SRL si PFA 2023: Ce tip de firma va fi mai avantajos in 2023?

”PFA sau SRL? Ce tip de firmă va fi mai avantajos în 2023?”

Începutul unei afaceri poate fi dificil, dar nu și pentru cei bine informați. Află ce diferențe sunt între SRL și PFA în anul 2023, și care sunt criteriile de care trebuie să ții cont în alegerea formei juridice. 

Ce diferențe sunt între SRL și PFA în anul 2023?

Pentru a stabili ce formă legală ți se potrivește la debutul în antreprenoriat, trebuie să analizezi câteva aspecte importante. Așadar, PFA sau SRL? Iată care sunt principalele diferențe.

Răspunderea 

Cred că primul lucru la care trebuie să te gândești este modul în care tu răspunzi în fața legii pentru firmă. 

Dacă la SRL răspunzi doar în limita capitalului social, trebuie să știi că titularul unui PFA răspunde cu patrimoniul personal pentru datoriile neachitate ale PFA-ului

Atenție! Dacă ai deja sau te gândești să înființezi un SRL, trebuie să știi că dacă ești atât asociat, cât și administrator, lucrurile stau puțin diferit. 

De ce? 

Pentru că administratorul, în calitate de reprezentant legal al firmei, răspunde solidar cu societatea. 

Taxele

De asemenea, la înființarea unei firme trebuie să îți evaluezi cu atenție ce vei avea de plătit. Altfel spus, ar fi recomandat să faci o comparație între ce taxe ai avea de plătit ca SRL vs PFA. Să vedem:

  • SRL: ca firmă ai de plătit 
    • impozitul pe venit de 1% (doar dacă ai minim un angajat cu contract full time, Cifră de Afaceri sub 500.000 de euro și nu prestezi servicii de consultanță a căror valoare să depășească 20% din Cifra de Afaceri ), sau impozit pe profit 16%
    • impozitul pe dividende de 8% pentru profitul distribuit asociaților sub formă de dividende, trimestrial sau anual
    • contribuția asiguratorie de muncă 2,25% (doar dacă ai angajați); desigur, în acest caz, va trebui să reții de la angajat și să achiți la fisc și celelalte taxe salariale (impozit salarii 10%, CAS 25% și CASS 10%)
    • TVA 19% – doar dacă depășești plafonul
  • PFA: în funcție de tipul de impozitare (în sistem real sau normă de venit) vei achita 10% impozit pe venit. Totuși, dacă depășești plafonul a 6 salarii minime va trebui să achiți la ANAF și CAS și CASS, după cum urmează:
    • pentru CASS:
      • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dacă venitul net sau norma de venit dividendele încasate sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 6 = 18.000 lei – plafon; 18.000 x10% = 1.800 lei – contribuția)
      • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă venitul net sau norma de venit dividendele încasate sunt cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 12 = 36.000 lei – plafon; 36.000 x10% = 3.600 lei – contribuția)
      • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă venitul net sau norma de venit dividendele încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 24 = 72.000 lei – plafon; 72.000 x10% = 7.200 lei – contribuția)
    • Pentru plata CAS se vor aplica două plafoane. Astfel, în funcție de veniturile realizate, începând cu anul 2023 baza de calcul la care se va aplica CAS va fi 
      • 0 (nu datorezi CAS), pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară
      • nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
      • sau nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.

Desigur, dacă depășești plafonul de 300.000 lei vei avea de plată și TVA, dar atunci este posibil să fie mai avantajos pentru tine înființarea unui SRL.

Atenție PFA: Începând cu 1 ianuarie 2023 s-a redus plafonul privind veniturile din activități independente (PFA, întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF)) pentru cei care aplică impozitarea la normă de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Asta înseamnă că dacă ai un PFA, II sau IF și în cursul anului 2023 înregistrezi un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor (2024) ai obligația determinării venitului net anual în sistem real. 

Restricțiile de activitate 

Deși taxele și răspunderea sunt principalele aspecte la care te gândești, ar fi bine să iei în calcul și activitatea cu care se va ocupa firma și, deci, codurile CAEN de care vei avea nevoie. Pentru ambele forme de organizare există câteva restricții pe care este bine să le cunoști:

  • SRL: sunt anumite coduri CAEN pentru care nu poți înființa firma decât dacă ai o certificare de la un organism profesional (exemplu: contabilitate), dar sunt și alte coduri CAEN pe care dacă le alegi, nu poți avea și coduri secundare.
  • PFA: ca titular al unui PFA trebuie să faci dovada studiilor sau a experienței profesionale pentru toate codurile CAEN autorizate. În plus, nu poți avea mai mult de 5 coduri CAEN.

Notă: Ca PFA mai ai și  alte restricții:

1. nu poți avea asociați:

  • dacă te gândești să desfășori activitatea în asociere cu un prieten trebuie să îți înființezi un SRL
  • iar dacă vrei să te asociezi cu o rudă, atunci poți să înființezi o Întreprindere Familială (IF)

2 nu poți avea mai mult de 3 angajați

Aspecte legate de gestiune 

Dacă deții o certificare/experiență profesională și îți dorești o gestiune simplificată, atunci ar fi bine să iei în calcul înființarea unui PFA. Iată care sunt argumentele:

  • la SRL ai mai multe obligații declarative, în vreme ce PFA depune doar declarația unică
  • mai multe declarații înseamnă mai multă responsabilitate și necesitatea unui contabil
  • ca firmă nu poți să scoți banii oricand, ci doar sub formă de dividende pentru care plătești impozit pe dividende 8%. În schimb, PFA-urile pot să dispună de bani oricând.

SRL sau PFA – ce aleg?

Dacă ți-ai clarificat principalele aspecte prin care se diferențiază cele două forme juridice cel mai des întâlnite, acum este momentul să decizi ce ți se potrivește.

Însă nu uita, factorul cel mai important pe baza căruia trebuie să îți determini decizia este: care este scopul firmei și unde îți dorești să ajungi. 

Când să alegi SRL

Societatea cu răspundere limitată este forma potrivită pentru afacerea ta dacă

  • vrei să îți dezvolți afacerea 
  • îți dorești să atragi potențiali investitori
  • urmează să ai o activitate complexă
  • vrei să poți accesa împrumuturi 
  • vrei să fii perceput ca o firmă „serioasă”, să îți dezvolți un brand

Când este mai convenabil un PFA?

Este sufiecient să înființezi un PFA dacă

  • vrei doar să testezi o idee de business 
  • vrei o afacere mică și fără prea multe complicații, în care vei munci în principal doar tu 
  • sau dacă vrei să activezi ca freelancer într-un  anumit domeniu pentru unul sau mai mulți clienți, dar nu vrei să dezvolți o afacere mare în domeniul respectiv.

Articol realizat cu ajutorul specialistilor de la StartCo.

Indiferent de forma juridică pe care o alegi, atunci când vine momentul să îți înființezi efectiv firma, alege cu încredere aplicația StartCo. Tot procesul de înființare se desfășoară online, în aplicație, și e foarte ușor de parcurs. Iar dacă ai nevoie de ajutor sau vrei să te consulți cu un specialist, consultanța este gratuită.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.