către contabil.

Procesul este destul de uşor şi poate fi realizat atât de către antreprenor, cât şi de cineva responsabil de contabiltiate sau HR.

Mai greu cred că este la nivel de căutare după candidatul perfect.

Dacă ai ajuns să cauţi cum să angajezi o persoană înseamnă că eşti pe drum cel bun în dezvoltarea afacerii.

Sper că te-a ajutat acest ghid. Dacă crezi că am omis anumite aspecte, te rog să-mi laşi un comentariu.

Succes la bani şi la cât mai multe contracte de munca încheiate!

Laurenţiu Mihai

Photo: Contract / Shutterstock

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.